Skocz do zawartości

AIPA - prośba o ocenę wody


Mr_Kasztan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

 

W poniedziałek zabutelkowałem HefeWeizena wg receptury Anteksa, a już jutro mam zamiar zrobić AIPA wg receptury Kuliego.

http://www.wiki.piwo...tof_Kula_(kuli)

 

Swoją drogą panie Anteks receptura pierwsza klasa ;)

To dopiero moja trzecia warka, ale od początku robię ze słodów i staram się za każdym razem uzupełniać wiedzę. Przeczytałem ostatnio książkę Vogla o warzeniu w domu. Moim zdaniem dla początkujących skarbnica wiedzy.

 

Dobra żeby nie przedłużać. Zainspirowany wspomnianą książką oraz przepisem Dagome na ostatniego Grand Championa postanowiłem tym razem pobawić się wodą. Wszak trzeba doskonalić warsztat. Z informacji, które wyczytałem woda, którą dysponuję prawie idealnie nadaje się pod AIPA. W przepisie i na forum czytałem jednak, że łyżeczka gipsu zawsze dobrze zrobi.

 

Woda jaką dysponuję całkiem nieźle opisana jest tutaj:

http://www.waterplc....quality/L11.pdf

Z moich obliczeń alkaliczność rezydualna wynosi 45 więc prawie w środku tego co napisano tutaj:

http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody

 

Pytanie więc brzmi czy dawać ten gips czy nie?

 

Jeżeli mogę jeszcze zadać trywialne pytanie jakie powinno być idealne pH przy zacieraniu? Coś mi mówi, że 5.4, ale wolę się upwenić. Zaopatrzyłem się w paski i kwas mlekowy, więc narzędzia mam.

 

Serdecznie pozdrawiam z emigracji (gdzie piwo w pobliskich sklepach jest nudne jak flaki z olejem;)

Mr Kasztan

Edytowane przez Mr_Kasztan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ty w sutton mieszkasz ? to rzut beretem ode mnie... kurde fajny masz raport u mnie takich nie daja.

Ale wracając do pytania masz mało siarczków, chlorków i wapnia a alkaliczność wysoka, Musisz zachować odpowiednie ratio siarczków do chlorków. Mogę ci tylko powiedzieć ze przy naszej wodzie i zbijaniu alkaliczności kwasem lepiej zostać na ratio 2:1 przy 3:1 będzie nieciekawie.

 

Nie masz podanego magnezu i wapnia wapn można obliczyć z twardości ogólnej.

Wodę do warzenia masz o wiele lepsza niż ja.

Używaj tego ja dostałem raport mojej wody z laboratorium i wyliczenia w tym calc. w znakomitej większości pokrywają się uwagami które dostałem z lab.

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eslord te ratio chlorków do siarczanów to mit, patrz: Czesław Dziełak - dodaje chlorków do AIPA.

tak jest taki temat:

http://www.piwo.org/...ona-osmoza-itp/

 

To akurat sprawdziłem i ratio siarczanów i chlorków ma kolosalne znaczenie w gotowym piwie.

Natomiast mitem jest ze modyfikacja wody daje tylko ostatni szlif do piwa.

Edytowane przez eslord
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaras doskonale wiem o tym temacie i go przeczytałem, jednak nie wszytko było dla mnie jasne.

 

Elsord niezmiernie dziękuję za podanego linka. Wszystko już sobie obliczyłem. Pora odpalać gaz :) Mieszkam w Redhill, czyli trochę dalej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.