Skocz do zawartości

Octan izoamylu


juzek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie octanu izoamylu. Jak zachowuje się ten związek w czasie refermentacji [(ok. 15oC) przybędzie, ubędzie, pozostanie?]? I jak wygląda jego wyczuwalność w różnych temperaturach spożycia piwa?

 

Chodzi o to, że podczas butelkowania i wcześniej, przy okazji pomiaru gęstości, nie wyczuwałem banana. Natomiast gdy schłodziłem pozostałość po butelkowaniu (możliwe, że trochę osadu było) banan wyszedł bardzo wyraźny. Nie jest źle ale jednak trochę za dużo.

 

Pozdrawiam

PS: Czy są przeciwwskazania do poziomego ustawienia butelek podczas refermentacji?

Edytowane przez juzek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj aż piwo się nagazuje i dopiero wtedy ocenisz. Wpływ na balans goździka i banana ma temperatura fermentacji. W dolnych zakresach zalecanych dla drożdży będziesz miał więcej goździka a w górnych bananów. Odradzam trzymanie butelek poziomo. Osad drożdżowy osadzi się na sciance zamiast na dnie. Z opisu wynika że to jakieś pszeniczne więc pewnie będzie nalewane z osadem ale po prostu niezbyt ładnie to wygląda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. Jest to Belgian Pale Ale, drożdże fermentis T-58, fermentowane w 19oC +-1. Wcześniej smak i aromat był super i zaskoczył mnie ten banan po schłodzeniu. Nie jest źle bo lubie pszeniczne ale kurde to nie jest pszeniczne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.