Świat Piwa Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 W dniu dzisiejszym (sobota 24.01) depozyt odwiedził watson. Pobrał: QZDER Roggenbier - 1 szt. QZDER Belgian Pale Ale - 1 szt. BPSN Foreign Extra Stout - 1 szt. Zostawił: GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 3 szt. Stan depozytu: GREEN TOWN London Pride Clone - 1 szt. GREEN TOWN Polskie Ale (FAH) - 1 szt. GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 3 szt. BECZKA ŚMIECHU Stout - 2 szt. BECZKA ŚMIECHU Tripel - 1 szt. AK New Zealand IPA - 1 szt. QZDER Roggenbier - 2 szt. QZDER Belgian Pale Ale - 2 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Dodam jeszcze słowo od siebie... to CDA pod względem goryczki jest bardziej APA niż IPA i bardziej brown niż black ale myślę, że jest fajne. Wszelkie komentarze będą mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) BPSN (daft) - Foreign Extra Stout Wygląd: czarne, nie przejrzyste. Aromat: od razu po otwarciu kawa, później paloność od słodów, trochę czekolady, po lekkim ogrzaniu wyraźnie alkohol. Smak: paloność umiarkowana, lekko kwaskowate, trochę kawy, wyraźny alkohol. Piana: drobnopęcherzykowa, szybko zredukowała się do obrączki, która prawie została do końca. Coś czuję, że alkohol nie pomaga. Ogólnie: duża zawartość alkoholu przeszkadzała w odbiorze tego piwa, myślę, że przy niższym ekstrakcie było by bardzo fajne. Dzięki za możliwość degustacji. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Beczka śmiechu - Tripel Wygląd: bardzo klarowne, właściwie bez osadu. Aromat: właściwie żaden. Piana: lejsing jest, piana średniopęcherzykowata, szybko zniknęła, ale zostawiając malutką warstwę bardzo gęstej piany Smak: delikatnie alkoholowe, niezła goryczka, zalegająca. Ogólnie: zapach i klarowność wskazywał, że piwo będzie również bez smaku, a tutaj zaskoczenie. piwo fajne. czy na pewno ma tylko 4,2alk? dodałeś ten litr syropu do wzoru? ZDJECIE Edytowane 26 Stycznia 2015 przez qzder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 czy na pewno ma tylko 4,2alk? dodałeś ten litr syropu do wzoru? Heh właśnie uświadomiłeś mnie, że chyba zapomniałem dodać przy przelewaniu na cichą tego syropu :D Umieściłem w dzienniku i zapomniałem... Co do piwa to jak dla mnie za mocna goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 BPSN Anzus IPA Spróbowałem już dawno, niestety nie zrobiłem notatek. Pamiętam natomiast, że piwo było naprawdę niezłe, z aromatem na czele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Serdeczne dzięki za oceny. Jak ktoś chciałby receptury to piszcie, chętnie się podzielę W następnej kolejności wrzucę do depozytu: 1. American Pale Ale Single Hop Citra 12° Blg, 2. American Pale Ale Single Hop Equinox 12° Blg, 3. Old Ale 21° Blg (leżakowane z płatkami po bourbonie) - piwo musi się jeszcze dość ułożyć, więc pewnie potrwa to 1-2 miesiące, 4. Pils Czeski w wersji Niemieckiej 12° Blg - lageruje się w lodówce. Mam jeszcze dwa piwa do spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Czekam na ich degustację :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 QZDER - Belgian Pale Ale Wygląd: lekko przymglone, barwę określiłbym jako miedzianą. Aromat: słodowy, przyprawowy i lekko owocowy. Smak: słodowy, jakby troszkę nut ciasteczkowych, nie jest puste, niska goryczka, wysycenie średnie Piana: drobnopęcherzykowa, biała, całkiem ładny lacing, utrzymuje się średnio długo. Ogólnie: bardzo fajne piwo, smakowało mi, myślę że spokojnie 2-3 można wypić na raz. Dzięki za możliwość degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Browar Ejl – Junga IPA Piana: biała średnio- i drobnopęcherzykowa Kolor: ciemne złoto, miedziany Aromat: ziołowy, zielone orzechy włoskie - niezbyt intensywny Smak: alkoholowy, wytrawne, trochę wodniste, orzech włoski Goryczka: fest, typowa dla Jungi (orzech laskowy, ziołowa) Wysycenie: wysokie, za wysokie Ogólne