Mr_Kasztan Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. W poniedziałek zabutelkowałem HefeWeizena wg receptury Anteksa, a już jutro mam zamiar zrobić AIPA wg receptury Kuliego. http://www.wiki.piwo...tof_Kula_(kuli) Swoją drogą panie Anteks receptura pierwsza klasa To dopiero moja trzecia warka, ale od początku robię ze słodów i staram się za każdym razem uzupełniać wiedzę. Przeczytałem ostatnio książkę Vogla o warzeniu w domu. Moim zdaniem dla początkujących skarbnica wiedzy. Dobra żeby nie przedłużać. Zainspirowany wspomnianą książką oraz przepisem Dagome na ostatniego Grand Championa postanowiłem tym razem pobawić się wodą. Wszak trzeba doskonalić warsztat. Z informacji, które wyczytałem woda, którą dysponuję prawie idealnie nadaje się pod AIPA. W przepisie i na forum czytałem jednak, że łyżeczka gipsu zawsze dobrze zrobi. Woda jaką dysponuję całkiem nieźle opisana jest tutaj: http://www.waterplc....quality/L11.pdf Z moich obliczeń alkaliczność rezydualna wynosi 45 więc prawie w środku tego co napisano tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Pytanie więc brzmi czy dawać ten gips czy nie? Jeżeli mogę jeszcze zadać trywialne pytanie jakie powinno być idealne pH przy zacieraniu? Coś mi mówi, że 5.4, ale wolę się upwenić. Zaopatrzyłem się w paski i kwas mlekowy, więc narzędzia mam. Serdecznie pozdrawiam z emigracji (gdzie piwo w pobliskich sklepach jest nudne jak flaki z olejem;) Mr Kasztan Edytowane 7 Listopada 2014 przez Mr_Kasztan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) A co ty w sutton mieszkasz ? to rzut beretem ode mnie... kurde fajny masz raport u mnie takich nie daja. Ale wracając do pytania masz mało siarczków, chlorków i wapnia a alkaliczność wysoka, Musisz zachować odpowiednie ratio siarczków do chlorków. Mogę ci tylko powiedzieć ze przy naszej wodzie i zbijaniu alkaliczności kwasem lepiej zostać na ratio 2:1 przy 3:1 będzie nieciekawie. Nie masz podanego magnezu i wapnia wapn można obliczyć z twardości ogólnej. Wodę do warzenia masz o wiele lepsza niż ja. Używaj tego ja dostałem raport mojej wody z laboratorium i wyliczenia w tym calc. w znakomitej większości pokrywają się uwagami które dostałem z lab. Edytowane 8 Listopada 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Jest specjalny temat o modyfikacji wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 eslord te ratio chlorków do siarczanów to mit, patrz: Czesław Dziełak - dodaje chlorków do AIPA. tak jest taki temat: http://www.piwo.org/topic/14814-woda-profile-modyfikacje-odwrocona-osmoza-itp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) patrz: Czesław Dziełak - dodaje chlorków do AIPA. To akurat jest mit. Czesław dał chlorek niewiadomo ile wodny. Suma summarum dał go dużo dużo mniej niż tyle samo wagowo dwuwodnego. Edytowane 9 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) eslord te ratio chlorków do siarczanów to mit, patrz: Czesław Dziełak - dodaje chlorków do AIPA. tak jest taki temat: http://www.piwo.org/...ona-osmoza-itp/ To akurat sprawdziłem i ratio siarczanów i chlorków ma kolosalne znaczenie w gotowym piwie. Natomiast mitem jest ze modyfikacja wody daje tylko ostatni szlif do piwa. Edytowane 8 Listopada 2014 przez eslord Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Jaras doskonale wiem o tym temacie i go przeczytałem, jednak nie wszytko było dla mnie jasne. Elsord niezmiernie dziękuję za podanego linka. Wszystko już sobie obliczyłem. Pora odpalać gaz Mieszkam w Redhill, czyli trochę dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 A redhil no faktycznie nieco dalej powodzenia w warzeniu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się