Skocz do zawartości

Citra na goryczkę


juzek

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję uwarzenie Grodziskiego (po raz pierwszy). Nie mam też doświadczenia z chmielem Citra dodanym na goryczkę. Czy będzie pasował do tego stylu? Celuję w 25 IBU wg. Beersmitha. Poza Citrą mam jeszcze Lubelski (tylko 30g, planuje dać całość na aromat) i Tettnanger.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg. Beersmith: 30g Lubelskiego da 15 IBU, a 15g Citry 25 IBU. Mogę się "szarpnąć" na te 15g :) Tylko nie mam zielonego pojęcia jak smakuje goryczka z Citry. A może dać i Lubelski, i Citrę? tak żeby było to założone 25.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Citra daje przyjemna jak dla mnie goryczke.

 

Wedlug mnie do piw o niskim IBU na goryczke warto sypać bardzo malo chmielu ( dużo AK ) - wiem ze to inaczej jak to kiedyś robiono ale wtedy nie było chmielu o dużym AK - wogole czy miano 100 lat temu pojęcie o AK ?

Po 60min z aromatu i smaku citry wiele nie zostanie tym samym chmiele nie "zjedza" wedzonki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Goryczka od Citry jest ok. Na przyszłość warząc takie piwo jak Grodziskie warto sobie zabezpieczyć inne chmiele, ale nic złego się nie stanie jak wrzucisz Citrę na goryczkę.

 

Co do tego, że 15g Citry na 60 minut da cytrusy które wyjdą spod wędzonki... no cóż, mogę tylko pogratulować zdolności sensorycznych jeśli ktoś takie rzeczy wyczuwa. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.