Gość bluelion Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) cisnienie w sieci wodociagowej jest takie jakie 'zapodaja' wodociagi. mozesz na nie wplynac tylko dodajac pompe do zestawu. jesli jest zbyt niskie np 2/2.5 bara mozna zglosic to i powinni je podniesc. chodzi o to zeby cisnienie na membranie mialo w okolicy 3.5 -4.5 bara. wtedy praca systemu osmotycznego jest optymalna. woda przy tego typu filtracji dzielona jest na dwie: brudna i czysta. brudna leci w kanal a czysta do zbiornika. teoretycznie powinno to byc 50/50 ale jesli cisnienie jest zbyt niskie to woda wali w kanal np 70% do kanalu, a czystej tylko 30%. warto wiec zadbac o ten jak wazny czynnik przy filtrze RO Edytowane 2 Września 2010 przez bluelion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 coder' date='ciśnienie będzie takie jak w sieci,niezależnie jak mocno odkręcisz kran,którym regulujesz przepływ,a nie ciśnienie [/quote']opory podczas przepływu cieczy przez rury definiuje się jako różnicę wysokości słupa cieczy albo różnicę ciśnień. Dlatego jak masz zawór otwarty do połowy to opór jest 20 razy większy niż przy otwartym całkowicie, co powoduje że ciśnie też spadnie 20 razy. Prawda z tym, że nie do końca . Natężenie przepływu i opór przepływu są ze sobą ściśle powiązane, jednak żadna zależność ogólna nie mówi, że otwarcie o połowę daje 20-krotny spadek natężenia przepływu bo zależność ta jest cechą charakterystyki zaworu. Jeżeli na drodze przepływu płynu jest kilka miejsc o istotnie różniącym się miejscowym oporze przepływu to o natężeniu decyduje ten element, który ma ten opór największy. Bez wnikania w teorię hydrodynamiki płynów w przypadku układów z filtrem RO i zaworkiem kulowym, który ma bardzo "stromą" charakterystykę już niewielkie jego otwarcie powoduje, że opór zaworu jest pomijalnie mały względem oporu filtrów i regulatora odcieku. Wniosek, nawet jak odkręcisz zaworek niezbyt mocno to praktycznie nie dławi on przepływu, jednak nie zaszkodzi otwierać go całkowicie. Na pewno NIE WOLNO go otwierać minimalnie (obrót od kilka ° względem pozycji zamkniętej), bo wtedy w membranie brak siły napędowej do przepychania wody na drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Natężenie przepływu i opór przepływu są ze sobą ściśle powiązane, jednak żadna zależność ogólna nie mówi, że otwarcie o połowę daje 20-krotny spadek natężenia przepływu bo zależność ta jest cechą charakterystyki zaworu. to wziąłem ze skryptu z ćwiczenia badania charakterystyki przepływu rurociągów i odnoszą się do zasuwy. Rzeczywiście przy zaworach kulowych sytuacja może być trochę inna co obserwuję przy swoim zaworze przy pompie, bo zazwyczaj operuje na małym otwarciu i mała zmiana otwarcia zaworu powoduje dużą zmianę przepływu. Druga sprawa że optimum pracy modułu jest zazwyczaj powyżej ciśnienia w instalacji więc lepiej nie dodawać kolejnego oporu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Druga sprawa że optimum pracy modułu jest zazwyczaj powyżej ciśnienia w instalacji więc lepiej nie dodawać kolejnego oporu. Tak jest. Mnie chodziło tylko o to, że już przy stosunkowo niewielkim otwarciu zaworu kulowego jego opór w porównaniu z resztą ustrojstwa jest minimalny (i tak jak napisał Szop007 ciśnienie za zaworem jest takie jak przed) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virago535 Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Witam, ostatnio przy okazji rozmowy o czystej wodzie pewien dobry człowiek zainteresował mnie tym produktem, http://espring.com/English/home.aspx?pgid=11 rozważam zakup,warto pic dobrą wodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gal Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć