Radek Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Witam wszystkich Przeprowadziłem dziś warzenie trzeciej warki. Na chwilę obecną warzę z ekstraktów. Przy dwóch pierwszych warkach nie miałem najmniejszych problemów natomiast w dzisiejszej wyszła mi znacznie mniejsza gęstość brzeczki niż zakładana. Do warzenia użyłem 2,4 kg ekstraktu jasnego WES oraz 12,0 litrów wody. Po ochłodzeniu i odzyskaniu z chmielin uzyskałem łącznie 11,7l brzeczki. Brewtarget przy takich danych wejściowych pokazuje, że powinienem uzyskać gęstość początkową 15,1°Blg natomiast pomiar wskazuje mi 12°Blg. W związku z powyższym chciałem spytać czy ktoś może ma jakiś pomysł skąd taka różnica? Przy poprzednich warkach wyniki z Brewtarget pokrywały mi się z pomiarami. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) hmm. dla mnie to wynika z matematyki 2,4kg*75%/(2,4kg+12kg)=0,125 czyli 12,5 Blg Gdybyś dał 3,4kg ekstraktu to co innego , byłoby pewnie coś koło 16 Blg. EDYTKA: Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Edytowane 13 Listopada 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 No tak, ale w takim razie dlaczego w poprzednich dwóch warkach używając 1,7 kg ekstraktu oraz 11l wody uzyskałem 12°Blg gdzie według Twoich obliczeń powinienem otrzymać 10°Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Ja bym jeszcze wziął pod uwagę, że część wody mogła ci odparować i końcowy ekstrakt będzie wyższy od wyliczonego. Jedyne co mi przychodzi do głowy to: a) ekstrakt słodowy WES ma niższą wydajność niż 75% b) źle rozmieszałeś ekstrakt, został na dnie gara i utknął w chmielinach Edytowane 13 Listopada 2014 przez arkadiuszm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się