Jump to content

Piwo pszeniczno-jęczmienne ?


Grzechu

Recommended Posts

a jakie chmielenie ?

u mnie było tak:

10' - 15g Lubelskiego

50' - 10g Lubelskiego

75' - 10g Lubelskiego

80' - STOP

 

Przy zasypie w sumie 4,90kg, wyszło 23 litry 12Blg,

Edited by adanjan
Link to comment
Share on other sites

u mnie było tak:

10' - 15g Lubelskiego

50' - 10g Lubelskiego

75' - 10g Lubelskiego

80' - STOP

Bez goryczkowego?

Ano bez, w pszeniczkach bardziej preferuję banany i goździki niż goryczkę chmielu. Z wstępnych wyliczeń wynika mi, że jeśli chcesz 20 litrów to te 3 kg ekstraktu to za mało, może warto dokupić jeszcze z 1kg, to będziesz miał ok 20 litrów 12-13Blg

Link to comment
Share on other sites

Myślałem raczej o mniejszej warce ale jeszcze się zastanowię. Wielkie dzięki !!! ;)

jeśli mniejsza to przelicz ilość chmielu do swojej warki, osobiście odradzam za mocno chmielone pszeniczki.

Link to comment
Share on other sites

Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%) na 25-28l warki Weizenów (na 60' gotowania). No i dominują aromaty typowo pszeniczne, chmielu praktycznie nie czuć..

Link to comment
Share on other sites

Ja daję 40g aromatycznego Perle w szyszkach (nie wiem dokładnie ile a-k, ale chyba ciut ponad 4%)

Perle ma zwykle zawartość alfa-kwasów pomiędzy 5-7,5%.

 

Generalnie około 30-40g chmielu aromatycznego na 20l na początku gotowania powinna być odpowiednia dla piwa pszenicznego.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.