tolo Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Czołem, Chcę zrobić takie piwko: http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale_(Belgijska_Blondynka),_Zbigniew_Kie%C4%87_(zibi) Jednym ze składników jest biały cukier kandyzowany. Poszperałem jak go zrobić, ale widzę, że wiki twierdzi, że "Cukier kandyzowany powstaje przez powtórną krystalizację roztworu sacharozy, więc tak na prawdę nie ma sensu przepłacać za biały cukier kandyzowany. Co innego brązowy nadaje piwu ciemniejszą barwę oraz lekko wyczuwalny karmelowo - rumowy smak" (http://www.wiki.piwo.org/Cukier). Ja to rozumiem tak, że zamiast białego cukru kandyzowanego mogę dodać buraczany, ale gdybym wymagany był brązowy to gra jest warta świeczki. Dobrze to odczytałem? Faktycznie tutaj różnica jest niezauważalna? Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Cukier buraczany, to zwykły cukier. Cukier brązowy, to ten sam cukier zmieszany z barwnikiem, np melasą. Cukier kandyzowany, to wciąż ten cukier buraczany, tylko poddany prostemu procesowi odparowywania. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Cukier buraczany, to zwykły cukier. Cukier brązowy, to ten sam cukier zmieszany z barwnikiem, np melasą. Cukier kandyzowany, to wciąż ten cukier buraczany, tylko poddany prostemu procesowi odparowywania. Różnice pomiędzy typami tych cukrów rozumiem, natomiast nie odpowiada to na pytanie (albo ja jestem przymulony ) czy warto robić/kupować biały cukier kandyzowany, czy po prostu nasypać do gara 0.5kg białego cukru buraczanego - sacharozy, bo tak zrozumiałem wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Gdzieś wyczytałem że białego kandyzowanego nie ma sensu dawać. Sypnij zwykłego białego i to samo będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Syp zwykły cukier. Szkoda kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mistrz przemówił. Temat do zamknięcia :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Była tu kiedyś długa dyskusja jak się robi cukier kandyzowany, i czy czymś się różni. Okazało się po wnikliwych badaniach chemicznych, że jednak się różni. Nie bądź leniem, bo po prostu słabo szukałeś. Podpowiem że potrzebna Ci odżywka do drożdży i kwasek cytrynowy. I lepiej użyć "brązowy" - więcej opcji powstania ciekawych związków z jego "zanieczyszczeń" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Nie bądź leniem, bo po prostu słabo szukałeś. Nie twierdzę, że mocno szukałem, twierdzę, że szukałem, ale znalazłem Wiki, które mówi to o czym jest ten wątek. Się nie pytam jak zrobić cukier kandyzowany, tylko czy warto go robić Edytowane 19 Grudnia 2014 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 I lepiej użyć "brązowy" - więcej opcji powstania ciekawych związków z jego "zanieczyszczeń" Kilka lat temu kupiłem Melasę. Jest bardzo wydajna. Jeżeli w recepturze jest użycie cukru brązowego np, to sypię zwykły i dodaję trochę melasy właśnie. Polecam posiadanie melasy, nie raz dodawałem ją do piw. Serpiente 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Się nie pytam jak zrobić cukier kandyzowany, tylko czy warto go robić I tak i nie. Warto, bo będziesz miał świadomość, że zrobiłeś wszystko dla swojego piwa. A nie warto, bo ..różnicy pewnie i tak nie wyczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 W temacie jest mowa o białym cukrze kandyzowanym - zapewne do jakiegoś jasnego belga. Więc odpowiedź brzmi - nie warto. Sytuacja zmienia sie diametralnie jeżeli bedziemy mówili o ciemnym cukrze kandy, a jeszcze lepiej o syropie - (do piw ciemnych), wtedy odpowiedź brzmi - jak najbardziej tak. Serpiente 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Kwasek cytrynowy to chyba raczej do inwertowanego, do kandydowanie tylko DAP dodawałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Była tu kiedyś długa dyskusja jak się robi cukier kandyzowany, i czy czymś się różni. Okazało się po wnikliwych badaniach chemicznych, że jednak się różni. Nie bądź leniem, bo po prostu słabo szukałeś. Podpowiem że potrzebna Ci odżywka do drożdży i kwasek cytrynowy. I lepiej użyć "brązowy" - więcej opcji powstania ciekawych związków z jego "zanieczyszczeń" Sorki, ale poczytaj o czym kolega pisał. .....o białym! A biały nic nie wnosi, tak jak zwykły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się