wrażenia: dobrze pijalne, ale zbyt mocno alkoholowe i za bardzo wysycone. Aromat trochę biedny, ale piwo rozlewane w październiku, więc miał prawo osłabnąć. Trochę na mój gust jednak za głęboko odfermentowane (z moich wyliczeń wychodzi niespełna 87%), co sprawia, że brakuje mu trochę ciała. Co do chmielu – to już kolejna moja próba polubienia smaku Jungi, ale chyba nie będzie to takie proste. Ten smak jakoś mi nie pasuje. Ostatnio miałem okazję pić Zefira z Browaru Olimp (single hop Oktawia) i muszę przyznać, że Oktawia ma zupełnie inny charakter (owocowy, dzika róża) – dla mnie ciekawszy. Bardzo mnie ciekawi jak wyglądał zasyp tego piwa i w jaki sposób odfermentowało ono do tak niskiego poziomu (2 Blg?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki za recenzje. Piwo było chmielone na zimno. Aromat po miesiącu był fest. Widać z czasem osłabł. Nie mam jak porównać, bo piwo szybko zeszło. Recepturę podam wieczorem. Edytowane 5 Lutego 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Bardzo mnie ciekawi jak wyglądał zasyp tego piwa i w jaki sposób odfermentowało ono do tak niskiego poziomu (2 Blg?). Warka 12 Junga IPA 15,5 l zasyp: Strzegom - Pale Ale 3 kg Strzegom - Monachijski I 0,5 kg Strzegom - Karmelowy 30 0,2 kg Strzegom - Pszeniczny 0,1 kg zacieranie: 90' 65-60 st. C 30' 72 st. C 10' 76 st. C chmielenie: Junga 11% 60' 20 g Junga 11% 15' 20 g Junga 11% 0' 20 g Junga 11% 7dni 40 g Mech Irlandzki 15' 5 g drożdże: Safale S-04 gęstwa 2-tygodniowa 0,2 l ekstrakt początkowy 21/09/2014 15 Blg pomiar ekstraktu 02/10/2014 3 Blg ekstrakt końcowy 09/10/2014 2,5 Blg rozlew cukier 0,1 kg alkohol 6,8 % Nagazowanie 2,45v - w środku widełek stylu: 2,2-2,7. Przeważnie celuję w dolny zakres, ale tym razem chciałem sprawdzić,trochę wyższe nagazowanie. Edytowane 7 Lutego 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świat Piwa Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Witam, w dniu dzisiejszym (piątek 06.02) depozyt został odwiedzony przez sm94. Pobrał: GREEN TOWN London Pride Clone - 1 szt. GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 1 szt. QZDER Roggenbier - 1 szt. Zostawił: AK Milk Stout - 3 szt. Stan depozytu: GREEN TOWN Polskie Ale (FAH) - 1 szt. GREEN TOWN Cascadian Dark Ale - 2 szt. BECZKA ŚMIECHU Stout - 2 szt. BECZKA ŚMIECHU Tripel - 1 szt. AK New Zealand IPA - 1 szt. AK Milk Stout - 3 szt. QZDER Roggenbier - 1 szt. QZDER Belgian Pale Ale - 2 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Nagazowanie 2,45v - w środku widełek stylu: 2,2-2,7. Przeważnie celuję w dolny zakres, ale tym razem chciałem sprawdzić,trochę wyższe nagazowanie. No ja właśnie też doszedłem do wniosku, że wszystkie APA, IPA itd. najlepiej gazować maksymalnie do 2,2-2,3 vol bo powyżej stają się strasznie męczące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Beczka Śmiechu – Foreign Extra Stout Piana: kremowa, średnio i drobnopęcherzykowa, zredukowała się do ok. 3-5 mm Kolor: czarne, nieprzejrzyste Aromat: palony jęczmień, kawa, czekolada mocno Smak: typowo stoutowy, palony, kawowy, wytrawny (od palonego jęczmienia), ale równocześnie słodkawy i słodki, czekolada, mało kwaśne Goryczka: niska/średnia, alkoholowa Wysycenie niskie, średnio-niskie Ogólne wrażenia: zdecydowanie wolę stouty w mocniejszej wersji od dry i muszę przyznać, że ten bardzo mi zasmakował. Nie mam żadnych krytycznych uwag, może poza tym, że piwo mogłoby mieć większego „kopa” aromatycznego. Na pewno lepszy niż mój FES . Pytanie: ile procent w zasypie stanowił jęczmień palony oraz inne palone słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 pod tym linkiem znajdziesz recepturę tego piwa: http://www.piwo.org/topic/12351-browar-domowy-beczka-smiechu/#entry307922 mam nadzieję, że marcin_l85 nie pogniewa się za odp. w jego imieniu marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) No ja właśnie też doszedłem do