krzysiekw3 Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Witam. Proszę pomóżcie mi jak mam rozrobić CLO2 aby uzyskać 4-5 litrów do dezynfekcji butelek i fermentora. Znalazłem takie coś: "...robię go za pomocą 20 ml ClO2, następnie dopełniam to wodą do 400 ml, dodaję aktywatora 20 ml, i dopełniam do 0,5 litra - tak przygotowany roztwór aktywuje się w przeciągu doby...". Jak rozumiem: 20 ml clo2+ woda 400ml+ 20ml aktywator+ 60 ml wody. Jest to roztwór aktywny. Ile czasu mogę go przechowywać? Do zrobienia roztworu roboczego o ile dobrze zrozumiałem to 50ml roztworu aktywnego+ 450ml wody (0,5l RR+ 4.5l wody)? Czy wystarczy przepłukać butelki i od razy na suszarkę? Czy też trzeba moczyć butelki przez pięć minut? Czy mogę w roztworze roboczym przepłukać kapsle. Czy jeśli w tych 5 litrach przepłuczę 50 butelek to nie roztwór nie straci swoich właściwości? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Jak rozumiem: 20 ml clo2+ woda 400ml+ 20ml aktywator+ 60 ml wody dobrze rozumiesz Jest to roztwór aktywny. Ile czasu mogę go przechowywać? w zależności od warunków w jakich będziesz to trzymał. W zamkniętym pojemniku w ciemnym i zimnym miejscu stoi spokojnie przez kilka miesięcy. Do zrobienia roztworu roboczego o ile dobrze zrozumiałem to 50ml roztworu aktywnego+ 450ml wody dokładnie tak Czy wystarczy przepłukać butelki i od razy na suszarkę? jeżeli są już wymyte, wystarczy spryskać butelki w środku i odstawić, aż do użycia. ClO2 się rozłoży i wystarczy je wylać. Czy mogę w roztworze roboczym przepłukać kapsle. Nie wiem w jakim celi w ogóle chcesz to robić, ale nie polecam ClO2 do tego typu zabaw, zaraz zardzewieją Czy jeśli w tych 5 litrach przepłuczę 50 butelek to nie roztwór nie straci swoich właściwości? kwestia jakie będą te butelki, jeżeli czyste, to nie powinien. Dopóki jest żółty i śmierdzi chlorem to jest OK, ale polecam spryskiwanie, a nie płukanie, ten środek się średnio do tego nadaje. [edit] poza tym poczytaj sobie to i to Edytowane 14 Listopada 2014 przez leszcz007 krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Obliczenia są OK. Do płukania butelek nie używam, bo mam co innego do butelek, ale raz płukałem 40 sztuk litrem roztworu i infekcji nie było. krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Nie wiem w jakim celi w ogóle chcesz to robić, ale nie polecam ClO2 do tego typu zabaw, zaraz zardzewieją Chcę je przepłukać w celu dezynfekcji, ale w takim wypadku potraktuję je desprejem. Dzięki wszystkim za pomoc w rozwianiu wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) krzysiekw3 Prosty Sposób na przygotowanie CLO2: 1 część środka + 1 część aktywatora + 23 części wody= 25 częsci Mieszaniny Aktywnej Następnie bierzesz 1 część Mieszaniny Aktywnej + 19 części wody= gotowy środek dezynfekcyjny. Dezynfekujemy umyte naczynia! Po wykonaniu dezynfekcji wcześniej umytych naczyń np.butelek, nie musimy płukać, środek odparuje. Jeżeli zostanie Tobie środek niewykorzystany to wlej go do naczynia szczelnie zamknij i trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu. Jego trwałość to 12 m-cy. Warto mieć mały spryskiwacz do pryskania na różne elementy. Stosując ten środek masz 100% pewność dezynfekcji. Środek jest bezpieczny dla człowieka. UWAGA Przygotowując środek zaczynaj od małych ilości np. 25 ml+25ml +23X25ml. Edytowane 16 Listopada 2014 przez Jondek krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Prosty Sposób na przygotowanie CLO2: 1 część środka + 1 część aktywatora + 23 części wody= 25 częsci Mieszaniny Aktywnej Mała uwaga - 1 część środka + 23 części wody + 1 część aktywatora - w tej kolejności. Następnie bierzesz 1 część Mieszaniny Aktywnej + 19 części wody= gotowy środek dezynfekcyjny. My zwykle mieszamy 1:9. krzysiekw3 i b.dawid 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Też czytałem o 1:9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Robiąc 1 część środka + 1 część aktywatora + 23 części wody = Mieszanina Aktywna gotowa do użycia po 10-15 minutach. Robiąc środek +woda +aktywator musisz odczekać na użycie 12-24 godzin. Robiąc 1 częśc Mieszaniny Aktywnej + 9 części wody otrzymujesz zbyt silne stężenie, szkoda środka pomimo jego bardzo niskiej ceny. Całkowicie wystarczy 1 do 19 otrzymujemy stężenie 100ppm. Ja stosuję 50 ppm i to całkowicie wystarcza, używam spryskiwacza Kwazara pryskam do butelek na butelki do baniaków na baniaki itd. Spryskaj Pokale -Kufle szklanki i pozostaw do wyschnięcia (nie wycieraj) będą miały ładny połysk. krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Robiąc 1 część środka + 1 część aktywatora + 23 części wody = Mieszanina Aktywna gotowa do użycia po 10-15 minutach. tak oczywiście, ale zapomniałeś dodać, że trzeba ją zużyć jak najszybciej, bo tak zrobiony RA ma bardzo niską trwałość. Robiąc 1 częśc Mieszaniny Aktywnej + 9 części wody otrzymujesz zbyt silne stężenie, zbyt silne do czego, bo chyba nie do zabicie bakterii Dla części bakterii MIC to nawet 75ppm, czyli jak zrobisz 100ppm to może nie wystarczyć do ich zabicia nie mówiąc już o przetrwalnikach. Ja stosuję 50 ppm i to całkowicie wystarcza, używam spryskiwacza ja używam 50ppm do płukania drożdży i mają się świetnie, także spryskiwanie tym roztworem chyba niewiele im robi. krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Robiąc 1 część środka + 1 część aktywatora + 23 części wody = Mieszanina Aktywna gotowa do użycia po 10-15 minutach. Robiąc środek +woda +aktywator musisz odczekać na użycie 12-24 godzin. Czy przypadkiem w takiej kolejności nie narażamy się na zrobienie krzywdy nie tylko mikrobom ale i sobie? Robiąc 1 częśc Mieszaniny Aktywnej + 9 części wody otrzymujesz zbyt silne stężenie, szkoda środka pomimo jego bardzo niskiej ceny. Zdaje się jest to zalecana proporcja przy powierzchniach mający kontakt z żywnością(zgodnie z zaleceniami producenta 50-100ppm) ja używam 50ppm do płukania drożdży i mają się świetnie, także spryskiwanie tym roztworem chyba niewiele im robi. Miałem zapytać w odrębnym wątku, ale to szybka akcja - czy przepłukujesz przed użyciem czy po zbiorze?(pomijam fakt kiedy zbiór i użycie to różnica godziny dwóch ) krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Miałem zapytać w odrębnym wątku, ale to szybka akcja - czy przepłukujesz przed użyciem czy po zbiorze?(pomijam fakt kiedy zbiór i użycie to różnica godziny dwóch ) Wg książki White'a (cytowana przez codera tutaj: http://www.piwo.org/topic/7183-rewitalizacja-starej-gestwy/) przed użyciem. krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 No właśnie ja przepłukuję jakieś 24h przed użyciem, bo tyle miej więcej zajmuje mi 2krotne przemycie ( raz ClO2 i raz wodą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Chcę płukać butelki przed rozlewem w roztworze roboczym poprzez zanurzenie. I teraz już nie wiem jaki w końcu ma być stosunek RR do wody. 1:9 czy 1:19? Zaznaczam, że nie zamierzam płukać butelek w wodzie, tylko do roztworu i na suszarkę do ocieknięcia. Stężenie ma też "wytrzymać" (nie utracić swoich właściwości) przez 50 sztuk butelek płukanych jedna po drugiej. Mam też pytanie z innej beczki, czy roztwór roboczy szkodzi na skórę? Trzeba stosować rękawice ochronne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) RA = 2000 ppm RR = 200 ppm to, co powstaje po aktywacji to RA. To, czego chcemy używać to RR. W ten sposób raz na zawsze zakończymy pytania, jak trzeba rozcieńczać. Policzyć każdy może sam. Edytowane 17 Listopada 2014 przez crosis krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Chcę płukać butelki przed rozlewem w roztworze roboczym poprzez zanurzenie. I teraz już nie wiem jaki w końcu ma być stosunek RR do wody. 1:9 czy 1:19? Zaznaczam, że nie zamierzam płukać butelek w wodzie, tylko do roztworu i na suszarkę do ocieknięcia. Stężenie ma też "wytrzymać" (nie utracić swoich właściwości) przez 50 sztuk butelek płukanych jedna po drugiej. Mam też pytanie z innej beczki, czy roztwór roboczy szkodzi na skórę? Trzeba stosować rękawice ochronne? Ja nic nie stosuję do rąk. Nawet do zapachu już się przyzwyczaiłem. Ja na litr wody leję 100 ml roztworu roboczego. Jak dodasz 200 albo 50 też nie będzie źle. krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się