po co woda po odwróconej osmozie? Zawsze sądziłem, że piwo lepiej robić na źródlanej, mikroelementy i te sprawy. Czysta woda ma przecież zupełnie inne właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lachim078 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Woda przepuszczona przez domowe filtry odwróconej osmozy może być doskonałą bazą do piw wymagających wody miękkiej, np. pilsnerów. Nie powinno się jednak stosować tylko i wyłącznie wody oczyszczonej. Należy ją wymieszać z wodą nieoczyszczoną lub uzupełnić odpowiednimi solami. W ten sposób można uzyskać dowolną wodę dla dowolnego stylu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Do wody można dodać jakichś soli wapnia, ale zwykle nie można ich odjąć. Dlatego, jak czegoś jest za dużo, to jedyny sposób to rozcieńczyć ją woda zdemineralizowaną, a potem ew. dodać to czego zabraknie. W mojej wodzie najbardziej przeszkadzającym elementem jest wysoko poziom węglanów. A woda źródlana zwykle jest zbyt mocno zmineralizowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Największymi specjalistami od wody są akwaryści morscy. Badamy tam ponad 9 parametrów wody, gdzie woda RO to absolutna podstawa. Zależności wody w życiu organizmów są ściśle kontrolowane. Rybki i korale żyją w takiej wodzie ale... tą wodę odpowiednio się doprawia i następnie znów oczyszcza. Chodzi mi o to że woda RO to znakomita podstawa dzięki której możemy modelować interesujący nas efekt. Tam badań dokonujemy w środowisku słonym ale jest cała masa preparatów do badań wody słodkiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincenty Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Największymi specjalistami od wody są akwaryści morscy. Badamy tam ponad 9 parametrów wody, gdzie woda RO to absolutna podstawa. Zależności wody w życiu organizmów są ściśle kontrolowane. Rybki i korale żyją w takiej wodzie ale... tą wodę odpowiednio się doprawia i następnie znów oczyszcza. Chodzi mi o to że woda RO to znakomita podstawa dzięki której możemy modelować interesujący nas efekt. Tam badań dokonujemy w środowisku słonym ale jest cała masa preparatów do badań wody słodkiej. zgadzam się w 100% -ktoś kiedyś na forum akwarystycznym pisał, że w niektórych sklepach akwarystycznym można kupić wodę po RO - niestety nie znam stawek za litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 W Poznaniu w sklepie Słoń, woda RO kosztuje 3 zł / 5 l + kaucja za baniak 5 zł. Ja korzystam z mojego zestawu do RO. 4 filtry (tak ogółem) 1 mineralizator kranik z dwoma zaworkami - chromowany i bardzo estettyczny zbiornik przeponowy 5 l Za ten zestaw niemieckiej firmy dałem na alledrogo 210 zł Woda z kranu ma u mnie 348 ppm Woda z RO - 2 ppm (uzywam jeszcze żywicy do akwa) Woda mineralizowana 24-38 ppm - zależy jak poleci Ja warze głownie ciemne piwka i zawsze dodaje 1.5 łyżeczki gipsu piwowarskiego. Do pszenicy już nic nie dodaje. Ale w każdym przypadku należy ponownie badać pH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Mineralizator jest chyba bez sensu, lepiej sobie mineralizować wodę ręcznie, w zależności od stylu piwa: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Oto mój filtr do odwróconej osmozy - akwarystyczny RO3 75GPD. Generalnie na swoją wodę z kranu nie narzekam, piwa wychodzą, mogła by być jedynie bardziej miękka. Wodę z RO planuję używać do pilsów i innych jasnych lekkich piw, do pozostałych kranówę. Skład mojej wody w mg/l (przybliżony, bo woda w sieci się miesza i może pochodzić z różnych studni) Twardość 18*N = ok 320 CaCO3 Ca 127 Mg 12 SO4 94 Cl 71 Na 33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się