maxikaz Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Piwo zacząłem robić w 2007r. Najpierw ekstrakty, potem zacieranie, a potem trochę przerwy. Szczegółowych notatek wcześniej nie robiłem, poza co i kiedy.Mój sprzęt:garnek emalowany 30L garnek stalowy z kranem i z fałszywym dnem 36L (02.2017) garnek stalowy 11L5 fermentorów 30Lszklana butla 25Lkadź filtracyjna filtr z wężyka (09.2015)chłodnica zanurzeniowaaerometrkapslownica greta kapslownica stołowa regina (12.2015) mieszadło magnetyczne DIY (09.2015) kolba 2L (09.2015) lodówka do fermentacji (09.2016) i pewnie coś tam jeszcze#16Gozdawa Imperial IPA - piwo z puszek. Żeby szybko schłodzić prze zadaniem drożdży podałem lód i zrobiło mi się 24L, więc dodałem szklankę białego cukru . Zabutelkowane 47(3 uszkodzone). Następne już zacierane. #01 2007-04-20 - Coopers puszka+cukier (nie pamiętam jaka) #02 2007-05-27 - Coopers Bawarian Lager+cukier #03 2007-07-26 - John Bull Brown Ale+ ekstrakt słodowy jasny 1,8kg #04 2007-08-10 - Prawdziwe Ale (chyba zestaw z BA) - słody niechmielone + chmiele #05 2007-08-25 - Prawdziwy stout - ekstrakty + chmiele #06 2007-10-14 - Koelsh (pierwsza warka z zacieraniem) #07 2007-11-03 - Ala grodziskie #08 2007-12-29 - Australian Lager ( z ekstraktów) #09 2008-02-17 - IPA #10 ??? #11 2008-10-30 - Muntons - stout #12 2009-03-11 - jakiś koźlak #13 2010 #14 2013 #15 2013 #16 2014-11-10 - Gozdawa Imperial IPA #17 2014-11-22 - Nowozelandzka IPA #18 2014-12-13 - Roggenbier #19 2015-01-10 - Stout owsiano-kawowy #20 2015-02-07 - Mild #21 2015-02-28 - Double IPA #22 2015-03-28 - Imbirowe #23 2015-04-17 - Polsko-amerykańskie IPA #24 2015-05-11 - Porter Bałtycki (górny) #25 2015-05-11 - Brown porter #26 2015-07-22 - Pszeniczne #27 2015-08-13 - Koźlak pszeniczny #28 2015-09-05 - APA #29 2015-09-26 - Niemieckie IPA #30 2015-10-18 - Black IPA #31 2015-11-15 - American Imperial Stout #32 2015-12-13 - Dry(e) Stout #33 2016-01-09 - Milk stout (strong) #34 2016-02-05 - Rye Stout #35 2016-03-06 - Dry stout #36 2016-04-10 - Russian Imperial Stout #37 2016-04-10 - Hoppy stout - wysłodziny po #36 #38 2016-05-07 - Witbier #39 2016-05-26 - American Wheat #40 2016-06-19 - Polskie Pale Ale #41 2016-07-28 - Foreign Extra Stout #42 2016-08-27 - American Barley Wine #43 2016-09-18 - Hefeweizen #44 2016-10-06 - Weizenbock #45 2016-10-22 - APA #46 2016-11-06 - AIPA #47 2016-11-20 - Belgian Blond Ale #48 2016-12-04 - Belgian Dark Strong Ale #49 2016-12-27 - Oatmeal stout #50 2017-01-15 - IIPA #51 2017-02-05 - Pilsner #52 2017-02-19 - Grodziskie #53 2017-03-19 - Witbier Edytowane 21 Marca 2017 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) #17 22112014 Nowozelandzka IPA - z zestawu surowców BA Surowce: słód pale ale weyermann 4,5kg słód carapils 0,3kg chmiel Pacific Gem 60g chmiel Wakatu 30g chmiel Motueka 30g drożdże Safale US-05 11,5g Zacieranie: 67-68st - 60min 76st - filtracja Wysładzanie: ciągłe wodą 70-75st do uzyskania ok 25L brzeczki 11Blg Chmielenie: 95min 15g Pacific Gem w 35min 30g Wakatu w 85 min 15g Pacific Gem i 20g Motueka w 95min. Chłodzenie 36min do 20,5st Zlewanie do fermentora 19,5L brzeczki. Dopełnienie do wodą do 20L. Pomiar Blg - 14. Teoretycznie wszystko ok, ale kompletnie nie wyszły mi próby jodowe (nie wiem co o tym myśleć). Pierwszą próbę zrobiłem w 10 minucie zacierania - negatywana (dziwne?). 