Qba W Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Witajcie! Dwa miesiące temu popełniłem coffee milk stout'a. Piweczko wyszło świetne! Aromat urywa nos, jest piękne czarne, w smaku dominuje kawa, troche gorzkiej czekolady, paloności i lekkie mleczna gładkość. Jedynym problemem jest pienistość która jest prawie zerowa. W zasypie była pszenica oraz płatki owsiane. Zastanawiam się czy kawa,i jej sposób dodania ma wpływ na pienistość piwa. Dodałem 150g na ostatnie 5 min gotowania brzeczki. Finalnie wyszlo 27l brzeczki nastawnej 12,5 Blg przed dodaniem laktozy. Za wszelką pomoc bedę wdzięczny Edytowane 23 Listopada 2014 przez Qba W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 To tylko przypuszczenia, ale możliwe, że kawa była bardzo świeża i ziarna były wręcz tłuste - jeżeli przeszło to do gotowania to być może mogło mieć wpływ na pienistość. Ja ostatnio robiłem robusta z kawą, ale dawałem przy butelkowaniu kawę zaparzoną z ekspresu - piana była bardzo ładna i gęsta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Następnym razem wrzucę kawę po zakończeniu gotowania, przy 80 st. i zobaczymy jaki bedzie efekt. Pewnie zmniejszę też trochę ilość dodawanej kawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Też tak miałem - mielona kawa dodana do gotowania zabija pianę. Jeśli Ci na niej zależy, to albo rozpuszczalna albo dodaj już zaparzoną z ekspresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 nie do końca się zgodzę,ja dawałem 100 g mielonej i z pianą zero problemy,gęsta,kremowa,fakt że nie bardzo wysoka ale utrzymywała się do samego końca kawa rozpuszczalne ,jeśli już to lepiej liofilizowana ,ale jak dobra by nie była to jednak aromat nie ten,a chyba bardziej chodzi o aromat nie smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Zastanawiałem się też nad sypaniem kawy na cichą, próbował ktoś może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 można wsypać do słoika z wodą i wstawić do lodówki ,podobno aromat taki sam jak by się dało normalnie ale smak tak nie przechodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja zrobiłem kawę na zimno. Jakieś 150g kawy do francuskiej praski dałem, zalałem przegotowaną i wychłodzoną wodą i dodałem odrobinę (dosłownie nakrętkę) wódki. Zostawiłem w lodówce na 2 dni, delikatnie zlałem (nie wciskając praski, bo jacyś kawosze w internecie to odradzali, praskę wcisnąłem tylko na tyle, żeby móc spokojnie nalać) i dodałem razem z rozpuszczonym cukrem do wiaderka przed rozlewem. Wyszło bardzo fajnie, kawę było czuć w aromacie i w smaku, a nie było kwasu. Piana była taka sama jak w wersji bez kawy (bo tę samę warkę rozlałem 2 razy po 10l, z kawą i bez). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 A co myślicie o dodaniu ziaren na cichą na 1 dzień przed butelkowaniem?Zastanawiam się jedynie nad sterylnością ziaren, dla pewności mozna pomoczyć je wcześniej w wódce lub spirytusie bądź dać na chwlę do piekarnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja dodałem całe ziarna kawy na cichą, piwo ma aromat i posmaki kawowe. Na 8l dodałem 20g. Piana drobna, jak na espresso. Porter bałtycki ma dopiero 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja dodałem całe ziarna kawy na cichą, piwo ma aromat i posmaki kawowe. Na 8l dodałem 20g. Piana drobna, jak na espresso. Porter bałtycki ma dopiero 2 tygodnie. A dezynfekowałes jakos te ziarna czy wsypales tak po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja dodałem całe ziarna kawy na cichą, piwo ma aromat i posmaki kawowe. Na 8l dodałem 20g. Piana drobna, jak na espresso. Porter bałtycki ma dopiero 2 tygodnie. A dezynfekowałes jakos te ziarna czy wsypales tak po prostu? wsypałem kawe ze świeżo otwartej paczki kawy, bez dezynfekcji, jak do tej pory brak oznak infekcji. Nie wiem czy kawa z paczki jest sterylna, ale dla wiekszej warki zastosowałbym dezynfekcje w 70% roztworze alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Jest duża szansa, że pozbędziesz się piany. Daj znać jak to wyszło pod kątem piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) ja dawałem łuskę kakaową do gotowania, piana na piwie fermentowanym wyglądała jak spieniona kałuża oleju natomiast piwo ma kosmiczną pianę. Edit:wybaczcie offtop źle przeczytałem temat. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ja na razie kawy używałem raz, 95g wrzucone jakieś 5 minut po odłączeniu palnika, po przeniesieniu do wanny na chłodzenie. Piana była aż za dobra, w smaku było czuć mocno kawę, natomiast w aromacie ginęła, ale też nie stosowałem jakiejś aromatycznej kawy, a Mocca Fix Gold z Woseby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 1mc po rozlewie - kawa w aromacie i smaku, piana ładnie zbudowana drobnopęcherzykowa. po chwili zanika do 2mm warstwy, pozostaje do końca. To jest raczej normalne dla tego stylu, alkohol robi swoje a czy kawa mu pomogła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się