kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) 91# Weizen, 12 Blg, 24.12.2015 Drożdże: Pszeniczny Łan z fiolki Blg końcowe: 3 Zasyp: Pszeniczny Strzegom+Bestmaltz - 2kg Pilzneński 2kg gryka 400g Maris Otter - 200g karmellwasserhell Ireks - 150g Zacieranie: 62C - 10' 65C - 70' odebranie 6L dekoktu, gotowanie 20' przeniesienie do kotła, temp. 68C podgrzewanie do 76C i filtracja, stab. temp na 71C zakwaszanie 10ml kwasu fosforowego Chmielenie: 15g Lubelski do filtracji 8g Iunga 11,2aa Fermentacja: temp. 16-17C od 25.12 Rozlew: 14.01.2016 z 186g cukru ok 23L Piwo estrowe, w kierunku gruszka, brzoskwinia, morela, lekki goździk, nawet lekki goździk. Edytowane 19 Lutego 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) 92# Earl Grey PA, 05.01.2016, 14,5 brix Drożdże: US-05 gęstwa blg końcowe: 4 Zasyp: Pale Ale Strzegom 2,5kg Gryka 1kg Monach II Strzegom 0,35kg Pale ME - 870g Zacieranie: 61C - 15' 66C - 40' podgrzewanie do 76C 72C w kadzi 10ml kwasu fosforowego Chmielenie: - 26,5g - Polaris 18,8aa FWH - po 10g EKG i Sybilla - 5' - po 15g EKG i Sybilla - 10' po FO (ok. 66C) + 40g Earl Grey Imperial na 60' 24.01 - 44g Earl Grey Imperial zalane odrobiną wódżitsu Fermentacja temp. 14,5C zadanie drożdży 16-18C, większość czasu, na koniec fermentacji trochę przesadziłem z chłodzeniem dolewając za dużo zimnej wody i trochę uśpiłem drożdże 18L Rozlew: 01.02.2015 85g cukru blg końcowe: 4, nie dofermentowało, w dniu rozlewu piwo pojawiła się znów lekka pianka, ale z racji tego że był potrzebny pojemnik piwo zostało zlane z przeznaczeniem na szybkie spożycie. Piwo ok, bardzo ładny zapach bergamotki, nie za bardzo perfumowy, smaki herbaciane raczej nikłe, może objawiające się lekko zalegającą goryczką, chociaż ta zaczęła się układać wraz z dopijaniem ostatnich butelek. Piwo lekko mętnawe, zrobiło się mętne po dodaniu herby do wiadra. Edytowane 19 Lutego 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) 93# Tripel IPA, 20,5 Brix, 13.01.2016 Drożdże: Odkrycie sezonu i moje z parapetu (niewielka ilość) Blg końcowe: Zasyp: ok 18L kranówy, gotowanie przedłużone - jakieś 2,5-3h Pale ME 6,7kg Monach Opt. 430g Cukier biały 1kg Zacieranie: 65 ->62C - 70' podgrzewanie 10' 73C - 20' filtracja 10ml kwasu fosf. Chmielenie: 32g Iunga - 80' 15g Sybilla - 5' 15g Sybilla + 15 Warrior - 1' po FO 16.02 - po 50g Ahtanum (2014) i Cascade (2015) Fermentacja 13.01 zadanie drożdży w 17C 14.01 - 18C, chłodzenie do 16C 15.01 - od 16C do 18C 16.01 - 19.8C dalej 18-19C 21.01 - 17,1C później temp pokojowa 18-20C 09.02 mały fakap, przy okazji rozlewu pszenicy pomyliłem wiadra i zabrałem nieodpowiednie do rozlewu, dopiero pod koniec przelewania zobaczyłem że wiadro, w którym miała być pszenica opisane jest jako TIPA. Wszystko zostało przelane na 147g cukru, fermentacja znów lekko ruszyła. Edytowane 19 Lutego 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) 94# Hopless IPA, 16,2 Brix, 15.01.2016 drożdże US-05 gęstwa Blg końcowe: 3,5 zacierane w 18L kranówy, do gotowania poszło na koniec trochę pożywki dla drożdży activit... może i brzeczka bogata w składniki odżywcze... ale kto bogatemu zabroni? Zasyp: Pale ME 2kg Pilzneński Strzegom 2kg Monach Opt. 620g Karmellwasserhell - 150g Pszeniczny strzeg. 400g Zacieranie: 67->65C - 15' 65->62C - 90' podgrzewanie 6' 73C - 30' na początku małe problemy ze stabilizacją temp., coś źle wklepałem do kalkulatora i za wysoka temp. wyszła Chmielenie: Po 17g Iunga 11,5aa i Magnat 12aa - 70' Cytrusy na FO (3 mandarynki duże, 4 pomarańcze sycylijske małe, 2 grejpfruty czerwone + skórki, 4g kolendry, 2g kardamon zielony, 6,3g mięty grejpfrutowej, 6,8g melisy z odrobina trawy cytrynowej - kilka źdźbeł) mech irlandzki, łyżeczka - 10' 07.02 - skórki z 3 cytryn, 2 grejpfrutów, 4 duże kawałki trawy cytrynowej (łodygi), 1 pomarańcza sycylijska - skórki. Wszystkie zamrożone wcześniej, a później zalane wrzątkiem przed dodaniem. Fermentacja: 15.01.2016 temp. zadania 17C, po dodaniu częściowo ostudzonej brzeczki z oddcedzania chmielin, temp wzrosła do 18C, po czym schłodziłem wszystko do 15,6C Kolejne 3 dni temp 15-16,5C, raz na kilka h zbyt mocne wychłodzenie do 14C (trzeba było wyjść do pracy i nie było czasu podgrzewać) 17-18C do końca burzliwej, dalej 18-20C. Rozlew: 13.02.2016 - 85g cukru łącznie wyszło ok 19-20L Piwo przy rozlewie miało koszmarną "skórkową" goryczkę, ale pięknie pachniało cytrusami, głównie pomarańczą. 18.02 piwo ma już w miarę przyjemną goryczkę, ale cytrusy opadły i chyba głównie kardamon i mięta wybijają się na pierwszy plan, co dziwi mnie biorąc pod uwagę ilość dodanych surowców. 21.03 - piwo zmieniło się bardzo, wyszły głównie cytrusy, mięta i kardamon pozostały w tle, raczej uzupełniając smaki w sposób nie do końca widoczny. Piwo zajęło I miejsce w V Szczecińskim KPD, więc chyba wyszło dobrze. Edytowane 21 Marca 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 95# Weizen "Prze nica", 15.01.2016, 13blg drożdże: pszeniczny łan, gęstwa blg końcowe: 3 zacierane w 14L kranówy Zasyp: Pilzneński ME 990g Pszeniczny ME 3140g płatki orkiszowe 400g karmelwasserhell 120g Zacieranie: 64C - 5' 67->65C - 70' podgrzewanie, w kadzi stabilizacja na 69,5C wysładzanie wodą ok 75-80C Chmielenie: gotowanie 100' 40g EKG zacieranie - 5g Magnum - 40' 6 goździków - FO 02.02.2016 dodatek drewna czereśniowego, wędzonego - suszonego w wędzarni podczas wędzenia mięsa Fermentacja: 16.01.2016 zadanie drożdży w temp. 17,5C temp. burzliwa 17-19,5C i spadek do 17-18C, po zakoczeniu burzliwej temp. 17-19,5C Rozlew: 147g cukru, 09.02.2016 ok 21L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) 96# Oatmeal / Milk Stout, 22.01.2016, 14Blg Drożdże: FM 13, gęstwa Blg końcowe: 5 Zacieranie w 17l kranówy. Idea piwa jest taka, że na Kuźnię nie chce mi się warzyć specjalnie piwa, więc część "owsianki" zostanie zabutelkowana z laktozą i może pójdzie na Kuźnię, a część ma być stoutem owsianym. Zasyp: Pilzneński Strzeg. 2,6kg Płatki owsiane podpiekane 900g Płatki owsiane 600g Optima ciemny karmel 290g Brown Fawcett - 250g Special B - 300g słód barwiący optima - 180g black of black - 120g laktoza 250g płatki podpiekane w temp. 150C, mieszane, aż do osiągnięcia lekko brązowego koloru - nie udało się zrobić tego równomiernie. Zacieranie: 68C->66,6C - 65' 74C - 30' filtracja 4 ml kwasu fosf. Chmielenie: 20g Magnat 12aa - 60' 23.01 zadane drożdże w 17C. Początek fermentacji w ok 16C, później temp podnoszona systematycznie, max. w ok 19,5C Rozlew: 95g cukru, 25L brzeczki na 12 albo 16 butelek zrobiony syrop, lekko rozcieńczony (aby nie podnieść znacznie ekstraktu), z laktozy łącznie 131g. Edytowane 19 Lutego 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 97# Berliner Weisse - no