rubezahl Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Witam. Przymierzam się do uwarzenia piwa smakowego ? kolendrowego. Pijam takie z Broumovskiego browaru: Kvasnicak Coriander , odpowiada mi ten smak. Chciałbym coś podobnego uwarzyć, niekoniecznie kopię Opata, lecz jakieś smaczne piwo z nutą kolendry. Macie może jakieś pomysły (tut. Wyszukiwarka niewiele znajduje). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Po prostu dodaj kolendry do jasnego na czas gotowania i już. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted September 18, 2009 Author Share Posted September 18, 2009 (edited) .. i już, to sobie może pozwalać ktoś z 60+, nie leszcz piwowarski jak ja. Zaczynam powoli szukać 'swojej' drogi, po co jednak wyważać otwarte drzwi i powielać jakieś błędy, pewnie juź to ktoś przerabiał i może szepną dobre slowo np. co do ilości dodanej kolendry, żeby nie przedobrzyć. Edited September 18, 2009 by rubezahl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seta Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Za leży jak bardzo ma być kolendrowe... Może po prostu zrób witbiera? Daje się 10-20g na 20l. Więcej jeśli ma dominować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Kolendre używa się do Tripli. Poszukaj jakiegos przepisu. Jak lubisz mocno kolendrowe to daj więcej, zgniecenie kolendry pomoże wydobyć więcej smaku. Oczywiście mówimy o nasionach kolendry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted September 18, 2009 Author Share Posted September 18, 2009 Tripel dzisiaj zabutelkowany, spodziewałem się wyraźniejszej kolendry (dałem oszczędnie), stąd 'zapotrzebowanie' na bardziej kolendrowe piwo i 'lżejsze'. Na temat Witbiera poczytam, dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted November 21, 2009 Author Share Posted November 21, 2009 ... po 2 miesiącach, kolendrowy Tripel (prawie, bo 'tylko' 16,5 °Blg) ma już swój smak. Aromat ostrożnie dodanej kolendry (9g/21l) dobrze łączy się z mocą tego piwa. Chętnie powtórzę tą warkę z mam nadzieję docelowym ~18 °Blg. Pewnie kiedyś spróbuję też do 'lżejszego' piwka (Wit?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 Kolendre używa się do Tripli . akurat kolendra do Tripeli dodawana się bardzo sporadycznie (a na pewno nie do tripeli trappistów). jest np. dodawana do Tripel Karmeliet, ale do niego dodawany jest też owies ;-) i piwo jest naprawdę świetne Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted November 26, 2009 Author Share Posted November 26, 2009 Czy ".. do Tripeli dodawana się bardzo sporadycznie.." to już całkiem inna sprawa. Uzyskanie smacznego, kolendrowego piwka w ten sposób to już jakiś trop. Muszę jeszcze przećwiczyć z większym i mniejszym °Blg . Osiągnięty w tym piwku efekt jest dla mnie zadowalający, nie jest istotne czy nazywa się: tripel, dubbel, bezstylowiec, itd. Smaczne kolendrowe piwo dla lubiących ten smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 temu, że kolendra może się komponować z mocnym jasnym piwem belgijskim, nie przeczę ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkOzz Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Witam. Czy ktoś ma może robił (smakował) piwo uwarzone na bazie klasycznego zasypu Wita fermentowane drożdżami do Wita ale z podwyższonym blg początkowym np.15-16? Zastanawiam się nad taką warką. Mam zamysł sypnąć trochę słodów ciemnych ok. 5% (Special B, Carawheat, CCrystal 150EBC) i miodu lub cukru ok. 5%. Kolendry TRS ok 30-40g, bez skórek cytrusów - zamiast tego może rodzynki... Taki belgijski misz-masz z dominująca nutą kolendry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Tak, próbowałem Hoagaarden Grand Cru i w sumie nie byłem zachwycony: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=25455 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 (edited) Piłem Grand Cru kolegi Mimazego, w degustacjach są spisane moje wrażenia. W skrócie - byłem zachwycony. -> http://www.piwo.org/forum/t5292-Klubogospoda-Grand-Cru.html Edited November 23, 2011 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkOzz Posted November 23, 2011 Share Posted November 23, 2011 Dziękuję Wam za opinie. Zdecydowany jestem uwarzyć coś eksperymentalnego, kwestia tylko dopracowania składników. Piwo kolegi Mimazego fermentowane było THG, te drożdże radzą sobie z przeróżnymi zasypami. Ja będę "zmuszony" fermentować gęstwą Brewferm Blanche - stricto do Witów. Zastanawiam się nad skórkami cytrusów, mam obawy czy w mocniejszym piwie nie dadzą takiego efektu "drinkowego". Dlatego wstępnie z nich zrezygnowałem na rzecz bardziej profilu kolendrowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now