29.11 - przelane na cichą i wstawione do styropianowej skrzynki, temp 21C (201411292307). 12.12 - zabutelkowane, do każdej butelki dodane 3-4g glukozy - 37 butelek Edytowane 13 Grudnia 2014 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) #18 20141213 Roggenbier - z zestawu surowców BA Surowce: Słody Weyermann - żytni 2,400 kg Weyermann - pilzneński 1,200 kg Monachijski 1,000 kg Caramunich® TYPE II Słód 200,000 g Waga słodów: 4,800 kg Chmiele Lublin (Lubelski) 4,0% 30,000 g Drożdże Safale S-04 11,000 g Zacieranie 67-68 - 75min 78 - filtracja Wysładzanie: ciągłe 12,5L Gotowanie i chmielenie: 20g chmielu w 10 min 10g chmielu w 40 min Wyszło dokładnie 20L 13Blg Schłodzenie do 18st i zadanie drożdzy Fermentacja w skrzyni w temp 18-19st 22.12 przelane na cichą (3-4Blg) 03.01.15 zabutelkowane - 3-4g glukozy/butelkę - (3-4Blg) - 38 butelek Edytowane 3 Stycznia 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Widzę że jesteś dokładny, ilości słodów mierzone do tysięcznych części grama ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Tak skopiowane z brewtargeta niepotrzebne linijki pousuwałem, a tych liczb nie ruszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) #19 20150110 Stout owsiano-kawowy Surowce: Słody strzegom: pale ale - 4kg pilzneński - 1kg karmelowy 150 - 0,5kg pszeniczny - 0,5kg płatki owsiane - 0,4kg czekoladowy jasny - 0,25kg jęczmień prażony - 0,125kg Chmiele: Marynka - 30g Cascade - 25g Drożdże: Safale S-04 - 11g Zacieranie: 69-70C - 60 min 78C - 10 min - filtracja Wysładzanie: ciągłe 12,5L Gotowanie i chmielenie (100 min): 30g Marynka w 40 min 25g Cascade w 90 min 100g kawy w 98 min Wyszło dokładnie 20L 17Blg Schłodzenie do 19C i zadanie drożdzy Fermentacja w skrzyni w temp 17-18C 18.01 - przelane na cichą - odfermentowało do 7Blg 25.01 - nadal 7Blg - zabutelkowane 3-4g glukozy na butelkę - 37 butelek Edytowane 25 Stycznia 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) #20 20150207Polski łagodnySurowce:Słody strzegom:pale ale - 3kgkarmel 150 - 0,5kgczekoladowy jasny - 0,5kgChmiele:marynka - 20gcascade - 25gDrożdzeSafale US-05- 11,5gZaciranie:66-67C - 60min71-72 - 10min78C - filtracjaGotowanie i chmielenie (80 min):20g Marynka w 20 min25g Cascade w 70 minWyszło 22L 11BlgZadanie drożdzy w 19,5C Fermentacja w skrzyni 18-19C15.02 przelane na cichą - 4Blg 27.02 zabutelkowane - 2-3 Blg - 42 butelki Edytowane 1 Marca 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) #21 20150228 IIPA Surowce: Słody strzegom: Pale ale - 5,5kg Wiedeński - 1,0kg Karmelowy 150 - 0,4kg WES jasny niechmielony - 1,7kg Chmiele: Marynka - 30g Lublin - 60g Citra - 60g Mosaic - 30g Cascade - 30g Drożdze: Gęstwa US-05 ok 210ml Zacieranie: 62-64C - 45min 72C - 25min 78C - filtracja Gotowanie i chmielenie (90min) 20min - 30g marynka 30min - 30g lublin 35min - 30g citra 50min - 30g mosaic 65min - 30g lublin 70min - 30g cascade 90min - koniec Wyszło 22L - 22Blg Drożdże zadane w 21C, ruszyły w ciągu 4 godzin Fermentacja w skrzyni 18-19C 10.03 - przelane na cichą - 6-7Blg, dodane 40g citra 25.03 - butelkowanie - 5Blg - 40butelek Edytowane 29 Marca 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) #22 20150328 Imbirowe Surowce: WES jasby niechmielony - 1,7kg Cukier trzcinowy - 0,2kg Chmiele: Marynka - 20g Citra - 30g Zioła: Imbir - 45g Drożdże US-05 - 5g Chmielnie: Marynka - 60min Citra - 15min Imbir - 15min Wyszło 11L - 