rosomak Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jak w temacie. Na początku by zapełnić w łatwy sposób piwniczkę kupiłem trochę brewkitów i również kilka nachmielony ekstrakt słodowy wes. W brewkitach jest instrukcja by dodać cukry (glukozy lub ekstrakt) do 1kg przy puszcze 1,7 kg na 23 l piwa. Przy ekstrakcie nic na ten temat nie pisze i zrobiłem jedno piwo bez cukru i wydaje mi się lekko mówiąc wodniste - również to opinia szwagra;) Dziś na stronie wes znalazłem tabele że przy takiej ilości ekstraktu to piwa około 17l z 7,6 blg więc trochę marnie i nie wiem teraz czy dodawać cukier czy zrobić mniejszą ilość. A może pojechać po całości i zmieszać dwa nachmielone ekstrakty razem może wyjdzie coś ciekawego z tym ze został mi pszeniczny i bursztynowy- oba nachmielone więc może być mocno chmielne to piwo. Jakieś pomysły ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 rób mniejszą ilość lub dokup nienachmielonego ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jakieś pomysły?? Ogólnie to pomysł mam taki: dwie puszki ekstraktu 1,7 na standardowe 20 litrów piwa. Po prostu. Jeden chmielony, drugi niechmielony, albo dwa niechmielone i samodzielne chmielenie. W konkretnej sytuacji pomieszałbym dwa ekstrakty chmielone. Nie znam tych o których piszesz, ale podejrzewam, że poziom chmielenia piwa pszenicznego nie powinien szczególnie podbić goryczki. No. A jakie drożdże stosujesz? Powodzenia i zdaj relację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 trochę bez sensu dawać bursztynowy (a WES jest naprawdę ciemny ,bo nawet jasny jest dosyć ciemny)i pszeniczny rozumiem że chcesz robić szybko więc z tego co masz ? dodał bym po 0,5kg cukru i robił po jakieś 18L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 W zasadzie aż tak bardzo się nie spieszy bo mam jeszcze 3 brewkity z gozdowa więc mogę zrobić tamte a tu dokupić jakiś ekstrakt. Mam jeszcze 1 kg glukozy na stanie więc mogę tego dodać zamiast cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumper1 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam, Mam bardzo podobny dylemat, zestaw piwowara wraz z kilkoma puchami dostałem w prezencie w zeszłym roku, zrobiłem już 3 puchy coopersa i została ostania WESa "Ekstrakt Słodowy na chmielony" ciemny. Czy mogę go zmieszać z mieszanką BAplus (ekstrakt suchy z glukozą do brew kitów) 1 kg?? Ile dać wody?? czy wg tabeli: http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 przyjmując 2,7 kg (pucha Wesa 1,7 + 1 kg BA+) Wcześniej padła odpowiedź żeby użyć 0,5 kg ale ciężko będzie mi rozdzielić w mieszance. W sumie mogę dokupić ekstrakt niechmielony jak w instrukcji wesa, ale drugiej strony zostało mi opakowanie BA+ więc jeśli da się to sensownie (żeby nie zmarnować surowca) połączyć proszę o podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Z tego co na WES robiłem (a było tego ze 20 kg w sumie, jsk nie lepiej) to ta tabelka jest OK dla płynnych. Chcesz dodać suchy? Pewnie, że możesz! Ale wtedy o tabelce zapomnij.rozmieszaj to w 17-19 litrach, zmierz Blg i koryguj do uzyskania zamierzonego efektu. Albo i daj wg tabelki, tylko się licz z tym, że będzie ± trochę. Na szczęscie raczej w stronę mocniejszego piwa (w końcu ekstrakt płynny ma wodę, a suchy nie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumper1 Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź, w między czasie znalałem filmik na yt w którym dokładnie taką puszkę jak mam karmi glukozą, więc postanowiłem że połącze to co mam. Skorzystam z Twojej rady dodam mniej wody i pomierzę, zwłaszcza że ciemne robie to może być mocnieszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się