Skocz do zawartości

Kordas warzy


Rekomendowane odpowiedzi

91# Weizen, 12 Blg, 24.12.2015

Drożdże: Pszeniczny Łan z fiolki

Blg końcowe: 3

 

Zasyp:

Pszeniczny Strzegom+Bestmaltz - 2kg

Pilzneński 2kg

gryka 400g

Maris Otter - 200g

karmellwasserhell Ireks - 150g

 

Zacieranie:

62C - 10'

65C - 70'

odebranie 6L dekoktu, gotowanie 20'

przeniesienie do kotła, temp. 68C

podgrzewanie do 76C i filtracja, stab. temp na 71C

 

zakwaszanie 10ml kwasu fosforowego

 

Chmielenie:

15g Lubelski do filtracji

8g Iunga 11,2aa

 

Fermentacja:

temp. 16-17C od 25.12

 

Rozlew:

14.01.2016 z 186g cukru

ok 23L

 

 

 

Piwo estrowe, w kierunku gruszka, brzoskwinia, morela, lekki goździk, nawet lekki goździk.

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

92# Earl Grey PA, 05.01.2016, 14,5 brix

Drożdże: US-05 gęstwa

blg końcowe: 4

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom 2,5kg

Gryka 1kg

Monach II Strzegom 0,35kg

Pale ME - 870g

 

Zacieranie:

61C - 15'

66C - 40'

podgrzewanie do 76C

72C w kadzi

 

10ml kwasu fosforowego

 

Chmielenie:

- 26,5g - Polaris 18,8aa FWH

- po 10g EKG i Sybilla - 5'

- po 15g EKG i Sybilla - 10' po FO (ok. 66C) + 40g Earl Grey Imperial na 60'

 

24.01 - 44g Earl Grey Imperial zalane odrobiną wódżitsu

 

Fermentacja

temp. 14,5C zadanie drożdży

16-18C, większość czasu, na koniec fermentacji trochę przesadziłem z chłodzeniem dolewając za dużo zimnej wody i trochę uśpiłem drożdże

18L

 

Rozlew: 01.02.2015

85g cukru

blg końcowe: 4, nie dofermentowało, w dniu rozlewu piwo pojawiła się znów lekka pianka, ale z racji tego że był potrzebny pojemnik piwo zostało zlane z przeznaczeniem na szybkie spożycie.

 

Piwo ok, bardzo ładny zapach bergamotki, nie za bardzo perfumowy, smaki herbaciane raczej nikłe, może objawiające się lekko zalegającą goryczką, chociaż ta zaczęła się układać wraz z dopijaniem ostatnich butelek. Piwo lekko mętnawe, zrobiło się mętne po dodaniu herby do wiadra.

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

93# Tripel IPA, 20,5 Brix, 13.01.2016

Drożdże: Odkrycie sezonu i moje z parapetu (niewielka ilość)

Blg końcowe:

 

Zasyp:

ok 18L kranówy, gotowanie przedłużone - jakieś 2,5-3h

 

Pale ME 6,7kg

Monach Opt. 430g

Cukier biały 1kg

 

Zacieranie:

65 ->62C - 70'

podgrzewanie 10'

73C - 20'

filtracja

 

10ml kwasu fosf.

 

Chmielenie:

32g Iunga - 80'

15g Sybilla - 5'

15g Sybilla + 15 Warrior - 1' po FO

 

16.02 - po 50g Ahtanum (2014) i Cascade (2015)

 

Fermentacja

13.01

zadanie drożdży w 17C

14.01 - 18C, chłodzenie do 16C

15.01 - od 16C do 18C

16.01 - 19.8C

dalej 18-19C

21.01 - 17,1C

później temp pokojowa  18-20C

 

09.02 mały fakap, przy okazji rozlewu pszenicy pomyliłem wiadra i zabrałem nieodpowiednie do rozlewu, dopiero pod koniec przelewania zobaczyłem że wiadro, w którym miała być pszenica opisane jest jako TIPA. Wszystko zostało przelane na 147g cukru, fermentacja znów lekko ruszyła.