13Blg Fermentacja w temp 18-19C 06.04 przelane na cichą - 3Blg 12.04 butelkowanie - 1Blg - 20 butelek Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) #23 20150417 PAIPA polsko-amerykańskie IPA Surówce Słody strzegom: Pale ale - 6kg Pilneński 1kg Karmelowy jasny 30 - 0,5kg Chmiele: Iunga - 20g Citra - 50g Lublin - 30g Mosaic - 20g Cascade - 20g Drożdże: US-05 - 11g Chmielenie: Iunga 20g - 60min Citra 25g - 45min Mosaic 20g - 30min Cascade 20g - 5min Lublin 10g - 0min na zimno: Citra 25g - 5 dni Lublin 20g - 5 dni Wyszło 23L 16,5Blg Fermentacja w 16C 25.04 przelane na cichą - 5,5Blg 08.05 butelkowanie 40x0,5 + 4x0,33 Edytowane 9 Maja 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) #24 20150511 Porter Bałtycki górny Surowce: Słody strzegom: wiedeński - 4kg monachijski - 3kg karmelowy 150 - 1kg czekoladowy jasny 400 - 0,5kg płatki owsiane - 0,2kg jeczmień palony - 0,2kg wes jasny 1,7kg chmiele: marynka - 25g 60min junga - 10g 60min lublin - 30g 20min drożdże - 2x workhorse m10 wyszło 23L 21,5 Blg Temperatura zadania drożdży 23C, w ciągu 24h temp obniżona do 15C. Fermentowane w 15C. Po tygodniu temp. podwyższona do 17-19C. 31.05 przelane na cichą - 10Blg (słabiutko), pewnie coś przy zacieraniu poszło nie tak 14.06 butelkowaie - 10Blg, 44x0,5 - dodane 140g cukru i 2g świeżych drożdży Edytowane 14 Czerwca 2015 przez maxikaz templariusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) #25 20150511 Brown porter wysłodziny po #24 chmiele: cascade 20g 60 min cascade 30g 15 min drożdże us-05 6g Wyszło ok 6L 12 Blg Fermentowane w temp pokojowej ok 21C 18.05 przelane na cichą - 5Blg 24.05 butelkowanie - 3 zBlg - 10x0,5 +1x0,33 Edytowane 25 Maja 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
templariusz Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 #24 20150511 Porter Bałtycki górny - imperial porter? Surowce: Słody strzegom: wiedeński - 4kg monachijski - 3kg karmelowy 150 - 1kg czekoladowy jasny 400 - 0,5kg płatki owsiane - 0,2kg jeczmień palony - 0,2kg wes jasny 1,7kg chmiele: marynka - 25g 60min junga - 10g 60min lublin - 30g 20min drożdże - 2x workhorse m10 wyszło 23L 21,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 #24 20150511 Porter Bałtycki górny - imperial porter? Surowce: Słody strzegom: wiedeński - 4kg monachijski - 3kg karmelowy 150 - 1kg czekoladowy jasny 400 - 0,5kg płatki owsiane - 0,2kg jeczmień palony - 0,2kg wes jasny 1,7kg chmiele: marynka - 25g 60min junga - 10g 60min lublin - 30g 20min drożdże - 2x workhorse m10 wyszło 23L 21,5 Blg Wiem, że taka nazwa/styl gdzieś tam pojawia się na forach itd., ale chciałem przyrównać to do stylu z bjcp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) #26 20150722 Pszeniczne z gozdawy Surowce: Gozdawa Piwosz Pszeniczne - 1,7kg Gozdawa Pszeniczne - 1,7kg Drożdże - Gozdawa BW11 wyszło 20L 12Blg fermentacja w temp pokojowej 24-25C (ciepło) 20150802 piwo zeszło do 3 Blg, butelkowanie 38X0,5 Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) #27 20150813 Koźlak pszeniczny Słody: Pszeniczny ciemny - 4kg Monachijski - 3kg Karmelowy 150 - 0,5kg Melanoidynowy - 0,5kg Chmiele: Marynka - 25g Lubelski - 25g Drożdże: Gęstwa z Gozdawa BW11 po pszenicznym Zacieranie: 44C - 10min 52C - 10min 62C - 45min 68C - 45min 79C - 10min Wysładzanie ciągłe ok 15L Gotowanie: marynka 90min lubelski 10min Drożdże (ok 250ml gęstwy) zadane w temp 