Jump to content

Wilgotność słodu

bnp

Recommended Posts

Witam

przyda się ludziom którzy słodują w domu

Aby obliczyć wilgotność słodu należy odważyć śrutę słodu umieścić ją w piekarniku na ok 1-3 h w temp 100-110 °C.

Różnica masy będzie zawartością wody w słodzie.

Przykład

Odważyć w naczynku metalowym np małej misce np. 102,6g śruty wstawić do nagrzanego piekarnika na 1-3 h. Po tym czasie wyjąć naczynko i wstawić do garnka z przykrywką. Po ostygnięciu zważyć z dokładnością 0,1 g.

wilgotność liczmy ze wzoru

(E - m) x 100/E

gdzie:

E - początkowa masa w g badanej próbki,

m - masa w g badanej próbki po wysuszeniu.

działa :(

opracowane na podstawie http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/1086.htm

R. 2,3

W ustawie trochę bardziej to zagmatwane:

"4.2.3. Mieszanki paszowe zawierające ponad 4% sacharozy lub laktozy: materiały paszowe takie jak chleb świętojański, hydrolizowane produkty zbożowe, słód jęczmienny, susz buraczany, hydrolizaty rybne i cukrowe, mieszanki z ponad 25% udziałem soli mineralnych zawierających wodę krystalizacyjną.

Zważyć, z dokładnością do 0,5 mg, naczynko z przykrywką, o którym mowa w ust. 3.3. Do naczynka odważyć, z dokładnością do 1 mg, około 5 g próbki i równo rozmieścić. Wstawić naczynko bez przykrywki do suszarki próżniowej, o której mowa w ust. 3.5, podgrzanej do temperatury od 80 do 85°C. Aby zapobiec nadmiernemu spadkowi temperatury, umieścić naczynko w suszarce tak szybko, jak to możliwe. Podwyższyć ciśnienie do 100 Torr i pozostawić w celu wysuszenia na 4 godziny pod działaniem tego ciśnienia i tej temperatury, osuszając powietrze albo stosując czynnik suszący, około 300 g na 20 próbek. W drugim przypadku odłączyć pompę próżniową po uzyskaniu odpowiedniego ciśnienia. Czas suszenia liczyć od chwili, gdy suszarka ponownie osiągnie temperaturę od 80 do 85°C. Ostrożnie zrównać ciśnienie w suszarce z ciśnieniem atmosferycznym. Otworzyć suszarkę, szybko nałożyć przykrywkę na naczyńko, wyjąć je z suszarki, pozostawić do schłodzenia w eksykatorze, o którym mowa w ust. 3.6, na 30 do 45 minut i zważyć z dokładnością do 1 mg. Suszyć ponownie w suszarce próżniowej przez 30 minut o temperaturze od 80 do 85°C i zważyć powtórnie. Różnica pomiędzy 2 ważeniami nie powinna przekraczać 0,1% wilgotności."

Generalnie ważne jest, żeby po zważeniu słody jeszcze raz przez godzinkę posuszyć i sprawdzić czy wyjdzie tyle samo. Jeżeli nie mamy suszarki laboratoryjnej to nie gwarantowałbym, że piekarnik wysuszy słód do zera w "1-3h"...

tak, ja też tego nie gwarantuję.

Nie będę się wdawał w kolejne dyskusje w których i tak jestem z góry na przegranej pozycji.

Podałem tylko uproszczony przepis jak w warunkach domowych określić wilgotność własnego lub kupczego słodu. Oczywiście dom to nie laboratorium i mogą wystąpić błędy lub rozbieżności w analizie.

Dodam jeszcze, iż wykonałem tysiące analiz wilgotności zboża oraz przetworów zbożowych, różnymi metodami. Na tej właśnie praktyce opieram domową analizę.

Może w to nie uwierzysz ale ludzie robią w domu piwo i im wychodzi, :) to wilgotność też da się zrobić.

jak już wspomniałem robiłem domową analizę słodu.

Nawet jak się pomylisz o 10% wyniku to też on ci coś powie- prawda ?

np robię analizę słodu i mi wychodzi wilgotność 10 % nawet jak się walnę o te 10% wyniku to wychodzi 10+/- 1 %

To wtedy już wiem co z tym słodem zrobić.

Bo po to o tym napisałem

Co Ty się tak denerwujesz? Ja się z Tobą zgadzam.

Robiłeś takie badania i Ci to wychodzi. Ale chyba możemy o tym dyskutować.

Pracuję w firmie gdzie akurat często sprawdzamy wilgotność w profesjonalnej suszarce laboratoryjnej. Wiem, że długość tego procesu zależy od gęstości próbki (a słód - zwłaszcza grubo ześrutowany jest gęsty) oraz wilgotności początkowej. Pewnie ciemne słody można suszyć krócej niż jasne.

Wszystko można sprawdzić samemu lub o tym dyskutować np na tym forum...

Wracając do tematu:

Masz w swojej kuchence termoobieg? Ja nie mam. Czy bez niego też mi wyjdzie? Czy wyjdzie mi tyle co Tobie? Nie jestem pewien, a nawet wątpię...

Dlatego żeby mieć pewność co do wiarygodności tej metody (w domowych warunkach) trzeba sprawdzić czy wszystko wysuszyło się do końca. Potem można szacować (np. po 1h wychodzi 8%, po 2h 10% po 6h 11%; następnym razem można zrobić suszenie przez 2h i dodać w ok 1/10 do wyniku)

przepraszam,

na tym forum jestem strasznie nerwowy poprzez bezsensowne, nic nie wnoszące moje dyskusje z niektórymi użytkownikami :)

tak masz całkowitą rację trzeba tą metodę porównać.

Proponuję zrobić na 2 sposoby

1 zrobię analizę w domu oraz na laboratorium i wtedy porównam wyniki.

2 ja zrobię analizę w domu a później podeślę ci próbkę i ty także zrobisz domową analizę

może być ?

ale tak na prawdę tak jak pisałem tutaj nie chodzi o wynik ale o przedział,

mokre- suche

• 1 year later...

Koledzy Bnp i Seta.

Wasza dyskusja jest cenna, ale tylko w przypadku określania wilgotności gotowego już słodu. Ja pisałem o wilgotności 10% która to pozwala przejść do II fazy suszenia słodu, z tzw. więdnięcia lub podsuszania do suszenia właściwego i prażenia. Podczas tego nie da się wykonać próby wilgotności słodu która trwa kilka godzin (tak a propos końcowa temp. w suszarce do oznaczania wilg. słodu to 130°C ), bo suszenie trwa cały czas i nie ma na to czasu. Możemy natomiast ten wynik wykorzystać do korekty suszenia następnej partii słodu. Wilgotność gotowego słodu powinna zawierać się między 4-5%, ale w warunkach domowych może to być też np. 7% i też będzie OK.