coder Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 O jakiej wadzie piwa mówi zapach mokrej psiej sierści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 O jakiej wadzie piwa mówi zapach mokrej psiej sierści? IMO utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 (edytowane) Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton. Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko. Edytowane 28 Września 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Jeśli można to określić jako końskie koce, czy końska mokra sierść to mogą to być dzikie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Utlenianie to (z tego co pamiętam) liście porzeczki, mocz kota - ketony (to dotyczy chyba fazy zacierania i warzenia). Utlenianie w fazie fermentacji - papier, karton.Mokra sierść psa kojarzy mi się bardziej ze szmatą. Kopyr, pamiętam, że na browar.biz pisałeś, że szmata pojawia się wskutek natlenienia ale nie przekonałeś mnie Niedługo będę miał szkolenie więc oczekuję "zamówień" na temat wad piwa i nie tylko. Zdecydowanie tak, koci,koci-mocz to ketony, do jutra sprawdzę jakie to dokładnie związki. [+] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Jeżeli mokrą psią sierść można podciągnąć pod zapach stęchłej, wilgotnej starej piwnicy to będzie to właśnie zapach stęchły. Pochodzi z zewnętrznej kontaminacji piwa, a związkiem kalibracyjnym jest 2,4,6-trichloroanizol. Sam zapach jest wyjątkowo aktywny w bukiecie piwa. Jeżeli to nie to, to poszukamy innej przyczyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się