Baton Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli już jest taki temat to przepraszam, ale nie znalazłem. Pomysł polega na zebraniu w jednym miejscu opisów tego jaki chmiel daje jaką goryczkę. Czego dodać żeby otrzymać czystą, dobrą goryczkę, czego żeby grapefruitową, a jakiego chmielu lepiej w ogóle nie dawać. Wiem, że jest dział z charakterystykami chmieli, ale nie ma tam dyskusji na temat wszystkich odmian, a do tego tu by było w jednym miejscu. Opisy sklepowe też wiadomo, że idealne nie są. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jednego zestawienia nie ma, ale są opisy poszczególnych chmieli: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce http://www.piwo.org/forum/67-charakterystyka-odmian-chmielu/ A tak to próbowanie poszczególnych odmian, trzeba pamiętać, że chmiel to roślina i zbiory rocznikowo między sobą się różnią często, ba nawet chmiel uprawiany na różnych plantacjach i w różnych regionach, może się różnić od siebie. Tak było z Galaxy 2013, który był ohydny, natomiast 2012 świetny. Jeżeli znasz angielski to jeszcze jest fajna stronka: https://www.hopunion.com/hop-varieties/ ale tam jest głównie o zapachach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Goryczka zależy też od twardości wody, więc prostych reguł nima . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się