Grzechu Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 Zanim zacznę warzyć z zacieraniem chciałbym spróbować jeszcze warki z ekstraktu. Posiadam ekstrakt Coopersa 50% jęczmienia-50% pszenicy. Co dobrego można z tego uwarzyć ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seta Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 Każdy znane piwo pszeniczne to ok 50% słodu jęczmiennego. Do ekstraktu powinna być załączona instrukcja. Odradzam dodatek 1kg cukru, ZWŁASZCZA w tym piwie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzechu Posted September 22, 2009 Author Share Posted September 22, 2009 to nie jest brewkit tylko czysty niechmielony ekstrakt ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seta Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 A wiele jego? eee... masz drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzechu Posted September 22, 2009 Author Share Posted September 22, 2009 3 kg , co trzeba domówię Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 ja bym zrobił pszeniczkę, kup WB-06, mi ostatnio na tych drożdżach wyszły 2 dość fajne pszeniczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzechu Posted September 22, 2009 Author Share Posted September 22, 2009 a jakie chmielenie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 (edited) a jakie chmielenie ? u mnie było tak: 10' - 15g Lubelskiego 50' - 10g Lubelskiego 75' - 10g Lubelskiego 80' - STOP Przy zasypie w sumie 4,90kg, wyszło 23 litry 12Blg, Edited September 22, 2009 by adanjan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzechu Posted September 22, 2009 Author Share Posted September 22, 2009 (edited) u mnie było tak:10' - 15g Lubelskiego 50' - 10g Lubelskiego 75' - 10g Lubelskiego 80' - STOP Bez goryczkowego? Edited September 22, 2009 by Grzechu Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 u mnie było tak:10' - 15g Lubelskiego 50' - 10g Lubelskiego 75' - 10g Lubelskiego 80' - STOP Bez goryczkowego? Ano bez, w pszeniczkach bardziej preferuję banany i goździki niż goryczkę chmielu. Z wstępnych wyliczeń wynika mi, że jeśli chcesz 20 litrów to te 3 kg ekstraktu to za mało, może warto dokupić jeszcze z 1kg, to będziesz miał ok 20 litrów 12-13Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzechu Posted September 22, 2009 Author Share Posted September 22, 2009 Myślałem raczej o mniejszej warce ale jeszcze się zastanowię. Wielkie dzięki !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 Myślałem raczej o mniejszej warce ale jeszcze się zastanowię. Wielkie dzięki !!! jeśli mniejsza to przelicz ilość chmielu do swojej warki, osobiście odradzam za mocno chmielone pszeniczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%) na 25-28l warki Weizenów (na 60' gotowania). No i dominują aromaty typowo pszeniczne, chmielu praktycznie nie czuć.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Na 27 litrów dawałem 35g-40g Lubelskiego na 80 min. Według mnie piwo wyszło takie jak powinno i jestem z niego bardzo zadowolony Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted September 23, 2009 Share Posted September 23, 2009 Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%) Perle ma zwykle zawartość alfa-kwasów pomiędzy 5-7,5%. Generalnie około 30-40g chmielu aromatycznego na 20l na początku gotowania powinna być odpowiednia dla piwa pszenicznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now