Kamil Świercz Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam! Zamierzam uwarzyć mała warkę (około 10 l ) lekkiego pale ale, powiedzmy 10blg. Zasyp to 2kg pale ale ze strzegomia. I dziś wpadł mi pomysł do głowy aby dodać płatków owsianych błyskawicznych do zasypu. I tu moje pytanie. Ile ich dodać żeby nie zepsuć sprawy. Czytałem gdzieś, że ludzie dodają nawet całą paczke czyli np. 500g. I jakich rezultaty dadzą one w Pale ale. Czy takie jak w Stoucie owsianym? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Na pewno warto dodac. Ja dawałem ostatnio 20% płatków ryżowych i wyszło fajne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Robilem takie owsiane pale ale - duza ilosc platkow owsianych da Ci w piwie charakterystyczna, aksamitna konsystencje, lekka kwasnosc i podniesie pelnie smakowa. Sugerowalbym uzycie nie wiecej niz 20% w zasypie i zacieranie raczej na wytrawnie zeby piwo nie wyszlo zbyt pelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 I tu moje pytanie. Ile ich dodać żeby nie zepsuć sprawy. 6%, tyle daję żeby stworzyć delikatna oleistość, która nie będzie dominować w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się