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

94# Hopless IPA, 16,2 Brix, 15.01.2016

drożdże US-05 gęstwa

Blg końcowe: 3,5

 

zacierane w 18L kranówy, do gotowania poszło na koniec trochę pożywki dla drożdży activit... może i brzeczka bogata w składniki odżywcze... ale kto bogatemu zabroni? :P

 

Zasyp:

Pale ME 2kg

Pilzneński Strzegom 2kg

Monach Opt. 620g

Karmellwasserhell - 150g

Pszeniczny strzeg. 400g

 

Zacieranie:

67->65C - 15'

65->62C - 90'

podgrzewanie 6'

73C - 30'

 

na początku małe problemy ze stabilizacją temp., coś źle wklepałem do kalkulatora i za wysoka temp. wyszła

 

Chmielenie:

Po 17g Iunga 11,5aa i Magnat 12aa - 70'

 

Cytrusy na FO (3 mandarynki duże, 4 pomarańcze sycylijske małe, 2 grejpfruty czerwone + skórki, 4g kolendry, 2g kardamon zielony, 6,3g mięty grejpfrutowej, 6,8g melisy z odrobina trawy cytrynowej - kilka źdźbeł)

 

mech irlandzki, łyżeczka - 10'

 

07.02 - skórki z 3 cytryn, 2 grejpfrutów, 4 duże kawałki trawy cytrynowej (łodygi), 1 pomarańcza sycylijska - skórki. Wszystkie zamrożone wcześniej, a później zalane wrzątkiem przed dodaniem.

 

Fermentacja:

15.01.2016

temp. zadania 17C,

po dodaniu częściowo ostudzonej brzeczki z oddcedzania chmielin, temp wzrosła do 18C, po czym schłodziłem wszystko do 15,6C

Kolejne 3 dni temp 15-16,5C, raz na kilka h zbyt mocne wychłodzenie do 14C (trzeba było wyjść do pracy i nie było czasu podgrzewać)

17-18C do końca burzliwej, dalej 18-20C.

 

Rozlew:

13.02.2016 - 85g cukru

łącznie wyszło ok 19-20L

 

 

Piwo przy rozlewie miało koszmarną "skórkową" goryczkę, ale pięknie pachniało cytrusami, głównie pomarańczą.

18.02 piwo ma już w miarę przyjemną goryczkę, ale cytrusy opadły i chyba głównie kardamon i mięta wybijają się na pierwszy plan, co dziwi mnie biorąc pod uwagę ilość dodanych surowców.

 

21.03 - piwo zmieniło się bardzo, wyszły głównie cytrusy, mięta i kardamon pozostały w tle, raczej uzupełniając smaki w sposób nie do końca widoczny. Piwo zajęło I miejsce w V Szczecińskim KPD, więc chyba wyszło dobrze.

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

95# Weizen "Prze nica", 15.01.2016, 13blg

drożdże: pszeniczny łan, gęstwa

blg końcowe: 3

 

zacierane w 14L kranówy

 

Zasyp:

Pilzneński ME 990g

Pszeniczny ME 3140g

płatki orkiszowe 400g

karmelwasserhell 120g

 

Zacieranie:

64C - 5'

67->65C - 70'

podgrzewanie, w kadzi stabilizacja na 69,5C

wysładzanie wodą ok 75-80C

 

Chmielenie:

gotowanie 100'

40g EKG zacieranie

- 5g Magnum - 40'

6 goździków - FO

 

02.02.2016 dodatek drewna czereśniowego, wędzonego - suszonego w wędzarni podczas wędzenia mięsa

 

Fermentacja:

16.01.2016 zadanie drożdży w temp. 17,5C

temp. burzliwa 17-19,5C i spadek do 17-18C, po zakoczeniu burzliwej temp. 17-19,5C

 

Rozlew:

147g cukru, 09.02.2016

ok 21L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

96# Oatmeal / Milk Stout, 22.01.2016, 14Blg

Drożdże: FM 13, gęstwa

Blg końcowe: 5

 

Zacieranie w 17l kranówy.

Idea piwa jest taka, że na Kuźnię nie chce mi się warzyć specjalnie piwa, więc część "owsianki" zostanie zabutelkowana z laktozą i może pójdzie na Kuźnię, a część ma być stoutem owsianym.

 

Zasyp:

Pilzneński Strzeg. 2,6kg

Płatki owsiane podpiekane 900g

Płatki owsiane 600g

Optima ciemny karmel 290g

Brown Fawcett - 250g

Special B - 300g

słód barwiący optima - 180g

black of black - 120g

laktoza 250g

płatki podpiekane w temp. 150C, mieszane, aż do osiągnięcia lekko brązowego koloru - nie udało się zrobić tego równomiernie.

 

 

Zacieranie:

68C->66,6C - 65'

74C - 30'

filtracja

 

4 ml kwasu fosf.

 

Chmielenie:

20g Magnat 12aa - 60'

 

23.01 zadane drożdże w 17C.

