Kamil Świercz Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam! Zamierzam uwarzyć mała warkę (około 10 l ) lekkiego pale ale, powiedzmy 10blg. Zasyp to 2kg pale ale ze strzegomia. I dziś wpadł mi pomysł do głowy aby dodać płatków owsianych błyskawicznych do zasypu. I tu moje pytanie. Ile ich dodać żeby nie zepsuć sprawy. Czytałem gdzieś, że ludzie dodają nawet całą paczke czyli np. 500g. I jakich rezultaty dadzą one w Pale ale. Czy takie jak w Stoucie owsianym? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Na pewno warto dodac. Ja dawałem ostatnio 20% płatków ryżowych i wyszło fajne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Robilem takie owsiane pale ale - duza ilosc platkow owsianych da Ci w piwie charakterystyczna, aksamitna konsystencje, lekka kwasnosc i podniesie pelnie smakowa. Sugerowalbym uzycie nie wiecej niz 20% w zasypie i zacieranie raczej na wytrawnie zeby piwo nie wyszlo zbyt pelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 I tu moje pytanie. Ile ich dodać żeby nie zepsuć sprawy. 6%, tyle daję żeby stworzyć delikatna oleistość, która nie będzie dominować w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi