Jump to content

Zapach sierści

coder

Recommended Posts

Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.

Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie :beer:

Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko.

Edited by Infam

Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.

Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie :beer:

Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko.

Zdecydowanie tak, koci,koci-mocz to ketony, do jutra sprawdzę jakie to dokładnie związki. [+]

Jeżeli mokrą psią sierść można podciągnąć pod zapach stęchłej, wilgotnej starej piwnicy to będzie to właśnie zapach stęchły. Pochodzi z zewnętrznej kontaminacji piwa, a związkiem kalibracyjnym jest 2,4,6-trichloroanizol. Sam zapach jest wyjątkowo aktywny w bukiecie piwa.

Jeżeli to nie to, to poszukamy innej przyczyny :)