wniosku, że wszystkie APA, IPA itd. najlepiej gazować maksymalnie do 2,2-2,3 vol bo powyżej stają się strasznie męczące. Podzielam twoje zdanie. Teraz tak wysoko to tylko pszenicę nagazowuję. P.S. poprawiłem post z recepturą - teraz jest bardziej przyjazny. Edytowane 7 Lutego 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Tak jak obiecałem, wyleżakowałem i degustuję: BECZKA Śmiechu - Stout Wygląd: czarne, klarowne, rubinowe refleksy. Piana drobnopęcherzykowa, utrzymująca się do końca. Aromat: Mało intensywny. Trochę ciemnych słodów (czekolada), lekko kwaskowaty. Po ogrzaniu aromat staje się bardzo intensywny, zdominowany przez aromat rumu, karmelu. Smak/goryczka: Lekko kwaskowaty, minimalna goryczka, palone słody, lekko alkoholowy. Odczucie w ustach: Pełne, smak długo się utrzymuje. Trochę zbyt mocno nagazowane. Ogólnie: Smaczne, pijalne piwo, choć trochę brakuje mu pazura w postaci większej ilości ciemnych słodów. Dzięki za możliwość degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 BPSN - BLACK IPA Wygląd: piana bardzo gęsta, w ogóle nie chce znikać, czarne jak smoła Aromat: delikatne amerykańskie aromaty chmieli, już chyba sporo uleciało od czasu butelkowania - ale przyjemny. Smak/goryczka: goryczka solidna, niezalegająca. zbyt mocne nasycenie - po chwili się odbija, czuć palone słody. Ogólnie: fajne piwo! solidna black ipka! dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Dzięki za recenzję! Uważam, że to piwo było moim najbardziej udanym - jednak zbytnie nagazowanie przeszkadza w konsumpcji. Na przyszłość będę z pewnością powtarzał wedle tej samej receptury (ewentualnie drobne korekty w chmieleniu), ale bez takiego nagazowania. PS. Będę miał do oddania w dobre ręce (za dobre piwo) testy na twardość ogólną i węglanową wody. Zakupiłem je za 20 zeta, zrobiłem testy i pozostała duża ilość odczynników, więc nie będę ich już dłużej potrzebował. Testy te pozwalają na oszacowanie zawartości Ca i Mg w ppm oraz, co ważniejsze alkaliczności wody (jako ppm HCO3 - z dokładnością do 10 ppm). Nie jest to może najlepsza metoda na zbadanie składu wody, ale alternatywą jest zawiezienie próbki do sanepidu na Żelazną w odpowiednich godzinach i później odebranie jej w odpowiednich godzinach. Określenie tych 3 parametrów kosztuje ok. 100 zeta. Jak ktoś byłby zainteresowany, proszę pisać na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Trochę nie w temacie ale będzie to dla mnie najwygodniejsze. Otóż mam do oddania: - chmiel Perle 5% a-k 50g. zapakowane próżniowo i trzymane w lodówce. termin przydatności 10-2015r - słód czekoladowy ciemny 1100-1300EBC Strzegom 400g - jęczmień prażony >1000EBC Strzegom 400g - słód zakwaszający 100g 3-4 EBC Ireks Juto będę w depozycie po 21 to mogę podrzucić. W ramach odwdzięczenia się chętnie przyjmę jakieś piwko albo dwa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 chyba nie kończysz z warzeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) chyba nie kończysz z warzeniem?Oczywiście, że nie. Niebawem rodzina się powiekszy i drobne problemy żołądkowe ograniczyły u mnie spożycie piwka. Mam zapas jeszcze z warek 25,26 i 27, więc trochę minie jak będę warzył.Edit: nikt niechce słodów za free? Edytowane 5 Marca 2015 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ja się skuszę. W zamian dam fajne piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 QZDER - Roggenbier Wygląd: mętne, pomarańczowo-bursztynowe.Aromat: żytni, lekko przyprawowy, weizenowy, może troszkę kwaskowaty.Smak: goryczka niska, wyraźnie zbożowy żytni, lekko kwaskowaty.Piana: drobnopęcherzykowa, bardziej nie ocenię ponieważ nalałem ostrożnie bez wysokiej piany Ogólnie: bardzo smaczne piwo, w porównaniu do Apetytu na życie Pinty to prawie ten sam poziom, ale to pewnie kwestia gustu.Dzięki za możliwość degustacji. Polecam się na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się