Makaron Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Przymierzam sie do uwarzenia ponoć wdzięcznego piwa.Cos niezbyt wykwintnego. Czyli proste piwo z dużą ilością dodatków niesłodowanych i cukrow do warzenia. Planuje takie składniki: 2.3kg słodu brytyjskiego lager, 1kg ryżu (albo płatków ryżowych), dwie puszki golden syrop. Zacieranie 90 minut w temperaturze 65c. Mash out obowiązkowo. Chmielenie 15-20g. Chmielu iunga albo jakiegoś goryczkowego by uzyskać 20ibu. Chłodna fermentacja drożdżami california lager. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Cześć. Czytając opis tego stylu zastanawiałem się skąd ma się brać "kremowość" tego piwa. I dlaczego fermentujesz dolaniakami skoro to ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Kremowość bierze się z stąd http://www.piwo.org/forum/t732-06A-Cream-Ale.html A co do doboru drożdży to tak naprawdę California Lager to chyba ciężko nazwać je prawdziwymi dolniakami, bo fermentują w okolicach 18°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 (edytowane) Cześć Kremowość bierze się z stąd http://www.piwo.org/forum/t732-06A-Cream-Ale.html cyt.: Najczęściej używane sa składniki amerykańskie, takie jak słód 6-rzędowy, lub kombinacja 6- I 2- rzędowego słodu amerykańskiego. Dodatki mogą zawierać do ok. 20% glukozy lub innych cukrów podczas gotowania Ty planujesz dodać ryżu (płatków ryżowych). Wiem że dodatek płatków owsianych tworzy uczucie gładkości, kremowości - owsianych też? Edytowane 19 Września 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Raczej chodziło mi o to, że taka nazwa stylu. Tradycyjnie robi się to piwo z 6 rzędowego słodu i kukurydzy. Ja możne zamienię ryz na mieszankę kukurydzy i ryżu jeśli dostane odpowiednie płatki kukurydziane. Może również zmniejszę ilość cukru z 20% do 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Akurat drożdze California Lager są "w drodze" - mam zamiar od nich zacząć przygodę z płynnymi drożdżami. Poza tym to takie pół - dolniaki, bo podobno i w 13 popracują. Jak ostatnio mierzyłem w piwnicy to 15 C było, więc w sam razik, a może jeszcze spadnie. Twój przepis mnie zainspirował, ale kukurydza i ryż to mi za bardzo Tyskim i Zywcem zajeżdza Wrzucę ze dwa kilo płatków jęczmiennych z Reala i cukier trzcinowy Ile Twoim zdaniem powinno Blg poczatkowe wynosić? Jak z odfermentowaniem tych drożdzaków, są żarłoczne jak US - 05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Opis stylu piwa można znaleść tutaj Cream Ale Co do ryżu i kukurydzy, to prawdę mówiąc właśnie takie to ma być właśnie takie tyskie czy żywcowe piwo, tylko fermentowane w górnym zakresie temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Akurat drożdze California Lager są "w drodze" - mam zamiar od nich zacząć przygodę z płynnymi drożdżami. Poza tym to takie pół - dolniaki, bo podobno i w 13 popracują. Jak ostatnio mierzyłem w piwnicy to 15 C było, więc w sam razik, a może jeszcze spadnie. Zajrzyj do charakterystyki drożdży by takijiro. Ja ze swojego doświadczenia mogę potwierdzić, że w temperaturach rzędu 14-15 stopni panowie drożdżowie tego szczepu strasznie się lenią. Poza tym bardzo wdzięczne drożdże. Praktycznie brak estrów, wyciągają smaki chmielowe. Spróbuj uwarzyć California lagera, np klona Anchor Steam Beer. Naprawdę świetne piwo. Cytując pewien kabaret powiem "będzie Pan zadowolony, będzie Pan zadowolony..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się