qzder Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 ... właściwie to rozumiem wszystko oprócz paru drobnostek, które ktoś mam nadzieje mi wytłumaczy. Ksiązka przyszła mi z UK: Brewing classic styles. 80 winning recipes anyone can brew by Jamil Zainsasheff and John J. Palmer. 1. ' also increase the pre-boil volume as needed to allow a 90-minute boil, which helps reduce DMS in the beer.. - tutaj chodzi po prostu, że mam przedłużyć gotowanie do 90 minut, nie rozumiem słowa pre-boil. 2. autor przy różnych stylach mówi o użyciu różnych ilości suchych drożdży. Raz mówi o 9g, raz o 20g, raz 13g, przy bitterze nawet tylko 5g. Czy to może mieć duże znaczenie? Ludzi zazwyczaj wrzucają po prostu paczkę drożdży 11.5g i tyle. 3. Przy Dry Stout'cie w rubryce fermentacji jest zdanie które nie do końca rozumiem: "Use 8 grams od property rehydrated dry yeast, 1.5 liquid yeast packages, or make an appropraite strater. Ferment at 18C. Slowly raise the temperature during the final third of fermentation by 3C to reduce diacetyl levels in the beer. " Co oznacza 'final third of fermentation'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Co oznacza 'final third of fermentation'? Najpewniej chodzi o to, że pod koniec fermentacji (po 2/3 fermentacji) należy podnieść temperaturę o 3 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 1. ' also increase the pre-boil volume as needed to allow a 90-minute boil, which helps reduce DMS in the beer.. - tutaj chodzi po prostu, że mam przedłużyć gotowanie do 90 minut, nie rozumiem słowa pre-boil. Po prostu jeśli gotujesz 90 minut a nie 60, musisz więcej wysłodzić by mieć więcej brzeczki przed gotowaniem, a w konsekwencji, by końcowa ilośc brzeczki po gotowaniu przez 90 minut była taka sama, jakbys gotował przez 60 minut. Tłumaczenie dosłowne: "również zwiększ objętość (brzeczki) przed gotowaniem według potrzeb, by umożliwić gotowanie 90 minutowe, co pomaga zredukować ilość DMSu w piwie" 2. autor przy różnych stylach mówi o użyciu różnych ilości suchych drożdży. Raz mówi o 9g, raz o 20g, raz 13g, przy bitterze nawet tylko 5g. Czy to może mieć duże znaczenie? Ludzi zazwyczaj wrzucają po prostu paczkę drożdży 11.5g i tyle. Temat-rzeka. Jeśli autor używa różnych ilości, najwidoczniej wg. niego ma to dostateczne znaczenie. 3. Przy Dry Stout'cie w rubryce fermentacji jest zdanie które nie do końca rozumiem: "Use 8 grams od property rehydrated dry yeast, 1.5 liquid yeast packages, or make an appropraite strater. Ferment at 18C. Slowly raise the temperature during the final third of fermentation by 3C to reduce diacetyl levels in the beer. " Co oznacza 'final third of fermentation'? Wygląda to na ostatnie trzy dni fermentacji. Ew ostatnią 1/3. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Wilkor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Och, teraz już rozumiem! Wielkie dzięki. Jakby ktoś chciał przepis na jakiś styl piwa wg mistrza Jamil'ego to służę pomocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) 1. ' also increase the pre-boil volume as needed to allow a 90-minute boil, which helps reduce DMS in the beer.. - tutaj chodzi po prostu, że mam przedłużyć gotowanie do 90 minut, nie rozumiem słowa pre-boil. Musisz tak dostosować ilość brzeczki przed gotowaniem aby uwzględnić 90 minutowe gotowanie - chodzi o odparowaną ilość. 2. autor przy różnych stylach mówi o użyciu różnych ilości suchych drożdży. Raz mówi o 9g, raz o 20g, raz 13g, przy bitterze nawet tylko 5g. Czy to może mieć duże znaczenie? Ludzi zazwyczaj wrzucają po prostu paczkę drożdży 11.5g i tyle. Zapewne autor uzależnia to od ilości i gęstości brzeczki nastawnej. 3. Przy Dry Stout'cie w rubryce fermentacji jest zdanie które nie do końca rozumiem:"Use 8 grams od property rehydrated dry yeast, 1.5 liquid yeast packages, or make an appropraite strater. Ferment at 18C. Slowly raise the temperature during the final third of fermentation by 3C to reduce diacetyl levels in the beer. " Co oznacza 'final third of fermentation'? Użyj 8 gramów odpowiednio zrehydratyzowanych drożdży lub 1,5 paczki drożdży płynnych lub przygotuj odpowiedni starter. Fermentuj w 18 stopniach. Powoli podnieś temperaturę w trzecim etapie fermentacji o 3 stopnie żeby zrobić tzw. przerwę diacetylową. Etapy to zapewne fazy fermentacj: krążków niskich, wysokich i opadania. Jeżeli coś pokręciłem to niech mnie ktoś poprawi. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zapewne autor uzależnia to od ilości i gęstości brzeczki nastawnej. Wszystkie przepisy są na 7 galonów (26.5l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Wszystkie przepisy są na 7 galonów (26.5l) Czytałeś dokładnie? 26,5L przed gotowaniem, 23L na końcu gotowania, 21L do fermentora, a 19L do zabutelkowania/kega. Poza tym nie wszystkie są tej samej gęstości i tu jest różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Fermentuj w 187 stopniach. Trzeba kupić nowy piekarnik, a stary przeznaczyć na fermentację . Dario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 a w konsekwencji, by końcowa ilośc brzeczki po gotowaniu w 90 stopniach była taka sama, jakbys gotował w 60 stopniach. hmm... a co my to za brzeczkę gotujemy w tych temperaturach? Aha, to chyba taki inny sposób zapisu i tylko ja głupi nijak nie rozumiem tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Mea culpa, oczywiście chodziło o minuty, już poprawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 ilość drożdży dajesz w zależności od blg wiadomo że jak masz 10 to 5g drożdży da radę ,a jakiegoś mocarza w okolicach 20 to potrzeba dużo więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Wygląda to na ostatnie trzy dni fermentacji. Ew ostatnią 1/3. Zdecydowanie ostatnia 1/3 czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się