boil, 09.02.2016, 8,5 brix drożdże: S-04 gęstwa + l. rhamnosus i casei blg końcowe: do piwa były dwa podejścia, pierwsze na koniec kwaszenia, gdy okazało się że brzeczka jest zbyt mało kwaśna dodałem trochę bakterii, gdy miałem kończyć kwaszenie była już piana, piwo śmierdziało chlorofenolem, więc poszło w kanał. Druga próba z innym podejściem, najpierw fermentacja w miarę płytko schodzącymi drożdżami, a później dodatek startera bakteryjnego. Zasyp: Pils Soufflet 320g Pszeniczny strzeg. - 2,3kg Żytni Wayer. - 320g Pils Ireks - 700g Zacieranie: 64,5C - 30' odbiór 6L dekoktu, gotowanie 30' dodatek do kadzi, stabilizacja temp. na 67C filtracja, wysładzanie wodą o temp. 70C 12 ml kwasu fosf. Chmielenie: Bez gotowania, filtrat odbierany bezpośrednio do gara, schłodzony i zadany drożdżami 10g Fuggle do zacieru Fermentacja: gęstwa zadana w 16,2C, temp. podnoszona systematycznie, max. osiągnięte to 19C 13.02 dodany starter bakteryjny, litrowy, wiadro w temp. pokojowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 98# Weizen, 13 Blg, 12.02.2016 drożdże: pszeniczny łan Blg końcowe: zacieranie w 15L wody Zasyp: Pils Ireks 1,9kg Słód pszeniczny Strz. 1,9kg Płatki orkiszowe 400g Monach Opt. 200g Zacieranie: 60C - 15' 66C - 55' 72C - 10' filtracja 8ml kwasu fosf. Chmielenie: 10g Fuggle 4,4aa Fermentacja: 13.02.2016, zadanie drożdży - gęstwa ok 140ml rzadkiej gęstwy 21L, temp. wzrastająca max. do 20C i powolny spadek i dalej w 18-20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 99# FES, 18,5Blg, 13.02.2016 drożdże: FM 13 gęstwa Blg końcowe: Zacieranie w 21L wody Zasyp: Pils Ireks: 4,66kg Monach Opt. 911g Karmel 150 strzegom - 510g Cararoma 510g Karmel dunkel Ireks 300g Pszeniczny barwiący Opt. 300g Zacieranie: Zacieranie zaczynałem dopiero o 21, więc sposób zacierania był nietypowy. Słody mieliłem ręcznie, i partiami wsypywałem do kadzi zaciernej, łącznie trwało to 30', gdzie temp. rosła od 63C przy wsypaniu pierwszej porcji i ustabilizowała się na 67C przy wsypaniu ostatniej Przy mieszaniu temp. obnizyła się dalsze zacieranie 66->65C - 50' 76C i do filtracji Chmielenie: Gotowanie miało być dwugodzinne, ale zasnąłem i trwało ok 6-7h 40g Fuggles 35g Fuggles i 36g EKG na FO Fermentacja: 14.02 dodane drożdże w temp. 14 C, wieczorem 15C 15.02 - 16,2C wieczorem 16.02 - 18,9C wieczorem 17.02 delikatne schłodzenie do 17.5C 18.02 przeniesienie do pokoju, 18-20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 100# Wit, 19.02.2016, drożdże: odkrycie sezonu z domieszką parapetowych Blg końcowe: Zasyp: Ireks Pils 1,8kg Pszenica ziarno 1,8kg Płatki owsiane 200g Monach Opt. 250g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Cóż, mała przerwa w zapiskach była, w sumie to w kontynuacji odstraszało mnie głównie to ile czasu by trzeba było poświęcić na ich uzupełnienie... więc robimy nowy początek i może kiedyś się "straty" uzupełni. 138# Gose z mango, 22.12.2016, drożdże: Stare nadreńskie, starter bakterie: l.plantarum, starter Blg początkowe: Blg końcowe: Zasyp: 2,1kg Pils z bestmaltz 2,25kg Pszeniczny ME 150g Karapils z bestmaltza Zacieranie: 16l wody, z dodatkiem 4ml kwasu mlekowego 65->63C - 40' 73->71C - 45' podgrzanie do ok. 76C Gotowanie: 60 - 2g Tettnanger 1' - 38g kolendry indyjskiej 5' - 32g soli kamiennej Edytowane 22 Grudnia 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się