25C 22L 17Blg Fermentacja w 19C 23.08 przelane na cichą 20L 5Blg 04.09 butelkowanie z dodatkiem ok 6-7g glukozy/1L - 38x0,5, 1x0,33 (Blg bez zmian 5), wyszło bardzo klarowne jak na taki dodatek pszenicy Edytowane 4 Września 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) #C1 20150831 Popełniłem cydr Składniki: - naście kg jabłek (12-15)?, spadów, różne gatunki, dużo odpadu, wyszło około 5L soku - dolany sok z kartonu tłoczony z lidla (5 kartonów) żeby dopełnić do 10L - drożdże biowin do cydru wytrawnego 2,5g - pożywka do drożdży winiarskich ok 3g Ekstrakt niecałe 12Brix (11,8) (refraktometr) Zawartość dosyć mętna, zobaczę co z tego wyjdzie. 20150913 Odfermentowało do 0Blg, zabutelkowane (20 butelek) z dodatkiem glukozy (4g) i ksylitolu (6/4/2g). Edytowane 13 Września 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) #28 20150905 APA Słody strzegom: Pale Ale - 5,3kg Karmelowy 30 - 0,2kg Cmiele: Lublin 40g Marynka 40g Drożdże: Fermentum mobile FM52 - Amerykański sen Zacieranie: 64C - 45min 72C - 30min 79C - 10min Chmielenie: Lublin 20g 60min Marynka 20g 45min Lublin 10g 30min Marynka 10g 15min Lublin 10g na zimno 7 dni Marynka 10g na zimno 7 dni 04.09 17:00 start startera drożdżowego 1L/ok 9-10Blg/fiolka FM52 (termin użycia minął 21.08) 05.09 uzyskane 22L 13,5Blg, drożdże zadane w 23°C, całość wrzucona do skrzyni styropianowej, docelowa temp fermentacji 18°C 15.09 przelane na cichą 21L 3,5-4Blg - do samego końca gęsty kożuch z drożdży na powierzchni - zebrane około 300-400ml+drugie tyle z dna 25.09 butelkowanie, zeszło d0 2Blg- 41x0,5L Edytowane 26 Września 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) #29 20150926 Niemieckie IPA Słody strzegom: Pale ale - 5kg Monachijski I - 1kg Chmiele: Polaris Hallertauer Blanc Hull Melon Drożdże: Fermentum mobile FM52 - Amerykański sen - gęstwa Zacieranie: 62°C - 45min 68°C - 40min 78°C - 10min Chmielenie: Polaris 15g - 60min Hallertauer Blanc 15g - 45min Hull Melon 15g - 30min Hallertauer Blanc 15g - 15min Hull Melon 15g - 0min na zimno: Hallertauer Blanc 15g - 7 dni Hull Melon 15g -7 dni 25.09 19:00 start startera drożdżowego 1L/ok 9-10Blg/150ml gęstwy z #28 26.09 uzyskane 24L 15Blg, drożdże zadane w 24°C, docelowa temperatura fermentacji 18°C 05.10 przelane na cichą 3,5Blg, docelowa temperatura fermentacji 17°C 16.10 zabutelkowane 42x0,5, zeszło do 2,5 Blg Edytowane 18 Października 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Porter Bałtycki górny Jak się układa, możesz coś napisać?Szykuję się do podobnego zabiegu - zasyp na bałtycki, drożdże M10 - gęstwa z dwóch wiader i dolny zakres temperatur - i jestem ciekawy Twoich doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Porter Bałtycki górny Jak się układa, możesz coś napisać? Szykuję się do podobnego zabiegu - zasyp na bałtycki, drożdże M10 - gęstwa z dwóch wiader i dolny zakres temperatur - i jestem ciekawy Twoich doświadczeń. Słabo mi odfermentowało, tylko do 10Blg (liczyłem na 5-7). Wyszło czyste, słodowe, dosyć słodkawe (starałem się zacierać na wytrawnie, ale może gdzieś popełniłem błąd). Moim zdaniem bardzo pijalne, żona wręcz przepada. Na gęstwie pewnie pójdzie Ci lepiej. Co ciekawe pomimo dolnego zakresu temperatur fermentacja burzliwa poszła mi bardzo szybko, po 3-4 dniach było 11Blg i niewiele się już zmieniło. Przez moment temperatura piwa spadła mi do 13°C, ale nie