Swiaderny Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 ciekawe czy 2016 beda juz fajne szyszki ? Będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewd Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Sadzonki dotarły i do mnie. Roland, dzięki wielkie za kawał dobrej roboty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 U mnie też całe i zdrowe, dziś do gleby i do wiosny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lafar Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Dzis odebralem sadzonki . Dzięki wielkie za zorganizowanie calosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Również chciałbym podziękować Panu Rolandowi, sadzonki dotarły do mnie wczoraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Tous Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Wielkie dzięki. Do mnie dotarły już we wtorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewd Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ciekawe, z opracowania "Tworzenie postępu biologicznego w hodowli tytoniu i chmielu" z tego posta http://www.piwo.org/topic/7433-chmiel-z-sadzonek/?p=187943- na stronie 133. ("Wyniki badań i dyskusja") - wyczytać można, że sadzenie sadzonek jesienią daje bardzo kiepskie plony w porównaniu do sadzenia ich latem/wiosną (nawet w kilku kolejnych latach). Może więc warto przezimować te sadzonki? Ktoś może zdecydował się zaczekać lub ma doświadczenia z sadzeniem ich jesienią jak teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzwagierMinazuki Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Ktoś może zdecydował się zaczekać lub ma doświadczenia z sadzeniem ich jesienią jak teraz? No mnie nikt nie zmusi do zasadzenia chmielu teraz, wiosną za szybko wsadziłem i miałem plony do d... Drugi raz nie popełnię tego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 A masz pomysł jak bezpiecznie przechować do wiosny? Tak, żeby nic im nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Tak się zastanawiam i już nie wiem co zrobić sadzić, nie sadzić? Jutro miałem sadzić. Obawiam się, że przechowywanie w nie odpowiednich warunkach do wiosny może jeszcze gorzej wpłynąć na rośliny niż ich posadzenie teraz jesienią. Jeśli ktoś ma receptę na to jak przechować do wiosny to niech napisze. Możliwe że wystarczy piwnica z w miarę stałą dodatnią temperaturą zimą i podlanie sadzonek co jakiś czas niewielką ilością wody. Swoją drogą czy my jesteśmy zawodowymi plantatorami chmielu gdzie wydajność z ha jest najważniejsza? Przecież to jest amatorska uprawa i 1 kg zbiorów od każdej rośliny mniej czy więcej nie robi w naszym przypadku wielkiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Ja wsadzę dzisiaj. Pobieżnie tylko przeglądnąłem tamten artykuł - i jeżeli najlepsze plony dały sadzonki wsadzone latem to kiedy, w czerwcu je sadzili?? Przecież w czerwcu to moje już były w miarę wyrośnięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Również dziękuję Rolandowi za przysłanie sadzonki! Wsadziłem do ziemi na głębokość ok. 10 cm, tak jak radzą w internecie i daję im spokój do wiosny. BTW czemu na opisie widnieje nazwa cascaSde; Czy jest to literówka/niemiecka nazwa czy może podróba, która z Cascade nie ma nic wspólnego? Edytowane 24 Października 2015 przez Roboraff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Tous Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Raczej literówka, na stronie mają poprawnie napisaną nazwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary1966 Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Serwus, na drugiej stronie metryczki jest OK. Edytowane 24 Października 2015 przez gary1966 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasekr Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Ja wsadzę dzisiaj. Pobieżnie tylko przeglądnąłem tamten artykuł - i jeżeli najlepsze plony dały sadzonki wsadzone latem to kiedy, w czerwcu je sadzili?? Przecież w czerwcu to moje już były w miarę wyrośnięte. W czerwcu sadzone, w sierpniu zbiór - czego trzeba więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 witam wszyscy wszystko dostali? czy sa jakies reklamacje? jesli tak prosze o kontakt mailem sznooora@gmail.com lub 506703599 Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewd Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Tak się zastanawiam i już nie wiem co zrobić sadzić, nie sadzić? Jutro miałem sadzić. Obawiam się, że przechowywanie w nie odpowiednich warunkach do wiosny może jeszcze gorzej wpłynąć na rośliny niż ich posadzenie teraz jesienią. Jakby co, moje chmiele już wsadzone. Faktycznie, trzymanie ich do przyszłego roku może nie mieć sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Moje sadzonki też już posadzone, obcięte na górze i zakopcowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 To trzeba je obciac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Nie wiem czy trzeba, pewnie jak się nie obetnie to się nic nie stanie. Ja zrobiłem tak jak się robi z chmielem starszym przed zimą. Z tych suchych badyli chmiel i tak już nie będzie rósł, tylko zacznie rosnąć na wiosnę z nowych pędów ( takie fioletowe wyrostki w sadzonce były). Jeżeli przycinać sadzonkę to nie za dużo, ja same łodyżki suche z listkami wywaliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Witam wszystkich w sezonie 2016 Dla tych co sie nie zalapali na sadznonki z w tamtym roku ponawiam temat zamowienia z sklepu http://www.eickelmann.de/ jak bedzie powyzej 100 sadzonek to moge znowu podjechac do sklepu i powysylac po calej Polsce wiecej info pod linkiem https://docs.google.com/spreadsheets/d/1L2FTt-38P_9DIKvohcjj95cl41NvBfTiPgWsYoQdE9E/edit?usp=sharing Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Witam. Do kiedy zbierasz zamówienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BioEhoes Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Witam. Do kiedy zbierasz zamówienia? Jak uzbiera się zamówień na min. 100 sadzonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 A jak tam zbiory z tych sadzonek Wam wyszły? Nie wiem czy to dobry pomysł udostępniać adresy i nr tel. może jakiś magik internetowy to wykorzystać, sugeruję ukryć dane typu tel i adres zamieszkania. Które wg was sadzonki najbardziej opłaca się zamówić jako aromatyczne, poza oczywiście Cascade.. połowy z tych chmieli nie znam. Wstępnie byłbym chętny na kilka sadzonek, tylko muszę poczytać o tych chmielach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Żadne, bo akcja ostatecznie była jesienią, więc dopiero w tym roku będzie się można przekonać co wyrośnie Aczkolwiek sadzonki wyglądały dobrze, więc pewnie parę szyszek się zbierze. Edytowane 22 Lutego 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi