Jump to content

Zapach sierści


coder

Recommended Posts

Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.

Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie :beer:

Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko.

Edited by Infam
Link to comment
Share on other sites

Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.

Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie :beer:

Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko.

Zdecydowanie tak, koci,koci-mocz to ketony, do jutra sprawdzę jakie to dokładnie związki. [+]

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli mokrą psią sierść można podciągnąć pod zapach stęchłej, wilgotnej starej piwnicy to będzie to właśnie zapach stęchły. Pochodzi z zewnętrznej kontaminacji piwa, a związkiem kalibracyjnym jest 2,4,6-trichloroanizol. Sam zapach jest wyjątkowo aktywny w bukiecie piwa.

 

Jeżeli to nie to, to poszukamy innej przyczyny :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.