mikro Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) No więc naszło mnie na czekoladowy mocny stout z laktozą. Celuję w 28L, 17,8°Plato wg Beersmith. Z tego około 2° z laktozy Zasyp: 4,50 kg Castle Malting Pale Ale (8,5 EBC) 2,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,50 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 0,50 kg Castle Malting Chocolat (900,0 EBC) 0,25 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC) 1 kg laktozy 185 g kakao Chmiele: 40,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min 20,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 45,0 min 25,00 g Sybilla [6,20 %] - Gotowanie 25,0 min 25,00 g Sybilla [6,20 %] - Gotowanie 1,0 min Razem ~57IBU Zacieranie: 40' w 68° 10' mash out w 76° No i mam parę pytań: 1. Czy dobra temperatura zacierania? 2. Czy dobra wartość IBU i czy nie lepiej byłoby po prostu rzucić 50g Iungi na 60 min, zamiast w dwóch krokach 60g tak jak jest teraz. 3. Kiedy najlepiej dodać laktozę i kakao? W którymś przepisie było napisane 45 min. Rozumiem, że na 45 minute, tak jak chmiel, czyli żeby gotowało się przez 15 minut? 4. Jakieś zmiany proponujecie? Dzięki za pomoc Edytowane 9 Listopada 2014 przez mikro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 1. OK 2. laktoza i czekolada jakoś nie pasują mi do ibu powyżej 35 wg mnie chmielu ogólnie za dużo. ostatniej dawki na pewno bym nie dał, 25 min do przemyślenia. Szkoda żeby chmiel przykrył to co fajne w stoutach. Ale jest to moja opinia - możesz mieć zupełnie inny gust;) 3. nie mam doświadczenia z kakao więc nic nie napisze o nim. Laktoze dawałem na 15 min gotowania i było ok. 1 kg to trochę dużo... przy 0,5 kg i 17 BLG już było dla mnie słodkawo. Ale jest to moja opinia - możesz mieć zupełnie inny gust;) 4. mniej laktozy. zamiast niej więcej słodu podstawowego - tak by mieć założony ekstrakt. swoja drogą 8 kg słodu na 28l i 15,8 BLG? coś małą sprawność zakładasz ~60%? Co do dodawania ciemnych słodów to ja dałbym część czekoladowego razem z podstawowymi, resztę potem. Lubie mocna paloność, ale lubię czuć coś poza nią a przy 0,7 kg to sporo.. Ale jest to moja opinia.... mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Jak dla mnie to za mało jęczmienia palonego. Spokojnie możesz dać 0.4 kg. Wszystkie słody wrzuć od razu. Laktozy daj 1kg na ostatnie 15 minut gotowania. Chmielenie tylko Jungą 40g na 60' i 20g na 15'. Wydłuż zacieranie do co najmniej 1h. Krótko zacierasz to i słabsza wydajność. Zastanów też się nad temperatura. W 68°C wyjdzie dość słodkie. Kakao według mnie niepotrzebne. Edytowane 10 Listopada 2014 przez wizi mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Mam podobne uwagi jak marcinp. Za dużo chmielu. Ja w stautach zwykle daję tylko na goryczkę od początku gotowania. Smak chmielu (chmielenie w okoloicy 25 ') tylko przykryje to o co chodzi w staucie. W aromacie to jak kto lubi. Sypnij Iungi od początku a IBU ustaw sobie na 35 - 40 i to wg mnie wystarczy. Laktozę na ostatnie 15 minut gotowania a kakao nie wiem bo nie próbowałem. Zacieranie 68 C przez godzinę jest właściwe i wystarczająco długie. Co do zasypu to też zależy kto co lubi. Twój da więcej posmaków czekoladowych (nawet bez kakao) sypniesz więcej palonego jęczmienia będzie bardziej kawowe. I syp całe ziarno od początku. Pomyśl też o modyfikacji wody. Parę gram gipsu da kontrę dla kwaśności słodów palonych. mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Okej, na początku dzięki za podpowiedzi! Zmieniłem chmielenie, IBU wyszło teraz koło 40 (chmielenie Iungą na 60' i 15'). Mam w domu jeszcze trochę palonego jęczmienia więc też trochę sypnę. Kakao rzucę trochę mniej. Zacieranie 60' w 68 stopniach. Gips też kupię i w międzyczasie doczytam jak się go stosuje. W Beersmith szacowaną efektywność zacierania mam ustawioną na 75% i rzeczywiście bez laktozy wychodzi 15,5 BLG. Mówicie, że to mało? Powinienem coś zmienić w programie? Poprzednia warka wyszła raczej zgodnie z programem. Aha i jeszcze pytanie - co zmieni wrzucenie słodów ciemnych na początek zacierania? Więcej paloności i czekalody? EDIT: Z wyliczeń wyszło mi, że z mojej miękkiej wody, potrzebuję ~12g gipsu, żeby ją utwardnić Edytowane 11 Listopada 2014 przez mikro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 W Beersmith szacowaną efektywność zacierania mam ustawioną na 75% i rzeczywiście bez laktozy wychodzi 15,5 BLG. Mówicie, że to mało? Powinienem coś zmienić w programie? Poprzednia warka wyszła raczej zgodnie z programem. 75% to wydajność w porządku. Jak wychodzi Ci zgodnie z Beersmithem to nic nie zmieniaj. Aha i jeszcze pytanie - co zmieni wrzucenie słodów ciemnych na początek zacierania? Więcej paloności i czekalody? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 ha i jeszcze pytanie - co zmieni wrzucenie słodów ciemnych na początek zacierania? Więcej paloności i czekalody? albo wręcz posmak popiołu, dlatego nie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 albo wręcz posmak popiołu, dlatego nie polecam Demonizujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Syp od początku. Tak tradycyjnie robi się stouty. Ciemne słody sypiemy na koniec zacierania jeśli zależy nam na barwie piwa a mniej na smaku (Black IPA). Co do ilości gipsu to się nie wypowiem. Nigdy nie liczyłem, zwykle sypię solidną łyżeczkę (pewnie około 6 g) i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 O, warzyłem coś podobnego Z chmielem dobrze radzą, podpisuję się wszystkim, czym potrafię i dodam tylko, że kakao jest gorzkie i samo w sobie podniesie gorycz. Ja co prawda sypnąłem 200g i to 20l, ale było mocno czuć. Jakich drożdży użyjesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 W takim razie kakao dam 150g, na te 28l myślę, że będzie spoko. Jeśli chodzi o drożdże to mam gęstwę po US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się