redachtor Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Ktoś ma pomysł jak uwarzyć coś w tym stylu? I jaki to w ogóle styl będzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Cześć. Użyj słodu czekoladowego i barwiącego, raczej mało karmelu. Fermentacja na dolniakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 To jest Schwarzbier, czyli "czarne piwo". Ja zrobiłem to tak: Pale Ale ? 3,2kg Bohemian Pilsner ? 0,5kg Karmelowy ciemny ? 0,3kg Jęczmień palony ? 0,15kg (dodany przy filtracji) Drożdże Wyeast Czech Pils Zacieranie w lodówce turystycznej 68°C -> 62°C (2h) Dolanie wrzącej wody, wsypanie jęczmienia palonego i filtracja Chmielenie (60min): 0min ? 40g (marynka szyszki) 45min ? 30g (lubelski szyszki) BLG 11 zeszło do 1,5 (!) Piwo wymaga dość długiego leżakowania (minimum 6 miesięcy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 No właśnie miałem napisać, że to jest szwarcpiwo Szukaj na niego receptury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now