kempa662 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Witam Jak w temacie, nastawiam tego Coopersa i zastanawiam się w jakiej temp. fermentować? Mogę uzyskać stałe 16-20 stopni, więc myślę że jak utrzymam 18 to będzie ok... Długość fermentacji myślę, że dam jakieś 10 dni, czy się mylę? Przelać na cichą czy odpuścić sobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 To było moje pierwsze piwo. 17-18'C to będzie w sam raz. Potrzymaj 14 dni bez przelewania na cichą i butelkuj. Nie zaglądaj przez cały ten okres do fermentora bo to proszenie się o zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Jeśli miałbym możliwość utrzymania stałej temperatury 16oC otoczenia, to w takiej przeprowadziłbym fermentację. Po 14 dniach sprawdź blg, jak nie będzie się zmieniać przez okres 3-4 dni butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Obecnie mam niecałe 17 stopni otoczenia. Trzymać 14 dni bez przelewania, olać cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Tak i nie zaglądaj do fermentora wcześniej niż te 14 dni. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Patrickll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Wychodzi, że 17 stopni mogę utrzymywać cały czas, więc w takiej temp. będę fermentował. Tak z ciekawości, po jakim czasie w tym piwie powinna pojawić się piana? Minęły 24h i jeszcze nic nie widać(oczywiście do środka nie zaglądałem, ale świeciłem latarką i nie widać jeszcze piany). Drożdże uwodniłem, wsypałem je do wody o temp 20 stopni i zostawiłem na 20 min, wymieszałem i wlałem(po takim czasie zrobiła się już piana na wierzchu, więc powinno być ok). Poprzednie piwo zaczęło się pienić po niecałych 24h a tutaj jeszcze cisza... Jeżeli nie zacznie się przez następne 24h to zmierzę blg i się okaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się