mm1985 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Moi drodzy, Szukam opinii o garnku zacierno-warzelnym firmy Bielmeier wersja stalowa. Znalazłem na forum jeden temat, ale dotyczył on sprzedaży tego garnka. Czy ktoś z Was miał możliwość korzystania z niego? Czy jest wart swojej ceny (850 zł)? Czy ma jakieś wady konstrukcyjne? Jak wygląda/pracuje po kilku, kilkudziesięciu warkach? Pozwolę sobie zacytować dane techniczne: Skład zestawu Kran ½'' ze stali nierdzewnej 120 minut zsynchronizowany zegar; przełączany do pracy ciągłej lub automatycznej Regulowany termostat od 30 ° C do temperatury wrzenia Ochrona przed przegrzaniem Pokrywka Dane techniczne Moc przyłączeniowa: 230 V ~ 50 Hz / 2000 W Pojemność: 29 l Wymiary wewnętrzne: (wys. x Ø): 29 x 35 cm Wymiary (wys. x szer. x głęb.): 46 x 48 x 45 cm Waga: 6,8 kg Materiał: stal nierdzewna / tworzywo sztuczne Z góry dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 zacierno-warzelnym firmy Bielmeier wersja stalowa Przeca to "lidl" w wersji nierdzewnej "Lidl" wart może z 200. Co do walorów użytkowych, to używam takiego od 80 warek chyba, zacierając warki 29l. Wszystko działa jak należy. No, ale mój to samoróbka, a nie słono opłacony gotowy wyrób "profesjonalny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Kup sobie taki i masz to samo w połowie kasy: http://allegro.pl/ga...4912155966.html no może moc z deka mniejsza 1800W i pojemność 27L Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Mam tego Bielmeiera w wersji emaliowanej i z czystym sercem polecam. Mnie kosztował 450 zł. Nie wiem czy nierdzewka jest prawie dwa razy lepsza... Wątpię czy wydałbym 850 zł. 9 warek bez większych komplikacji, ale system anty przegrzaniowy na początku doprowadzał mnie do pasji, bo garnek na 1-2 min. się wyłącza. Przy gotowaniu 60 min jedna przerwa gwarantowana 2000W gwarantuje niezłe czasy podgrzewania, boję się, że przy podgrzewaniu do wrzenia 1800W będzie boleśnie wolniejsze. Co do pojemności to to 29l chyba mierzyli do samego rantu... IMO to jest realne 27l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Dzięki, faktycznie praktycznie to samo, a połowę tańsze. Pomyśle o czymś podobnym w najbliższym czasie, w końcu zacznę warzyć w mieszkaniu, a nie na wyjeździe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Ja miałem coś takiego przez 25 warek i spokojnie dało radę (INOX to jednak nie emalia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 A co do mocy - 1800 W. Jak długo zajmie zagrzanie powiedzmy 20 kilku l wody/brzeczki do temp. wrzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Jakieś 10% więcej czasu (ja czasami jak mi się bardzo śpieszyło dorzucałem grzałkę nurkową 500W) Ocieplasz dobrze gar i śmiga aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Jakieś 10% więcej czasu (ja czasami jak mi się bardzo śpieszyło dorzucałem grzałkę nurkową 500W) Ocieplasz dobrze gar i śmiga aż miło. Kamilo , odnośnie górnka el. Hyundaia. Kupiłem go niedawno i poszły na nim już 3 warki. Powiedz mi, jak u Ciebie sprawował się termostat? U mnie nawet gdy nastawiłem ok 67 stopni to było mniej ok. 64-65. Domyślam się ze dochodzi tutaj o bezwładność cieplną gęstego zacieru... Czy korzystałes z termostatu, czy poprostu zagrzewales gar do odp. temp. i wyłączaleś grzałkę (do tego ocieplenie i podgrzanie co jakiś czas) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Ociepl dobrze gar karimatą alu a spadek temp będzie minimalny. Jak chcesz zrobić prezerwę np w 62C to wyłącz grzałkę na ok 59C, bezwładność dociągnie go do 62C. Mieszadło, też by się przydało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się