panta_rei Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Od 13 grudnia zmiana zasad oznakowania żywności, należy wymienić wszystkie składniki produktu, ale czy to coś zmienia w sprawie piwa? W końcu piwo nie zawiera jęczmiennego słodu, czy chmielu, piwo w składzie może przecież zawierać 100% piwa. Sam jestem ciekaw co to się z tego wykluje ;-) http://finanse.wp.pl/kat,1033691,title,Zmiany-w-oznakowaniu-produktow-spozywczych,wid,17097989,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Alergeny w składzie mają być bardziej wyszczególnione, podkreślone, wyboldowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 A chleb będzie miał skład 100% chleba? Szuwar71 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 A chleb będzie miał skład 100% chleba Chodzi o to, że Piwo "NIE ZAWIERA" słodu tylko "zostało uwarzone przy użyciu słodu, chmielu...". A chleb już bezpośrednio zawiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Trzeba robić swój chlebek to i skład będzie was mało obchodził I tak producenci lecą w h... bo mało, a mało się o tym mówi ale wyobraźcie sobie, że do produkcji pewnych składników np. popularny w konserwach i parówach, koncentrat białka sojowego, są używane do stabilizacji różne substancje, które już na etykiecie się nie znajdą, bo napisali główny składnik Także tego łatwo to ominąć, a fabryki żywności pewnie wykorzystają te luki w prawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Od 13 grudnia zmiana zasad oznakowania żywności, należy wymienić wszystkie składniki produktu Nie sądzę by dotyczyło to produktów alkoholowych. Wywalczyli sobie już dawno zapis, który im pozwala nie podawać niczego ze składu. Alkohol, objętość i tradycyjna receptura cioci zosi. Wypiję tatrę mocną jak to się zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Wypiję tatrę mocną jak to się zmieni. Dokumentacja zdjęciowa mile widziana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Nie sądzę by dotyczyło to produktów alkoholowych. Wywalczyli sobie już dawno zapis, który im pozwala nie podawać niczego ze składu. Alkohol, objętość i tradycyjna receptura cioci zosi. Wypiję tatrę mocną jak to się zmieni. A może jakieś extra strong z Lidla ? Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Jędruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 ...I tak producenci lecą w h... bo mało, a mało się o tym mówi ale wyobraźcie sobie, że do produkcji pewnych składników np. popularny w konserwach i parówach, koncentrat białka sojowego, są używane do stabilizacji różne substancje, które już na etykiecie się nie znajdą, bo napisali główny składnik Także tego łatwo to ominąć, a fabryki żywności pewnie wykorzystają te luki w prawie. Nawet nie wiesz jaka bardzo się mylisz. Od wielu lat jest obowiązek podawania pełnego składu produktu na etykiecie (z wyjątkiem napojów alkoholowych), oczywiście wliczając wszelkie substancje dodatkowe. Nie ma tu żadnych luk w prawie. Co więcej obowiązek ten jest kontrolowany baaaardzo wnikliwie przez kilka inspekcji. Proszę następnym razem przeczytaj najpierw akt prawny o którym piszesz, a dopiero później narzekaj, jak to producenci lecą w h***.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) ...I tak producenci lecą w h... bo mało, a mało się o tym mówi ale wyobraźcie sobie, że do produkcji pewnych składników np. popularny w konserwach i parówach, koncentrat białka sojowego, są używane do stabilizacji różne substancje, które już na etykiecie się nie znajdą, bo napisali główny składnik Także tego łatwo to ominąć, a fabryki żywności pewnie wykorzystają te luki w prawie. Nawet nie wiesz jaka bardzo się mylisz. Od wielu lat jest obowiązek podawania pełnego składu produktu na etykiecie (z wyjątkiem napojów alkoholowych), oczywiście wliczając wszelkie substancje dodatkowe. Nie ma tu żadnych luk w prawie. Co więcej obowiązek ten jest kontrolowany baaaardzo wnikliwie przez kilka inspekcji. Proszę następnym razem przeczytaj najpierw akt prawny o którym piszesz, a dopiero później narzekaj, jak to producenci lecą w h***.... W końcu jakiś głos rozsądku. Oczywiście zdarzają się pewne afery jak np. z sola drogową ale mają charakter incydentalny. Kontrolę w zakładach są częste i bardzo skrupulatne. Przeprowadza je głównie IJHARS, który nie zajmuje się jedynie sprawdzaniem czy napis na etykiecie jest w dobrym miejscu, jak twierdzi jeden z piwnych blogerów. Nie prawdą jest również, że każda kontrola jest wynikiem donosu. Większość podmiotów jest typowana z tzw. analizy ryzyka ( przepisy określają, że np. kontroli należy poddać producentów wprowadzających na rynek lacznie 5 % produktu na rynku). Bzdurą jest również, ze sam fakt przeprowadzania takiej kontroli psuje wizerunek firmy. Kontrola IJHARS nie oznacza, że producent fałszuje żywność tak jak kontrola skarbówki nie oznacza, że ktoś malwersuje pieniadze Po kontroli w URSA Maior jeszcze chętniej sięgnę po ich piwo, bo będę pewny, że wszystko z nim OK. Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Zohan dori 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 No dobrze, ale czy te nowe przepisy zmuszą produsentów piwa do podawania pełnego składu. Coś mie się nie wydaje aby biorąc do ręki butelkę piwa X klient przeczytał ze zawiera syrop glukozowy, grys kukurydziany itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Nie, w przepisach obowiązujących od wczoraj piwo i inne napoje alkoholowe są wyjątkiem- na ich etykietach wymienione i wyróżnione muszą być tylko alergeny w wyraźny sposób (inna czcionka- pogrubiona, powiększona). Nie podaje się informacji że piwo zawiera piwo tylko wymienia surowce (wszystkie spośród których wyróżnia się te zawierające alergeny lub wypisuje tylko te zawierające alergeny). Oprócz tego najmniejsza czcionka użyta na etykietach musi być większa niż 1,2mm. I to tyle zmian dotyczących piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 wielka szkoda, mogło by to troszkę namieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się