juzek Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Mam pytanie odnośnie octanu izoamylu. Jak zachowuje się ten związek w czasie refermentacji [(ok. 15oC) przybędzie, ubędzie, pozostanie?]? I jak wygląda jego wyczuwalność w różnych temperaturach spożycia piwa? Chodzi o to, że podczas butelkowania i wcześniej, przy okazji pomiaru gęstości, nie wyczuwałem banana. Natomiast gdy schłodziłem pozostałość po butelkowaniu (możliwe, że trochę osadu było) banan wyszedł bardzo wyraźny. Nie jest źle ale jednak trochę za dużo. Pozdrawiam PS: Czy są przeciwwskazania do poziomego ustawienia butelek podczas refermentacji? Edytowane 28 Listopada 2014 przez juzek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Poczekaj aż piwo się nagazuje i dopiero wtedy ocenisz. Wpływ na balans goździka i banana ma temperatura fermentacji. W dolnych zakresach zalecanych dla drożdży będziesz miał więcej goździka a w górnych bananów. Odradzam trzymanie butelek poziomo. Osad drożdżowy osadzi się na sciance zamiast na dnie. Z opisu wynika że to jakieś pszeniczne więc pewnie będzie nalewane z osadem ale po prostu niezbyt ładnie to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedź. Jest to Belgian Pale Ale, drożdże fermentis T-58, fermentowane w 19oC +-1. Wcześniej smak i aromat był super i zaskoczył mnie ten banan po schłodzeniu. Nie jest źle bo lubie pszeniczne ale kurde to nie jest pszeniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Może mylisz aromat z takim ciasteczkowym, biszkoptowym? Taki w tym stylu jest jak najbardziej na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Banan ewidentny. Może to wina osadu, wcześniej próbowałem piwo "z wierzchu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Amorph, niektóre piwa można trzymać poziomo, zerknij na PSPD 'grodziskie'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się