rubezahl Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Witam. Przymierzam się do uwarzenia piwa smakowego ? kolendrowego. Pijam takie z Broumovskiego browaru: Kvasnicak Coriander , odpowiada mi ten smak. Chciałbym coś podobnego uwarzyć, niekoniecznie kopię Opata, lecz jakieś smaczne piwo z nutą kolendry. Macie może jakieś pomysły (tut. Wyszukiwarka niewiele znajduje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Po prostu dodaj kolendry do jasnego na czas gotowania i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) .. i już, to sobie może pozwalać ktoś z 60+, nie leszcz piwowarski jak ja. Zaczynam powoli szukać 'swojej' drogi, po co jednak wyważać otwarte drzwi i powielać jakieś błędy, pewnie juź to ktoś przerabiał i może szepną dobre slowo np. co do ilości dodanej kolendry, żeby nie przedobrzyć. Edytowane 18 Września 2009 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Za leży jak bardzo ma być kolendrowe... Może po prostu zrób witbiera? Daje się 10-20g na 20l. Więcej jeśli ma dominować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Kolendre używa się do Tripli. Poszukaj jakiegos przepisu. Jak lubisz mocno kolendrowe to daj więcej, zgniecenie kolendry pomoże wydobyć więcej smaku. Oczywiście mówimy o nasionach kolendry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Tripel dzisiaj zabutelkowany, spodziewałem się wyraźniejszej kolendry (dałem oszczędnie), stąd 'zapotrzebowanie' na bardziej kolendrowe piwo i 'lżejsze'. Na temat Witbiera poczytam, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 ... po 2 miesiącach, kolendrowy Tripel (prawie, bo 'tylko' 16,5 °Blg) ma już swój smak. Aromat ostrożnie dodanej kolendry (9g/21l) dobrze łączy się z mocą tego piwa. Chętnie powtórzę tą warkę z mam nadzieję docelowym ~18 °Blg. Pewnie kiedyś spróbuję też do 'lżejszego' piwka (Wit?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Kolendre używa się do Tripli . akurat kolendra do Tripeli dodawana się bardzo sporadycznie (a na pewno nie do tripeli trappistów). jest np. dodawana do Tripel Karmeliet, ale do niego dodawany jest też owies ;-) i piwo jest naprawdę świetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Czy ".. do Tripeli dodawana się bardzo sporadycznie.." to już całkiem inna sprawa. Uzyskanie smacznego, kolendrowego piwka w ten sposób to już jakiś trop. Muszę jeszcze przećwiczyć z większym i mniejszym °Blg . Osiągnięty w tym piwku efekt jest dla mnie zadowalający, nie jest istotne czy nazywa się: tripel, dubbel, bezstylowiec, itd. Smaczne kolendrowe piwo dla lubiących ten smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 temu, że kolendra może się komponować z mocnym jasnym piwem belgijskim, nie przeczę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkOzz Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Witam. Czy ktoś ma może robił (smakował) piwo uwarzone na bazie klasycznego zasypu Wita fermentowane drożdżami do Wita ale z podwyższonym blg początkowym np.15-16? Zastanawiam się nad taką warką. Mam zamysł sypnąć trochę słodów ciemnych ok. 5% (Special B, Carawheat, CCrystal 150EBC) i miodu lub cukru ok. 5%. Kolendry TRS ok 30-40g, bez skórek cytrusów - zamiast tego może rodzynki... Taki belgijski misz-masz z dominująca nutą kolendry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Tak, próbowałem Hoagaarden Grand Cru i w sumie nie byłem zachwycony: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=25455 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Piłem Grand Cru kolegi Mimazego, w degustacjach są spisane moje wrażenia. W skrócie - byłem zachwycony. -> http://www.piwo.org/forum/t5292-Klubogospoda-Grand-Cru.html Edytowane 23 Listopada 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkOzz Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Dziękuję Wam za opinie. Zdecydowany jestem uwarzyć coś eksperymentalnego, kwestia tylko dopracowania składników. Piwo kolegi Mimazego fermentowane było THG, te drożdże radzą sobie z przeróżnymi zasypami. Ja będę "zmuszony" fermentować gęstwą Brewferm Blanche - stricto do Witów. Zastanawiam się nad skórkami cytrusów, mam obawy czy w mocniejszym piwie nie dadzą takiego efektu "drinkowego". Dlatego wstępnie z nich zrezygnowałem na rzecz bardziej profilu kolendrowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się