brooda Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Witajcie. Mam nietypowy problem. Jak wytłumaczyć koledze z którym warzę, że 5 dni na cichej (AIPA, 13Blg) to nieco za mało? Zeszło do 3 - 3,5 Blg, bulga może co 20 min , więc granaty tutaj nie są silnym argumentem. Według wersji kolegi, butelkowanie miałoby być za dwa dni i w tej wersji nie dawalibyśmy nic do refermentacji, coś by jeszcze z tego drożdżaki wyżarły, myślę, że wystarczajaco. Chmielenie na aromat: będzie herbatka przy rozlewie (jeśli ta zmienna ma jakieś znaczenie...) Mimo wszystko wydaje mi się, że coś jest nie tak. Dlatego pytam się bardziej zaprawionych w boju. Jakich innych argumentów mogę użyć (prócz niebezpieczeństwa wybuchu) do dowiedzenia, że 5 dni na cichej to słaby pomysł? A może nie jest to słaby pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Nie bardzo rozumiem dlaczego 5 dni cichej to niby jakiś głupi pomysł, oczywiście jeśli burzliwa została poprowadzona do końca i jest po fermentacji. Ja teraz nachmieliłem na zimno i po 5 dniach w butelki bo blg cały czas bez zmian. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Greenboy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zeszło do 3 - 3,5 Blg, bulga może co 20 min , więc granaty tutaj nie są silnym argumentem. Według wersji kolegi, butelkowanie miałoby być za dwa dni i w tej wersji nie dawalibyśmy nic do refermentacji, coś by jeszcze z tego drożdżaki wyżarły, myślę, że wystarczajaco. To bardzo głupi pomysł. Takie zakładanie sobie to proszenie się o problemy i potencjalne granaty! Nie ma żadnego znaczenia do ilu zeszło, ważne by odfermentowało do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Czytam, czytam i nie bardzo wiem o co chodzi. Jaki jest właściwie problem? Skoro piwo odfermentowało, "wyszumiało się", nie ma chmielenia na zimno, to w takim razie trzymanie na siłę piwa na cichej nie ma większego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Pod warunkiem, że te 3 - 3,5 blg to końcowa wartość to możecie butelkować, jednak jeśli fermentacja się nie zakończyła i np zejdzie jeszcze do 2 blg w butelkach, to przyjmując trochę w uproszczeniu wyjdzie ok 5g cukru na butelkę. Chyba, że się mylę, to mnie poprawcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Czytam, czytam i nie bardzo wiem o co chodzi. Jaki jest właściwie problem? Problem jest taki, że pierwszy post w tym wątku sugeruje, iż autor i jego kolega jedynie podejrzewają, że fermentacja się zakończyła. W dodatku na podstawie częstotliwości bulkania i jakiegoś pojedynczego pomiaru ekstraktu. W dodatku rozrzut 0,5° sugeruje problemy z prawidłowym wykonaniem pomiarów. Jedynym sposobem na określenie końca fermentacji jest stały poziom ekstraktu na przestrzeni 2-3 dni, idealnie jeśli dodatkowo jest wykonany test FFT by mieć pewność, że nie nastąpiło przedwczesne zatrzymanie fermentacji. Praktycznie żadne konkretne dane, które mogłyby pomóc udzielić jakiejś odpowiedzi, nie zostały podane. Jako, że moja szklana kula jest w naprawie, to zakładam najczarniejszy scenariusz, czyli piwowarów, którzy nie mają zielonego pojęcia co robią i popełniają podstawowe błędy. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Czytam, czytam i nie bardzo wiem o co chodzi. Jaki jest właściwie problem? Skoro piwo odfermentowało, "wyszumiało się", nie ma chmielenia na zimno, to w takim razie trzymanie na siłę piwa na cichej nie ma większego sensu. Czasami dodaje się coś do klarowania... 2-3 dni takiej cichej... itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Niebardzo rozumiem w czym problem? Robisz pomiar °Blg, za 2 dni kolejny i jeśli przez 3 dni, °Blg nie spadło, to fermentacja się skończyła. Cicha służy do wyklarowania piwa, więc jeśli jest odpowiednio klarowne i fermentacja finito to w butelkuj je. Nie patrz nigdy na ilość dni a już tym bardziej na bulkadelko. Tylko powyższa zasada obowiązuje Edytowane 1 Stycznia 2015 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 W dodatku rozrzut 0,5° sugeruje problemy z prawidłowym wykonaniem pomiarów. To ja jeszcze dodam od siebie że 0,5blg to mniej więcej 5g cukru w litrze, czyli tyle ile się mniej więcej sypie przy butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Jest to jakiś patent żeby nie refermentować ale pozwolić drożdżom na dojedzenie tego 0,5Blg w celu nagazowania. Tylko w domowych warunkach proces nie do ogarnięcia, nie wiadomo ile zjedzą w butelce. Jednak najbezpieczniej jest butelkować z dodatkiem cukru. Piwo jeszcze wyklaruje się w butelce. Kwestia czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Jest to jakiś patent żeby nie refermentować ale pozwolić drożdżom na dojedzenie tego 0,5Blg w celu nagazowania. Tylko w domowych warunkach proces nie do ogarnięcia, nie wiadomo ile zjedzą w butelce. http://www.wiki.piwo.org/Rozlew#Rezerwa.2C_krausening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 nie wiadomo ile zjedzą w butelce. Można zrobić fft i juz wiadomo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zawsze mam na burzliwej 7 dni na cichej tyle samo, ale teraz wyjechałem i na cichej stało 3-y tygodnie. Wdała się infekcja i poszło w kanał. Warkę robioną w tym samym czasie a zlaną wg. planu jest wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 nie wiadomo ile zjedzą w butelce. Można zrobić fft i juz wiadomo ;-) Jeszcze pozostaje kwestia dokładności pomiaru, zarówno gęstości jak i temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Nigdy nie testowałem FFT. @bart3q i faktycznie dofermentuje do tego samego poziomu co w teście wychodzi? @jaras - ale ze o co chodzi, o dodanie rezerwy do refermentacji? Mi chodzi o to że ciężko jest ogarnąć fermentacje tak żeby nam sama końcówka doszła w butelce (bez dodawania dodatkowego źródła cukrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 no ale refermentacja rezerwą się właściwie do tego samego sprowadza, tylko wiesz do ilu ci piwo zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 nie wiadomo ile zjedzą w butelce. Można zrobić fft i juz wiadomo ;-) Niby tak, ale tylko przy założeniu, że jesteś w stanie zrobić bardzo dokładny pomiar Blg (powiedzmy z dokładnością do 0,1Blg) - większość osób nie jest w stanie tego zrobić z uwagi na posiadany sprzęt (spławik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się