waciok Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam, Czy mógłby ktoś pomóc mi sklecić dwie receptury na 2 warki po 25 l z resztek jakie mi zostały? Chciałbym, żeby jedno z nich było ciemnym piwem. Receptury w miarę proste i szybkie Drożdże S-04, US-05 Mam: 10 kg pilznieńskiego 1 kg karmelowego 150 0,2 kg karmelowego 30 0,25 kg czekoladowego 400 1 kg wiedeński 1,2 kg monachijskiego I 0,3 kg karmelowego ciemnego Strzegom 0,2 kg pszeniczny po 0,25 kg zakwaszający i melanoidynowy Chmiele: Citra 50g, lubelski 50g, Cascade 100g, Galaxy 13,5% alfa 50 g, EKG 30 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Jakbym miał taki zestaw, zrobiłbym jedno wytrawne mocno chmielone (5 kg pilzna, zakwaszający, zacierane na lenia ale nisko, chmielone mieszanką po cascade/ citry/ galaxy na goryczkę, smak, aromat i na cichą) i drożdże US-05. To szybkie by było. Potem, na gęstwę nalałbym odwrotność tego piwa, czyli silnie słodowe w okolicach stylu mocnego szkockiego (5 kg pilzna, 1,2 kg monachijskiego, 1 kg wiedeńskiego, 0,25 melanoidynowego, 0,2 pszenicznego, 0,3 karmelowego ciemnego, 0,25 czekoladowego, 0,2 karmelowego 30 i podobną ilość 0,2-0,3 karmelowego 150, zacierane na lenia w średniej temperaturze, chmielone tylko na goryczkę do 30 IBU maksymalnie EKG i/ lub Lublinem, gotowane z 90 minut). Pytanie o to jakim sprzętem dysponujesz, bo to dobrze ponad 8 kilo zasypu wychodzi, chyba, że nie chcesz wykorzystać wszystkiego, wtedy zmniejsz ilość pilzneńskiego. A to nie byłoby szybkie, ale nie jest szczególnie skomplikowane. W obydwu wypadkach warto pilnować dolnego zakresu temperatury pracy drożdży. Rzuć okiem na drugi kalkulator z mojej stopki i wylicz sobie co i jak, a w liście moich dotychczasowych warek spójrz na #19. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 10 kg Pilzneńskiego - ładne resztki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Mi z tego wychodzi Brown Porter i American Amber Ale. BP: 5 kg pilneńskiego + czekoladowy + do 0,5 kg ciemnego karmelu. Z tych 5 kg pilzna jakieś 300 g upraż w piekarniku 180 C przez 30 minut.Będziesz miał fajne orzechy. Zacieranie w 68 C. Gotowanie przez 60 min. Na 20 minut sypnij EKG. A od początku co tam Ci zbywa. IBU ustaw na 25-30 Blg 12-13. AAA: 4 kg pilzna, kilo wiedeńskiego do tego melanoidynowy i do 0,5 kg jasnego karmelu. Wsyp też tą resztkę pszenicy. Zacieranie 68 C na lenia. Solidnie nachmiel amerykańcami na aromat (głównie Cascade). Blg 13 - 14 IBU 30 - 40. Fermentuj koniecznie w dolnych zakresach Us 05. Wyjdzie fajna multiwitamina. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Rafał Pałka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Citra, Galaxy i Cascade do jakiegoś jasnego amerykańca (PA, IPA), reszta do porteru. Mało tego czekoladowego 400, ale jakiś porter wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się