Mariusz_74 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Witam piłem ostatnio fajne piwko ciemne, delikatna goryczka, wyczuwalne nuty słodow, nie za gorzkie podobne do ciemne łagodne, ale bardziej słodowe mam taki skład: słód bohemian Weyermanna 5kg albo pilzeński strzegom 5kg + aroma 150 EBC 2kg a chmiel posiadam lubelski150g i Topaz 50g alejaki i jakie czasy niewiem chciałbym delikatną goryczke i bardziej zapach chmielu może ktoś z kolegów (koleżanek) ma pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Jak duży masz gar zacierny/ warzelny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) polecam duży udział monachijskiego I, mniejszy monachijskiego II, caramunich jako karmelowy i szczyptę (40-70g na 20-25l) czekoladowego mała ilość special B albo biscuit też pomoże (mniej słodowo, bardziej ciasteczkowo) Edytowane 2 Grudnia 2014 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 witam baniaczek zacierny 30 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 a chmielenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 10kg nie zatrzesz w garnku 30litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 witam jacer a dlaczego 10 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 jacer, słód bohemian Weyermanna 5kgalbo pilzeński strzegom 5kg + aroma 150 EBC 2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Panowie w końcu jaki? 5kg bohemian albo 3kg pilzenski + 2kg aroma 150EBC albo 5kg wiedeński + o,5kg Caramunich® typ III Weyermann + szczyptę (40-70g na 20-25l) czekoladowego np: słód czekoladowy ciemny Strzegom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 2/3 zasypu karmelowym 150? To więcej niż za dużo! 20% nie więcej! Osobiście doradzał bym 2 zastaw. Chmielić tylko na goryczkę i smak, nie na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 2 kg Karmelowego 150 na 5 kg zasypu to akurat 20% mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 2 kg Karmelowego 150 na 5 kg zasypu to akurat 20% mimazy Chyba nie. 2kg na 10kg to by było 20%. Ale procenty to ja blisko ćwierć wieku temu miałem w szkole. Może się pozmienialo coś w dobrobycie bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ups... faktycznie, ale gafa :-D idę napić się kawy... FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 W związku z powyższym pozostaje mi tylko napisać, że 5/4 Polaków nie ogarnia ułamków A co do tematu: Celowałbym coś w stylu 4kg podstawy + kilo karmelu, długa przerwa w 72-74, tak minimum 40 minut, jeśli znasz swoją wodę, możesz też próbowac podnieść stosunek chlorków do siarczanów przy użyciu chlorku wapnia. Z chmielem który masz to niestety nie mam pojęcią, ale pewnie robiłbym single hop topaz, z goryczką nie przekraczającą 30 IBU. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się