wydaje mi się, żeby to zatrzymało fermentację. Pewnie pod koniec roku je powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Dzieki! Edytowane 28 Września 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) #30 20151018 Black IPA Słody: Pilzneński - 5,5kg Biscuit - 0,5kg Karmelowy 150 - 0,5kg Pszeniczny ciemny - 0,5kg Carafa Special III - 0,5kg Cukier trzcinowy demerara - 0,25kg Chmiele: Centennial Willamette Columbus Cascade Drożdże: Fermentum mobile FM52 - Amerykański sen - gęstwa Zacieranie: 63°C - 45min 68°C - 45min 78°C - 10min Chmielenie: Cenennial - 40g - 60min Willamette - 40g - 45min Columbus - 40g - 30min Willamette - 40g - 15min Cascade - 30g - 0min Willamette - 20g - 0min na zimno: Cascade 50g - 7 dni 17.10 18:00 start startera drożdżowego 1L/ok 9-10Blg/200ml gęstwy z #29 18.10 uzyskane 23L 18,5Blg, drożdże zadane w 21°C, docelowa temperatura fermentacji 18°C 26.10 przelane 22L na cichą, zeszło do 4,5Blg 02.11 wrzucone 50g Cascade 09.11 butelkowanie, 41x0,5, zeszło do 3,5Blg Edytowane 9 Listopada 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) #31 20151115 American Imperial Stout inspirowany recepturą http://byo.com/malt/item/406-byos-10th-anniversary-ale-imperial-american-stout Słody: Pale ale - 5kg Płatki jęczmienne - 1kg Monachiski I - 1kg Karmelowy 150 - 0,3kg Karmelowy czerwony - 0,3kg Biscuit - 0,1kg Karmelowy 30 - 0,1kg Jęczmień prażony - 0,35kg Carafa I - 0,3kg Carafa Specjal III - 0,15kg Cukier demerara - 0,5kg Chmiele: Centennial - 60g Willamette - 40g Drożdże: Fermentum mobile FM52 - Amerykański sen - gęstwa po #30 Zacieranie: ok 18L wody + słody 55°C - 15min 60°C - 15min 65°C - 45 min 72°C - 5min 78°C - 5min - dodane słody czekoladowe i jęczmień Wysładzanie do uzyskania ok 21L brzeczki Gotowanie 90min: Centennial - 10g - 90min Centennial - 10g - 80min Centennial - 10g - 70min Centennial - 10g - 60min Centennial - 10g - 50min Centennial - 10g - 40min Willamette - 10g - 30min Willamette - 10g - 20min Willamette - 10g - 10min Willamette - 10g - 0min Uzyskane 18L brzeczki, po wlaniu 1,5L startera (z 400ml gęstwy) wyszło 19,5L 23,5Blg Temperatura fermentacji 17°C 26.11 (po 11 dniach) przelane na cichą. Zeszło do ok 5-5,5Blg. Dodane 20g płatków dębowych mocno opiekanych moczonych 3 tygodnie w Jacku Danielsie. 11.12 zabutelkowane. 110g glukozy, 90g wody - syrop. 1 łyżka gęstwy drożdżowej. 40x0,33 i 8x0,5. Zeszło do 4,5 Blg. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) #32 20151213 Dry(e) stout Słody: Pale ale - 3kg Monachijski - 1kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,6kg Karmelowy żytni - 0,33kg Carafa Special III - 0,35kg Czekoladowy żytni - 0,33kg Chmiele: Challenger - 50g Drożdże: Fermentum Mobile FM13 - Irlandzkie Ciemności Zacieranie: 15L wody + słody 67°C - 45min 72°C - 15min 78°C - 10min Wysładzanie ciągłe 17L wody. Kompletnie nie poszła mi filtracja przez oplot. Po przełożeniu do kadzi filtracyjnej z BA poszło w 50min. Gotowanie 60min Challenger - 50g - 60min Mech irlandzki 5g - 15min Uzyskane 22L brzeczki. Po wlaniu 1L startera ze świeżej fiolki FM13 wyszło 23L 13Blg Temperatura fermentacji 19°C 21.12.2015 przelane na cichą. Zeszło do 4,5 Blg. 02.01.2016 - butelkowanie. Wyszło 21L, 4Blg. Dodane 215g suchego ekstraktu (jasny z gozdawy) do refermentacji. 42x0,5L Edytowane 21 Marca 2016 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się