chmielnikPospolity Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Mam lokal około 220 m2 podzielony na kilka mniejszych pomieszczeń, na restauracyjny się nie nadaje bo lokalizacja kiepska. Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł by zrobić tam browar, moje doświadczenie w zakresie warzenia piwa jest małe, większe mam w prowadzeniu działalności gospodarczej i zarządzanie ludźmi, dlatego przydał by się ktoś na przyczepkę. Zainspirowali mnie chłopaki z browaru artezan - wielki szacunek dla pomysłowości, wytrwałości i chęci podzielenia się swoimi doświadczeniami. Według nich *kulawo działający browar* można zrobić już za 150-200 tyś. a potem go rozwijać. Połowę tej kwoty jestem w stanie zainwestować - może nawet coś więcej. Poza tym mam dopływ gotówki na bieżąco i myślę że udało by się zorganizować ciekawe rynki zbytu. Jak pisałem lokal jest podzielony na pomieszczenia, niedużym nakładem pracy można wydzielić: magazyn słodu, śrutownie, warzelnie, fermentownie-leżakownie, rozlewnie oraz małe mieszkanko dla piwowara-wspólnika (na czas ważenia - na początku pewnie kilka dni w miesiącu). Minus jest taki że lokal jest na piętrze ale w miarę rozwinięcia interesu można zrobić leżakownie - magazyn na parterze. W zasadzie mam też agregat chłodniczy na parterze i może udało by się go podpiąć by chłodził też leżakownie- część kosztów by odpadła. Chętnych z kapitałem lub doświadczeniem zapraszam do kontaktu. No i oczywiście do dyskusji na ile taki pomysł nie jest z kosmosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Według nich *kulawo działający browar* można zrobić już za 150-200 tyś. Zawsze chciałem chłopaków z Artezana dopytać, co ta cena zawiera. No nie wierze, że w tej cenie jest przystosowanie budynku (remont, instalacje elektr, wod/kan itp.) i wszelkie opłaty urzędowe/projektowe itp. Moim zdaniem cena ta zawiera tylko i wyłącznie instalacje browaru tzn. warzelnia, fermentownia, układ chłodzenia i tyle... No przecież za 200 tys. to na prawdę nie ma co szaleć, a i tak większość prac należy wykonać samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Remontu tam nie robili. Małe prace instalatorskie własnymi ręcyma. Po urzędach sami biegali, rysunki sami rysowali, sprzęt ze złomu z Niemiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 sama warzelnia w systemie brytyjskim ( nie ogrzewana kadź zacierna ) około 5 hekto z dwoma fermentorami ( bez chłodzenia fermentowni ) to jakieś 11-13 k Funtow netto + transport + ewentualne opłaty + instalacja ( zawierająca instruktarz i uwarzenie dwóch warek ) wytwórca zakłada, że koszty 'budowlane' to do 20% ceny warzelni http://pbcbreweryinstallations.com/breweries.html do tego dochodzi kwestia odbioru i legalizacji browaru ( ale ów producent ma już co najmniej dwa funkcjonujące browary w Polsce - szlak więc przetarty ) ja osobiście uważam że fermentory od nich nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem ale sama warzelnia super nadaje sie na rewolucyjne piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 ja osobiście uważam że fermentory od nich nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem Osobiście fermentory i inne drobiazgi (stacja CIP) brałbym od tego samego wykonawcy co Pracownia Piwa. Korzystna cena, a i pewność że to nie chińska jakość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 ja osobiście uważam że fermentory od nich nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem Osobiście fermentory i inne drobiazgi (stacja CIP) brałbym od tego samego wykonawcy co Pracownia Piwa. Korzystna cena, a i pewność że to nie chińska jakość... żebyś się czasem nie zdziwił - pochodzenie wcale nie świadczy o jakości - w dzisiejszych czasach chińczyk może być lepszy od takiego kaspara.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Skad jestes z malopolski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Svaigas Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 mieszkanko dla piwowara-wspólnika (na czas ważenia - na początku pewnie kilka dni w miesiącu). Minus jest taki że lokal jest na piętrze ale w miarę rozwinięcia interesu można zrobić Warzenia chyba.. I jakoś browar na piętrze mi się nie wydaje dobrym pomysłem, to za darmochę macie nazwę browaru - nie dziękujcie Browar na Piętrze! Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielnikPospolity Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Co do kosztów adaptacji lokalu myślę że można się zmieścić w 15-20 tyś. oczywiście korzystając też z własnych sił- część prac da się załatwić z a grosze w rodzinie. Koszty sprzętu to inna bajka trzeba zrobić listę i podzwonić popisać, będzie człowiek wiedział więcej. Chłodnictwo- mam agregator który obsługuje już 3 chłodnie na dole więc może wydoli też by schłodzić zaizolowane pomieszczenie na górze. Ale to muszę sprawdzić u chłopaków którzy go zakładali. Dlaczego pomysł browaru na piętrze ci się nie podoba. Może sufitu nie urwie kiedyś była tam dyskoteka na której bawiło się około 100 osób czyli jakieś 7-8 ton żywego mięsa. czyli jakieś 6-7 fermentatorów powinno wytrzymać. Oczywiście to trzeba sprawdzić z architektem lub nadzorem, by nie gdybać. Pewnie proces wynoszenia słodu i znoszenia kegów, skrzyń może być uciążliwy ale można zrobić zewnętrzną windę lub coś w tym stylu. Poza tym ja mam jakieś 10 kg do zrzucenia więc schody i bieganie z kegami i słodem może być nawet przydatne. Pewnie że szczytem marzeń było by mieć wszystko na parterze ale, jak by ze wszystkim było tak łatwo na początku nie było by satysfakcji. Lokal jest w okolicach Chyżnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrarakulix Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Według nich *kulawo działający browar* można zrobić już za 150-200 tyś. Zawsze chciałem chłopaków z Artezana dopytać, co ta cena zawiera. No nie wierze, że w tej cenie jest przystosowanie budynku (remont, instalacje elektr, wod/kan itp.) i wszelkie opłaty urzędowe/projektowe itp. Moim zdaniem cena ta zawiera tylko i wyłącznie instalacje browaru tzn. warzelnia, fermentownia, układ chłodzenia i tyle... No przecież za 200 tys. to na prawdę nie ma co szaleć, a i tak większość prac należy wykonać samemu. skompletujesz kocioł warzelny gazowy z podwójnym płaszczem nowy 500l 35-40 tyś kadź filtracyjna ze zbiornika na mleko 500l koszt 2000 + 2000 sito bojler elektryczny 500 l 4-5 tyś zbiorniki fermentacyjne nowe 500l 6-7 tyś 4 na początek wystarczą pompa z wężami nowe około 2000 wymiennik ciepła nowy 3000 nalewak do butelek nowy 2000 myjka do kegów 4000 inne drobiazgi 2000 I mamy zestaw na mały browar 5hl w cenie 90 tyś w większości z nowych maszyn, więc jak się chce do się da mało mechanizacji dożo ręcznej pracy. Do tego koszt legalizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Kto ma takie tanie wymienniki? Pompy z wężami i końcówkami też nie kupisz za 2 tys. zł No i brak źródła ciepła i zimna. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 To są tysiące czego, bo jak na złotówki to strasznie tanio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrarakulix Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 To są tysiące czego, bo jak na złotówki to strasznie tanio. to są złotówki i zakupy w polskich sklepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrarakulix Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Kto ma takie tanie wymienniki? Pompy z wężami i końcówkami też nie kupisz za 2 tys. zł No i brak źródła ciepła i zimna. no fakt zabrakło agregatu chłodniczego to koszt jakieś 12-15 tyś ale i tak suma końcowa 92 - 105 tyś nie jest chyba złą ceną Edytowane 12 Stycznia 2015 przez abrarakulix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 co to za myjka kegów za 4000pln? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 nalewak do butelek nowy 2000 A gdzie to można dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrarakulix Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) nalewak do butelek nowy 2000 A gdzie to można dostać? http://winnica.bazarek kosztuje nawet 1736,18 zł na 5 nalewaków a na 3 nalewaki 1413,76 Edytowane 12 Stycznia 2015 przez abrarakulix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 nie przystosowane do nalewania płynów pod gazowanych (pod ciśnieniem) - do piwa się nie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrarakulix Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 nie przystosowane do nalewania płynów pod gazowanych (pod ciśnieniem) - do piwa się nie nadaje to dlaczego inni stosują taki sprzęt do nalewania piwa, grawitacyjnie przecież można jak przeprowadzasz refermetacje w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Kto stosuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrarakulix Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Kto stosuje? nie chce mi się teza szukać a znalazłem jak to nie pasuje to może być coś takiego http://winnica.bazar...300-grt-2d.html albo najlepiej dl awas by był mono blok za ok 100tyś, jak ktoś chce to zawsze znajdzie dziurę w całym. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez abrarakulix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Nie bardzo wyobrażam sobie zgłaszanie piwa refermentowanego do uc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Dlaczego? Szałpiw czasem nie refermentował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Nie wydaje mi się, ale mogę nie pamiętać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 albo najlepiej dl awas by był mono blok za ok 100tyś, jak ktoś chce to zawsze znajdzie dziurę w całym. wskazujemy ci że twój plan jest dziurawy a Ty się jeszcze czepiasz zamiast dziękować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się