Korzeniu Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam wszystkich! Przygodę z warzeniem zacząłem od sierpnia i strasznie mnie to wciągnęło :-) Po mimo braku czasu ( 2 małe dzieciaki w domu) i inne zainteresowania , to na okrągło rozmyślam co by tu uwarzyć , jak logistycznie wszystko dograć (butelki sprzet, warunki fermentacji , leżakowania ,jak wyrobić z czasem itp. , Szkoda że tyle czasu zmarnowałem i dopiero teraz zacząłem się w to bawić . Teraz wiem jak smakuje prawdziwe piwo! życzę samych udanych warek! Pozdrawiam Andrzej z Opola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 witaj życzę samych skutecznych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 I ja witam, Ile masz już warek na swoim koncie? Zacierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniu Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Pierwszą warkę zrobiłem z ekstraktów słodowych WES. Następne już zacierałem PILS, Dunkel Weizen, a teraz kończy się fermentacja cicha zmodyfikowanego Waizena . Pozdro Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam kolejnego kierującego się w piwną stronę mocy:cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 witam kolejnego nawróconego na prawdziwe piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam i ja kolejnego Turbopiwowara, który zawstydził koncern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam serdecznie Życzę samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BnD Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam:) dzisiaj nastawiłem pierwszą brzeczke w życiu(brzeczka? tak sie na to mówi?) drobne pytanie:P z faktu że trochę kucharze drożdże porządnie rozmieszałem w wodzie 25 oC i od razu wlałem do browamatora . Da sie przeżyć? Teraz czytam o dwóch metodach, rozsypywanie drożdzy na wierzchu oraz dodanie ich do wody i odczekanie 20 min bez mieszania.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 (edytowane) Witam:)dzisiaj nastawiłem pierwszą brzeczke w życiu(brzeczka? tak sie na to mówi?) drobne pytanie:P z faktu że trochę kucharze drożdże porządnie rozmieszałem w wodzie 25 oC i od razu wlałem do browamatora . Da sie przeżyć? Teraz czytam o dwóch metodach, rozsypywanie drożdzy na wierzchu oraz dodanie ich do wody i odczekanie 20 min bez mieszania.? Witam na forum. Drożdże na początku najlepiej rozsypać na powierzchni brzeczki. Można wsypać do letniej wody (do 27°C ) na 20 minut następnie delikatnie wymieszać, wtedy więcej żywych komórek drożdżowych trafi do piwa i wykona swoją pracę. Opisz dokładnie jakie piwo zrobiłeś co użyłeś do uwarzenia piwa. PS Uzupełnij profil. Edytowane 30 Września 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Cześć Witam:)Teraz czytam o dwóch metodach, rozsypywanie drożdzy na wierzchu oraz dodanie ich do wody i odczekanie 20 min bez mieszania.? Drugi ze sposobów zwany rehydratyzacją to najpewniejszy sposób na przeżycie jak największej liczny drożdży P.S oczywiście i ja witam nowego piwowara na forum Edytowane 1 Października 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 drobne pytanie:P z faktu że trochę kucharze drożdże porządnie rozmieszałem w wodzie 25 oC i od razu wlałem do browamatora . Da sie przeżyć? No nie wiem, chłopaki muszą tam mieć teraz niezły Sajgon. Trzeba by zapytać Zdroja czy da się przeżyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BnD Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) wszytko wystartowało:) Przepraszam ze tak od razu bez dzień dobry, ale to mój pierwszy eksperyment w tym temacie i po prostu jestem meeega podniecony:) Zaraz wszystko uzupełnie(profil) w każdym razie miło jest bardzo dołączyć do waszej wspaniałej społeczności:) Jeszcze mam jedno pytanie. teraz odbywa sie burzliwa fermentacja, trwa kilka dni do spadnięcia blg bądź ustania bulgotania. Czy przed zabutelkowaniem przelać jeszcze na "cichą"(nie wiem jak sie nazywa) fermentacje do drugiego pojemnika? A sajgon może i mają. w każdym razie to sa te jedne z bardziej hardcorowych:P od jutra popuszczam im troche killersów zeby im sie lepiej pracowało:) jak zrobiłem to co teraz bulgocze? Uzyłem brewkit'a Irish Velvet Stout i słodu spray dark malt wszystko jak w instrukcji, podgrzałem syrop z mała ilością wody(primavera:)) z 0.5 kg słodu i 0.5kg glukozy. Wlałem do wody z którą w sumie było 23 l Potem dodałem te nieszczęsne drożdże, wymieszałem i wlałem do fermentatora i na razie jest ok. oczywiście wszystko wczesniej wymyłem aktywnym tlenem:P Edytowane 1 Października 2009 przez BnD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Możesz przelać na cichą, wyklaruję się, będziesz miał mniej osadów w butelkach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się