Początek fermentacji w ok 16C, później temp podnoszona systematycznie, max. w ok 19,5C

 

Rozlew:

95g cukru, 25L brzeczki

 

na 12 albo 16 butelek zrobiony syrop, lekko rozcieńczony (aby nie podnieść znacznie ekstraktu), z laktozy łącznie 131g.

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

97# Berliner Weisse - no boil, 09.02.2016, 8,5 brix

drożdże: S-04 gęstwa + l. rhamnosus i casei

blg końcowe:

 

do piwa były dwa podejścia, pierwsze na koniec kwaszenia, gdy okazało się że brzeczka jest zbyt mało kwaśna dodałem trochę bakterii, gdy miałem kończyć kwaszenie była już piana, piwo śmierdziało chlorofenolem, więc poszło w kanał. Druga próba z innym podejściem, najpierw fermentacja w miarę płytko schodzącymi drożdżami, a później dodatek startera bakteryjnego.

 

Zasyp:

Pils Soufflet 320g

Pszeniczny strzeg. - 2,3kg

Żytni Wayer. - 320g

Pils Ireks - 700g

 

Zacieranie:

64,5C - 30'

odbiór 6L dekoktu, gotowanie 30'

dodatek do kadzi, stabilizacja temp. na 67C

filtracja, wysładzanie wodą o temp. 70C

 

12 ml kwasu fosf.

 

Chmielenie:

Bez gotowania, filtrat odbierany bezpośrednio do gara, schłodzony i zadany drożdżami

 

10g Fuggle do zacieru

 

 

Fermentacja:

gęstwa zadana w 16,2C, temp. podnoszona systematycznie, max. osiągnięte to 19C

 

13.02 dodany starter bakteryjny, litrowy, wiadro w temp. pokojowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

98# Weizen, 13 Blg, 12.02.2016

drożdże: pszeniczny łan

Blg końcowe:

 

zacieranie w 15L wody

 

Zasyp:

Pils Ireks 1,9kg

Słód pszeniczny Strz. 1,9kg

Płatki orkiszowe 400g

Monach Opt. 200g

 

Zacieranie:

60C - 15'

66C - 55'

72C - 10'

filtracja

 

8ml kwasu fosf.

 

Chmielenie:

10g Fuggle 4,4aa

 

Fermentacja:

13.02.2016, zadanie drożdży - gęstwa ok 140ml rzadkiej gęstwy

21L, temp. wzrastająca max. do 20C i powolny spadek i dalej w 18-20C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

99# FES, 18,5Blg, 13.02.2016

drożdże: FM 13 gęstwa

Blg końcowe:

 

Zacieranie w 21L wody

 

Zasyp:

Pils Ireks: 4,66kg

Monach Opt. 911g

Karmel 150 strzegom - 510g

Cararoma 510g

Karmel dunkel Ireks 300g

Pszeniczny barwiący Opt. 300g

 

 

Zacieranie:

Zacieranie zaczynałem dopiero o 21, więc sposób zacierania był nietypowy.

Słody mieliłem ręcznie, i partiami wsypywałem do kadzi zaciernej, łącznie trwało to 30', gdzie temp. rosła od 63C przy wsypaniu pierwszej porcji i ustabilizowała się na 67C przy wsypaniu ostatniej

Przy mieszaniu temp. obnizyła się

dalsze zacieranie

66->65C - 50'

76C  i do filtracji

 

 

Chmielenie:

Gotowanie miało być dwugodzinne, ale zasnąłem i trwało ok 6-7h

40g Fuggles

35g Fuggles i 36g EKG na FO

 

Fermentacja:

14.02 dodane drożdże w temp. 14 C, wieczorem 15C

15.02 - 16,2C wieczorem

16.02 - 18,9C wieczorem

17.02 delikatne schłodzenie do 17.5C

18.02 przeniesienie do pokoju, 18-20C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Cóż, mała przerwa w zapiskach była, w sumie to w kontynuacji odstraszało mnie głównie to ile czasu by trzeba było poświęcić na ich uzupełnienie... więc robimy nowy początek i może kiedyś się "straty" uzupełni.

 

138# Gose z mango, 22.12.2016,

drożdże: Stare nadreńskie, starter

bakterie: l.plantarum, starter

Blg początkowe:

Blg końcowe:

 

Zasyp:

2,1kg Pils z bestmaltz

2,25kg Pszeniczny ME

150g Karapils z bestmaltza

 

Zacieranie:

16l wody, z dodatkiem 4ml kwasu mlekowego

65->63C - 40'

73->71C - 45'

podgrzanie do ok. 76C

 

Gotowanie:

60 - 2g Tettnanger

1' - 38g kolendry indyjskiej

5' - 32g soli kamiennej

Edytowane przez kordas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.