juzek Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Planuję uwarzenie Grodziskiego (po raz pierwszy). Nie mam też doświadczenia z chmielem Citra dodanym na goryczkę. Czy będzie pasował do tego stylu? Celuję w 25 IBU wg. Beersmitha. Poza Citrą mam jeszcze Lubelski (tylko 30g, planuje dać całość na aromat) i Tettnanger. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Szkoda Citry. To świetny cytrusowy chmiel. Na goryczykę daj lubelski, na aromat tettnanger. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Wg. Beersmith: 30g Lubelskiego da 15 IBU, a 15g Citry 25 IBU. Mogę się "szarpnąć" na te 15g Tylko nie mam zielonego pojęcia jak smakuje goryczka z Citry. A może dać i Lubelski, i Citrę? tak żeby było to założone 25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja rozumiem, że Ameryka jest teraz w modzie, ale przy Grodziskim to już chyba jednak przesada . Daj Lubelski i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Hehe, wyjdzie American Gratzer. Wędzone cytrusy. Tylko trzeba pamiętać żeby dać 100IBU, jak hameryka to hameryka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Citra daje przyjemna jak dla mnie goryczke. Wedlug mnie do piw o niskim IBU na goryczke warto sypać bardzo malo chmielu ( dużo AK ) - wiem ze to inaczej jak to kiedyś robiono ale wtedy nie było chmielu o dużym AK - wogole czy miano 100 lat temu pojęcie o AK ? Po 60min z aromatu i smaku citry wiele nie zostanie tym samym chmiele nie "zjedza" wedzonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Goryczka od Citry jest ok. Na przyszłość warząc takie piwo jak Grodziskie warto sobie zabezpieczyć inne chmiele, ale nic złego się nie stanie jak wrzucisz Citrę na goryczkę. Co do tego, że 15g Citry na 60 minut da cytrusy które wyjdą spod wędzonki... no cóż, mogę tylko pogratulować zdolności sensorycznych jeśli ktoś takie rzeczy wyczuwa. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Co do tego, że 15g Citry na 60 minut da cytrusy które wyjdą spod wędzonki... no cóż, mogę tylko pogratulować zdolności sensorycznych jeśli ktoś takie rzeczy wyczuwa. Ja nie na poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedzi. Spróbuję 15g Citra 60 min., 15g Lubelski 15 min., 15g Lubelski chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się