coder Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 O jakiej wadzie piwa mówi zapach mokrej psiej sierści? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 O jakiej wadzie piwa mówi zapach mokrej psiej sierści? IMO utlenienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 (edited) Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton. Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko. Edited September 28, 2009 by Infam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 Jeśli można to określić jako końskie koce, czy końska mokra sierść to mogą to być dzikie drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko. Zdecydowanie tak, koci,koci-mocz to ketony, do jutra sprawdzę jakie to dokładnie związki. [+] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenowiec Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Jeżeli mokrą psią sierść można podciągnąć pod zapach stęchłej, wilgotnej starej piwnicy to będzie to właśnie zapach stęchły. Pochodzi z zewnętrznej kontaminacji piwa, a związkiem kalibracyjnym jest 2,4,6-trichloroanizol. Sam zapach jest wyjątkowo aktywny w bukiecie piwa. Jeżeli to nie to, to poszukamy innej przyczyny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts