Grzechu Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Zanim zacznę warzyć z zacieraniem chciałbym spróbować jeszcze warki z ekstraktu. Posiadam ekstrakt Coopersa 50% jęczmienia-50% pszenicy. Co dobrego można z tego uwarzyć ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Każdy znane piwo pszeniczne to ok 50% słodu jęczmiennego. Do ekstraktu powinna być załączona instrukcja. Odradzam dodatek 1kg cukru, ZWŁASZCZA w tym piwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 to nie jest brewkit tylko czysty niechmielony ekstrakt ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 A wiele jego? eee... masz drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 3 kg , co trzeba domówię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 ja bym zrobił pszeniczkę, kup WB-06, mi ostatnio na tych drożdżach wyszły 2 dość fajne pszeniczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 a jakie chmielenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) a jakie chmielenie ? u mnie było tak: 10' - 15g Lubelskiego 50' - 10g Lubelskiego 75' - 10g Lubelskiego 80' - STOP Przy zasypie w sumie 4,90kg, wyszło 23 litry 12Blg, Edytowane 22 Września 2009 przez adanjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) u mnie było tak:10' - 15g Lubelskiego 50' - 10g Lubelskiego 75' - 10g Lubelskiego 80' - STOP Bez goryczkowego? Edytowane 22 Września 2009 przez Grzechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 u mnie było tak:10' - 15g Lubelskiego 50' - 10g Lubelskiego 75' - 10g Lubelskiego 80' - STOP Bez goryczkowego? Ano bez, w pszeniczkach bardziej preferuję banany i goździki niż goryczkę chmielu. Z wstępnych wyliczeń wynika mi, że jeśli chcesz 20 litrów to te 3 kg ekstraktu to za mało, może warto dokupić jeszcze z 1kg, to będziesz miał ok 20 litrów 12-13Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Myślałem raczej o mniejszej warce ale jeszcze się zastanowię. Wielkie dzięki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Myślałem raczej o mniejszej warce ale jeszcze się zastanowię. Wielkie dzięki !!! jeśli mniejsza to przelicz ilość chmielu do swojej warki, osobiście odradzam za mocno chmielone pszeniczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%) na 25-28l warki Weizenów (na 60' gotowania). No i dominują aromaty typowo pszeniczne, chmielu praktycznie nie czuć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Na 27 litrów dawałem 35g-40g Lubelskiego na 80 min. Według mnie piwo wyszło takie jak powinno i jestem z niego bardzo zadowolony Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%) Perle ma zwykle zawartość alfa-kwasów pomiędzy 5-7,5%. Generalnie około 30-40g chmielu aromatycznego na 20l na początku gotowania powinna być odpowiednia dla piwa pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się