Pieron Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Składniki: - pilzeński Litovel 4,25 kg; - monachijski Litovel 0,9 kg; - karmel jasny 0,5 kg - caraaroma 0,35; - chmiel Marynka granulat 40 g; - chmiel Lubelski granulat 25 g; - miód gryczany, naturalny 1,3kg. Zacieranie: - 20l wody do 64°C - 64-62°C i 40' - 72°-30 - podgrzanie do 76°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l Chmielenie: - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski + mech irl. - 70' - miód i chłodzenie. Rozsypałem US-05 na 23°C. Burzliwa dwa tygodnie. Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml). Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Mam jeszcze analizę zrobioną, a wyszło tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam Chodzi mi po głowie piwo miodowe. Przeczytałem Twoją recepturę i mam pewne pytanie. Co oznacza zdanie ?Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml)? . Jaki cel ma dodanie miodu sztucznego? I co to takiego ?rezerwa?? Spotkałem się też z uwagami, iż powinno się używać miodu gryczanego. Czy miód gryczany jest jakoś znacząco inny od pozostałych miodów naturalnych, czy też aromat gryki tak akuratnie komponuje się z aromatem chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Rezerwa to brzeczka odlana w czasie warzenia do refermentacji właśnie zamiast cukru/glukozy/ekstraktu. Miód sztuczny (był gryczany) na na celu pozostawienie smaku (zawiera smak szczuczny). Podczas warzenia dodałem naturalny miód gryczany, a do refermentacji sztuczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 O! A to ciekawe, czy w przypadku innych piw stosowałeś pomysł z "rezerwą"?? Bardzo mnie to zaciekawiło. I jeszcze jedna wątpliwość. Jak konserwowałeś "rezerwę", pasteryzacja, zamrażanie?? No i jeszcze - a skąd u diabła wziąłeś sztuczny miód? W słusznie minionej epoce poprzedniej wersji demokracji, sztuczny miód i dżem pomarańczowy z dyni były wszędzie, ale dzisiaj to chyba jakiś zabytek:/ Dzięki za oświecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) Ja też mam jedno pytanko w związku z miodem. Daje się go razem ze słodem do zacierania? edit. Nie doczytałem dokładnie. Czyli cały miód w 70 min chmielenia dodany. Edytowane 10 Lutego 2010 przez leon_w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 była fermentacja cicha (jak długo)? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 była fermentacja cicha (jak długo)?pozdrawiam Tylko 8 dni, można więcej oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 w ogóle, czuć aromat miodowy w piwie? zrobiłem wzorując się na tym przepisie (tylko wyszło 21°Blg) i jestem ciekawy, jak intensywne będą smaki miodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 w ogóle, czuć aromat miodowy w piwie? zrobiłem wzorując się na tym przepisie (tylko wyszło 21°Blg) i jestem ciekawy, jak intensywne będą smaki miodowe. Są wyraźne. W tym wątku Coder opisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Składniki: - pilzeński Litovel 4,25 kg; - monachijski Litovel 0,9 kg; - karmel jasny 0,5 kg - caraaroma 0,35; - chmiel Marynka granulat 40 g; - chmiel Lubelski granulat 25 g; - miód gryczany, naturalny 1,3kg. Zacieranie: - 20l wody do 64°C - 64-62°C i 40' - 72°-30 - podgrzanie do 76°C filtracja Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l Chmielenie: - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski + mech irl. - 70' - miód i chłodzenie. Rozsypałem US-05 na 23°C. Burzliwa dwa tygodnie. Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml). Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh. witam i przepis pożyczam )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 No po to ten przepis jest umieszczony. Daj znać jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkOzz Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Miód sztuczny (był gryczany) na na celu pozostawienie smaku (zawiera smak szczuczny).Podczas warzenia dodałem naturalny miód gryczany, a do refermentacji sztuczny. A możesz coś więcej o tym sztucznym miodzie gryczanym napisać tzn. producent, gdzie kupić itp. Dziś obleciałem spożywczaki, PiP, Carrefur i Real i znalazłem tylko miód sztuczny bez żadnego dodatkowego opisu smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Miód sztuczny (był gryczany) na na celu pozostawienie smaku (zawiera smak szczuczny).Podczas warzenia dodałem naturalny miód gryczany' date=' a do refermentacji sztuczny.[/quote'] A możesz coś więcej o tym sztucznym miodzie gryczanym napisać tzn. producent, gdzie kupić itp. Dziś obleciałem spożywczaki, PiP, Carrefur i Real i znalazłem tylko miód sztuczny bez żadnego dodatkowego opisu smaku. Wydaje mi się, że jest albo sztuczny albo gryczany. Tu pieron wyraźnie pisze, że do warzenia dał naturalny gryczany, a do refermentacji sztuczny. A zdanie "Miód sztuczny (był gryczany)" chyba powinno brzmieć: "Miód sztuczny (do warzenia był gryczany)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Odradzam użycie miodu sztucznego, wprowadza w piwie jakieś mdłe smaczki, które mojemu podniebieniu nie podeszły. Normalnie użyłem naturalnego, a taki znajdziesz w Kauflandzie. Dla ścisłości sztuczny był zwykły jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 pozwolę sobie tu podzielić się roboczą obserwacją, bo powiedzenie że odkrycie byłoby przedwczesne- zrobiłem gruita z dodatkiem 25g kwiatów wrzosu- aromat miodowy jaki się wydziela podczas burzliwej fermentacji pozwala mi sądzić że to może być dobry dodatek do piw miodowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkOzz Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 No właśnie! To był jasny sztuczny użyty do refermentacji. Zrobiłem podobne piwo (http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=944323&postcount=56), jest na cichej, "miodowość" i "gryczaność" gdzieś uleciała i dlatego sugerując się Twoim przepisem chciałem podleczyć dodatkiem sztucznego miodu gryczanego... W takim przypadku refermentować będę chyba naturalnym gryczanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 To że aromat miodu znika to jest normalka, tyle że ostatnio dałem jak ktoś podliczył 1/3 składników i mało co czuć więc prawie się poddałem. Ale nie w tym sezonie to w kolejnym na pewno coś zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Co prawda jestem początkujący ale popełniłem 2 warki piwa gryczanego wg tej receptury w BA: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=2779857&=GRYCZANE zmieniając leciutko ilości niektórych karmelowych. Byłem zadowolony z nich i szybko zniknęły z piwniczki. Gryka z chmielem to rewelacyjne połączenie. Moim zdaniem aromat miodu jest bardziej wyczuwalny, o ile doda się miód do refermentacji - ja dodawałem wielokwiatowy w ilości 160g/20l i tyle wystarczało do nagazowania. Pewnie uwarzę wiosną wg receptury Pierona MarkOzz: jak użyłeś do zacierania kaszę gryczaną? Jest prażona - nie będzie jakichś "przysmalonych" posmaków? A jak z zacieraniem/filtracją? Nie jest lepiej użyć płatków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkOzz Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Bączek, ja dodałem tylko 200g kaszy, czyli praktycznie NIC. Taka spontaniczna wariacja, tylko taką ilość miałem w kuchennej szafce;). Problemów z filtracją nie miałem bo użyłem owsa śrutowanego. Kaszę kleikowałem i wtedy piękny zapach prażonej gryki roznosił się po kuchni. W zielonym piwie praktycznie po kaszy nie ma śladu ani w smaku ani w zapachu. Ale rzeczywiście dla typowego piwa gryczanego lepiej zastosować płatki - jest przepis w książce "Sprawdzone receptury". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się