Pii Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witam, wczoraj próbowałem uwarzyć 25L AIPA na wzór #297 od Dagome: http://www.piwo.org/blog/25/entry-57-297-american-ipa/. Niestety pomyłkowo sypnęło mi się dodatkowe 2 kg słodów, które nie były przeznaczone na tą warkę (1kg - Monachijski I oraz CaraGold 1kg). Z zakładanych 25L 15,4°blg wyszło mi 26,5L 19,5°blg i ze względu na limit fermentora tak już zostawiłem i zadałem świeże Wyeast 1056 z paczki. W planach miałem użyć gęstwy z tych drożdży jeszcze kilka razy a z tego co wiem nie powinno zbierać się gęstwy z piw mocniejszych od 16°blg. Stąd pytanie czy już spisać drożdże na straty czy może jeszcze jest szansa użyć ich ponownie? Być może zebranie piany z początku burzliwej dałoby nową generację? Z góry dzięki za sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 A robiłeś starter z tych drożdży przed zadaniem ich do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Nie, poszły prosto z napuchniętej paczki. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Pii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Spokojnie możesz wykorzystać gęstwę po tym piwie, że niby będą osłabione czy jakieś inne stresy,to sobie odżyją w słabszym piwie. Ewentualnie zbierz pianę tak jak piszesz,inne wyjście to z tych umęczonych drożdży zrobić starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ja bym się bardziej martwił sporym underpitchingiem niż tym czy możesz zebrać gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Lepsze drożdże z piany. Zbieraj w początkowej fazie fermentacj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ja bym się bardziej martwił sporym underpitchingiem niż tym czy możesz zebrać gęstwę. Dokładnie, oby tylko ruszyły! Potem zbieraj z piany, tak jak radzą koledzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 W sumie racja adamsky ale chciałem przetrwać niedzielę w błogosławionym stanie "nadziei" Mam nadzieję, że dosyć mocno napowietrzyłem brzeczkę i że wyeasty dadzą radę. Coś bulka od czasu do czasu ale piana się jeszcze nie pojawiła (zadane wczoraj o 20) Przem0 czy przechowywanie takiej piany wygląda podobnie jak przy gęstwie? I czy zbieranie piany przy ogólnie małej ilości zadanych drożdży nie wpłynie negatywnie na cały proces fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Wygląda podobnie, ale najlepiej użyć odrazu tak jak przy gestwie. Zbieranie gestwy nie wpłynie negatywnie na fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 24 godziny minęły. Wiaderko bulka systematycznie, 1cm białej piany na powierzchni, ruch drożdży widoczny z dołu w górę (kaloryfer został wieczorem wyłączony i temp otoczenia w nocy spadła do 13C), temp otoczenia 15C, temp fermentora 15C. W którym dniu lub w jakim momencie najlepiej zebrać pianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Przem0 Zależy też kiedy ją zbierzesz;) A co innego zbieranie gęstwy a co innego piany... Pii ja też głównie bym się martwił dużym underpitchingiem. A drożdże tak potraktowane potrafię nie dofermentowywać następnych piw, a miałem taki przypadek. Najpierw zadałem 1 saszetkę nieuwodnioną bezpośrednio na 17 blg piwo, zeszło normalnie, ale następne na gęstwie zeszło z 12 do 6 blg. Edytowane 21 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pii Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zdecydowałem się, że podaruję sobie te drożdże. Dzisiaj zlałem na cichą. Piwo zeszło z 19,5blg do 4blg. Drożdży na dnie pozostało ok 2L. Postaram się bardziej uważać następnym razem bo trochę szkoda drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się