ajc333 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Witam. Chciałbym na kolejne nastawy wybrać następujące brewkity: Coopers Draught Coopers Mexican Carveza Coopers English Bitter. W jakich temperaturach najlepiej je fermentować? Czy do każdego z nich mogę używać np. syropu Malt Extract Light 1,7kg? Czy któreś z nich należałoby zlać na cichą fermentację i w jakim momencie? Czy do cichej fermentacji zawsze dodaje się drożdży i ewentualnie jakich, skoro te, które są w zestawie zostały już wykorzystane? Ostatnie pytanie - przy pierwszym nastawie posłużyłem się areometrem i czy mając tutaj skalę cukru użytego, to mierzy on poziom blg? Przy pierwszym nastawie, przed zadaniem drożdży otrzymałem odczyt 1055 (trochę poniżej czerwonej skali START BEER), co wskazywałoby na nim na jakieś 12 blg? Czy odczyt na żółtej podziałce (Bottle) będzie odpowiednim wskaźnikiem do zlewania piwa? A może jednak użyć cukromierza z Biowinu? Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Trochę za małe te zdjęcia ale jak otrzymałeś 1055 (bardziej prawdopodobne że to 1.055) to jest to pewnie skala SG (Specific Gravity) http://www.wiki.piwo.org/SG Jeżeli chcesz wiedzieć jakie masz BLG to musisz to przeliczyć ze skali SG na BLG, tu masz kalkulator z SG na Brix http://www.brewersfriend.com/brix-converter/ możesz przyjąć że BLG=Brix=Plato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 najprościej i najmniej dokładnie to: SG/4 = BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ten opis na wiki to lipa, nic nie wnosi i jest bardzo ogólnikowy. Mi chodzi o spostrzeżenia osób, które te piwa już robiły, a za przelicznik dziękuję, na pewno się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ten opis na wiki to lipa, nic nie wnosi i jest bardzo ogólnikowy. Mi chodzi o spostrzeżenia osób, które te piwa już robiły, a za przelicznik dziękuję, na pewno się przyda. No to prościej, każdy brewkit zawiera instrukcję, wystarczy się jej trzymać. Odpowiedzi na inne pytania bez problemu znaleźć można na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Poza tym skoro pytasz o dodawanie drożdży na cicha to znaczy, ze sporo czytania przed Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nymons Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Spostrzeżenia: Brix = 1.04 BLG/Plato, czyli prawie to samo OG/SG - odcinasz część po przecinku, dzielisz przez 4 i masz plato. Czyli 1.060 OG = 15BLG Areometr pewnie jest ok. Jakkolwiek pokazuje gęstość od której można butelkować, to praktyczna reguła jest taka, że powyżej 5BLG nie ma co butelkować (no chyba, że planowane było zakończenie fermentacji powyżej). Oczywiście temat jest bardziej złożony niż taka jedna ogolna reguła - poszukasz na forum, to znajdziesz sporo. Cicha fermentacja jest bez drożdży - zlewa się piwo znad drożdży i pozwala im dojść na spokojnie i wyklarować Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź na forum :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ok, temat praktycznie wyczerpany, ale kiedy dać na cichą fermentację? Czy w przypadku brewkitów nie jest to konieczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Spostrzeżenia: Brix = 1.04 BLG/Plato, czyli prawie to samo OG/SG - odcinasz część po przecinku, dzielisz przez 4 i masz plato. Czyli 1.060 OG = 15BLG Areometr pewnie jest ok. Jakkolwiek pokazuje gęstość od której można butelkować, to praktyczna reguła jest taka, że powyżej 5BLG nie ma co butelkować (no chyba, że planowane było zakończenie fermentacji powyżej). Oczywiście temat jest bardziej złożony niż taka jedna ogolna reguła - poszukasz na forum, to znajdziesz sporo. Cicha fermentacja jest bez drożdży - zlewa się piwo znad drożdży i pozwala im dojść na spokojnie i wyklarować Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź na forum :-P Butelkuje się kiedy fermentacja się zakończy... Fermentacja cicha następuje bez względu na przelewanie, równie dobrze może się odbyć w tym samym fermentorze co burzliwa. Pomijając fakt, że jakakolwiek fermentacja bez drożdży to jakiś oksymoron... to wydaje Ci się, że przelewając z nad gęstwy pozbywasz się drożdży? Edit: nie przelewaj brewkita. Zostaw w jednym wiadrze. Najlepiej 3 tygodnie i sprawdź czy fermentacja się skończyła. Jeśli tak to w butelki. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 A do kolegi Jacenty, to te instrukcje na brewkitach są takie same dla różnych gatunków piwa, a trzymając się instrukcji, to piwo pszeniczne w temperaturze 24 st.C powinno się spokojnie fermentować. Jednak na forum otrzymałem informację, że jest to za wysoka temperatura. Stąd też moje pytanie do praktyków o temperaturę fermentacji piw, które podałem w pierwszym poście i ewentualnym zlaniu na cichą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się