Forest Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Witam mam pytanie jestem na etapie kupowania gara zaciernego 30l. Zwykły emaliowany garnek ale chcę go troszkę ulepszyć i tu mam pytania do was: 1.) Zamontowanie kranika spustowego z metalowego zaworu kulowego montować go na uszczelkach (wymienialny tak jak to się ma z kranikami spustowymi w fermentorach) czy lepiej przyspawać go lub w inny sposób przytwierdzić na stałe do gara ? 2.) czy warto bawić się w jakieś okładanie gara zaciernego jakimś nie palnym materiałem izolacyjnym czy lepiej się nie bawić w takie rzeczy gdyż gar będzie używany na palniku gazowym co może spowodować pożar lub topienie się owego materiału. 3.) czy lepszy jest filtr z oplotu stalowego czy "Fałszywe dno" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Z emalia i kranem może być problem chyba ,że umiesz zrobić tak żeby emalia nie odpadla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 No to szkoda szkoda. Mówi się trudno i przelewa się ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Do garnka emaliowanego raczej nic nie przyspawasz ,możesz jedynie nawiercić otwór i wkręcić na uszczelki. Jak to nowy garnek to może go trochę szkoda bo taki otwór to źródło korozji ,lepiej zacieraj w garnku a wysładzaj w fermentorze lub skrzyni filtracyjnej jak kolega wihura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Nawiercając otwór emalia może odprysnąć. Załatwiłem tak swój kociłek z Lidla. Co do filtratora, to na początek polecam oplot. Łatwiej wykonać niż fałszywe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoomErski Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 1. Dwa razy próbowałem wiercić (nie w celach piwowarskich) i za każdym emalia odpryskiawła a to dyskwalifikuje gar. 2. W sumie "why not?" zawswze to jakaś oszczędność choć ja bym to uznał za zbyteczny problem, bo taka okładzina musi być niepalna i łatwa do umycia jak pooblewasz ścianki . 3. Oplot zdecydowanie z fałszywym dużo roboty a efekty według moich obserwacji podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Emalia wcześniej czy później Ci odpryśnie i zacznie rdzewieć co może się nawet przełożyć na smak piwa. Najlepiej kupić garnek z nierdzewki. Wydasz więcej ale będzie Ci dłużej służył, trudniej go zniszczyć i w ogóle będzie Pan zadowolony. Może warto poszukać nierdzewnego używanego, zawsze taniej np. http://olx.pl/oferta/garnek-stal-nierdzewna-30l-50l-CID619-ID7IyAB.html#fc00cb8ac4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Witam mam pytanie jestem na etapie kupowania gara zaciernego 30l. Zwykły emaliowany garnek ale chcę go troszkę ulepszyć i tu mam pytania do was: 1.) Zamontowanie kranika spustowego z metalowego zaworu kulowego montować go na uszczelkach (wymienialny tak jak to się ma z kranikami spustowymi w fermentorach) czy lepiej przyspawać go lub w inny sposób przytwierdzić na stałe do gara ? 2.) czy warto bawić się w jakieś okładanie gara zaciernego jakimś nie palnym materiałem izolacyjnym czy lepiej się nie bawić w takie rzeczy gdyż gar będzie używany na palniku gazowym co może spowodować pożar lub topienie się owego materiału. 3.) czy lepszy jest filtr z oplotu stalowego czy "Fałszywe dno" ?? 1 W emalii możesz nawiercić otwór i przykręcić kranik, spawanie odpada z powodu odpryskiwania emalii. Co do sposobu wiercenia - to też wyższa szkoła jazdy, poczytaj tutaj jak to ludzie robią 2 Możesz zaizolować czymś niepalnym, boki gara oddają naprawdę dużo ciepła. Z tego co wiem to ludzie używają np. wełny mineralnej. 3 Fałszywe dno to taki "mercedes", jak masz możliwość to sobie zrób. Natomiast filtr z oplotu łatwiej i taniej wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Dzięki wielkie za wszelką pomoc chyba skuszę się na ten gar 30l z ofert OLX. Ale pytanie czy nity w gaże nie będą powodem zakażenia?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 gaże? wow Nic w garze nie będzie źródłem zakażenia, przecież i tak wszystko w środku gotujesz ponad 60 minut... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Oj tam błąd się wkradł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Niedawno Celdur zapodał w temacie http://www.piwo.org/topic/1069-ciekawe-aukcje-na-allegro/page__st__4500#entry313483 info o garnku http://olx.pl/oferta/garnek-rowniez-pod-indukcje-chochla-CID628-ID7RJix.html#4494b8df06 , ale on według sprzedawcy ma tylko 25l. Troche mały, ale cena fajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się