tolo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dobry, Tak już sobiw pod nosem pomarudziłem na swój balingomierz, a to postanowiłem spytać Was jak byście odczytali wartość wskazaną przez niego? Generalnie nie jestem zadowolony z tego konkretnego modelu (najtańszy Biowin, dostałem go w zestawie startowym, matowa probówka to nie jest dobry pomysł) i pewnie kupię coś lepszego, ale tymczasem spytam Was jak byście odczytali ten pomiar. Przyjąłem wariant bezpieczniejszy, czyli 13 Blg, nie będe sie bawił w połówki przy tej dokładności, ale już różnica pomiędzy 13 a 14 Blg to różnica 1.5l piwa na 20l warce, więc jest o co walczyć Zdrówka Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) W instrukcji areometrów przeważnie jest opisane jak dokonywać odczyt - chodzi o tą "górkę" przy szkle (odczyt wg wskazań menisku górnego). Przeważnie odczyt jest na jej szczycie czyli w tym przypadku 13-13,2 Blg. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Z biowinowskiego odczytuje się pomiar z nad menisku - w tym przypadku ok.13 BLG. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Przyjąłem wariant bezpieczniejszy, czyli 13 Blg, nie będe sie bawił w połówki przy tej dokładności, wariant bezpieczniejszy to 14blg - jeżeli założysz że ci bardziej odfermentowało niż w rzeczywistości, to podczas dodawania cukru do refermentacji możesz dać za dużo i granaty będą gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) jak byście odczytali ten pomiar. 14,5 Blg. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Kolega może wklei skan/zdjęcie instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 tolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy Taka jest informacja w instrukcji. Widać jednak gołym okiem jak bardzo nie wiarygodny może być taki odczyt. Na tym konkretnym zdjęciu mamy i menisk wypukły i wklęsły. Co prawda widać, że kontakt cieczy z cukromierzem występuje na powierzchni zwilżonej, ale jest to max. Gdyby przyjąć max kontaktu z powierzchnią suchą, to odczyt byłby zupełnie inny. Dlatego ja odczytuję średnią jako 14,5 Blg. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zawsze można wyciągnąć średnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja bym odczytał 14, zawsze to więcej piwa i większa wydajność :-D FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja bym odczytał 14, zawsze to więcej piwa i większa wydajność :-D Ja tam widzę wyłaniającą się piętnastkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Panowie - nie wiem co bierzecie za towar, ale ... podzielcie się FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 No i właśnie - pierwsze co się rzuca w oczy to ... nie nalewać do pełna, bo później mamy takie gówniane rozważania i coraz większy śmietnik. 5 menisków, powierzchnie mokre, suche, cuda wianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 ie nalewać do pełna Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dobrze że mierzę bezpośrednio w wiadrze i nie mam takich problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja chyba jednak wolę refraktometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dobrze że mierzę bezpośrednio w wiadrze i nie mam takich problemów Ejże, a coś o jakimś refraktometrze obiło mi się o uszy, czy cóś Tak na serio, to nie przesadzajmy, odczytać to można różnie. Nie ma to wielkiego znaczenia w naszym przypadku. Ważniejsze żeby tak samo odczytywać przed jak i po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ja chyba jednak wolę refraktometr Właśnie dlatego też tokowy zakupiłem po 14 warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ejże, a coś o jakimś refraktometrze obiło mi się o uszy, czy cóś Tak na serio, to nie przesadzajmy, odczytać to można różnie. Nie ma to wielkiego znaczenia w naszym przypadku. Ważniejsze żeby tak samo odczytywać przed jak i po fermentacji. Przed zadaniem robaczków przez lunetę, po fermentacji spławikiem w wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się