Undeath Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Saccharolicious W001 Brett I Opis produktu: Szczep Brettanomyces ze znanego browaru Trapistów w Walonii. Nadaje charakterystyczny, lekko ziemisty aromat, a także inne aromaty "dzikich drożdży". Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 18-20 st.C Stopień odfermentowania : 75 % < Flokulacja: - Tolerancja alkoholu w piwie: średnia Szczep polecany do piw w stylach: Orval Właśnie w trakcie testów jestem jego, miałem dość długi start, aż 5 dni ale podobno tak mają te drożdże. Jeszcze z 2 miesiące na efekty będzie trzeba czekać, ale fermentacja przebiega bardzo spokojnie, choć piana w wiadrze na jakieś 10 cm. Pierwsze pójdzie na nim Wild IPA, potem jeszcze jakieś delikatne APA, a na koniec w mieszance z Belgian Ardenns coś na kształt Red Flanders. Jakie z nimi doświadczenia macie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ikyu Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Można powiedzieć że ruszyłem z moim piwem równocześnie, u mnie fermentacja ruszyła po jednym dniu ale zrobiłem znacznie większy starter niż normalnie i mocno napowietrzyłem brzeczkę. Jakie będą efekty zobaczy niedługo =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ze wszystkich trzech IPA fermentowanych 100% dzikusami (Brett bruxellensis Trois, Brett Claussenii, W001 Brett I), które miałem okazję pić to właśnie Saccharolicious W001 Brett I wniosły najwięcej "dzikości" do piwa, dla mnie jednak zbyt mocno zdominowały piwo. O ile bardzo lubię końską derkę, tak aromaty apteczno-szpitalne już niekoniecznie. W mojej warce Wild APA burzliwą przeprowadziły US-05, a dopiero na cichą powędrowały W001 Brett I. Teoretycznie taki zabieg powinien spotęgować działanie dzikusów, ale u mnie piwo wyszło bardziej zbalansowane niż to 100% Brett I. Jest wyraźna stajnia, ale bez apteki i szpitala. Jedyne co mi się nie podoba to szorstka goryczka, która nie jest typowo chmielowa. Zresztą podobną goryczkę wnosił też szczep Claussenii, najbardziej neutralne był szczep Trois. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Z tym, że Trois wnosił jak dla mnie zbyt dużo estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się