micd84 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Mam w słoiku ok. 0.7 L starej, 1.5-miesięcznej gęstwy po Danstar Nottingham. Zamierzam warzyć IPA 15 Blg. Oczywiście nie zamierzam użyć tej gęstwy bezpośrednio tylko namnożyć z niej świeżych drożdży w starterze. I tu kilka pytań: Jak pobrać gęstwę żeby zebrać jeszcze żywe drożdże? Łyżką z wierzchu wystarczy czy lepiej całość rozbełtać i poczekać co zostanie na powierzchni? Ile gęstwy dać do startera? Ile L startera? Wystarczy 2 L? Mam zamrożoną brzeczkę z poprzedniej warki przeznaczoną na starter - jak długo ją gotować zanim schłodzę i zadam drożdże? Załączam zdjęcie gęstwy. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez micd84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Użyj po prostu świeżych drożdży, po co ryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Gęstwa do kosza. Użyj świeżych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 OK, to potraktujmy to jako eksperyment, zrobię najpierw starter i zobaczymy co wyjdzie, najwyżej wyleje te 2 litry. Jak i ile gęstwy zadać? Wg kalkulatora żywotność drożdży wynosi 10% czyli do brzeczki 8-10 Blg potrzebuję ok. 4 łyżki stołowe. Zamierzam zebrać wierzchnią warstwę drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 To już lepiej zrób najpierw starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Do tak wysokiego ekstraktu to kup nowe dwie saszetki Nottinghamów. Szkoda ryzykować 40 butelek piwa za cenę dwóch butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się