FurioSan Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Nie wydaje mi się, ale mogę nie pamiętać. Niektóre komesy są refermentowane we flaszkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Nie bardzo wyobrażam sobie zgłaszanie piwa refermentowanego do uc. Myślę, że refermentacja rezerwą rozwiąże problem, akcyzę płacisz po warzeniu, czyli zupełnie legalnie możesz sobie odłożyć co nieco do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zależy, jeżeli jesteś na przedpłacie to płacisz przed warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Ale to i tak nic nie zmienia, obliczasz według wskazań na kadzi warzelnej, odlewając rezerwę nie łamiesz prawa, zapłaciłeś za nią akcyzę, a przefermentuje "w późniejszym terminie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 nie ma czegoś takiego jak odlewanie skądkolwiek, musi się wszystko zgadzać w księgach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 A czemu ma się nie zgadzać? Uwarzyłeś 11 hl, zapłaciłeś akcyzę od 11 hl, 0,4 hl wylałeś z chmielinami, 0,5 hl wsadziłeś do zamrażarki. W księgach wszystko się zgadza, nie oszukałeś ani na ml na akcyzie. Problem dla kontrolujących może być jeżeli wszystkie tanki będą również cechowane i w czasie kontroli ktoś znajdzie brzeczkę, w takiej sytuacji poprosiłbym izbę celną o interpretację jak to rozwiązać. Nie wszędzie jednak tanki są cechowane i problem w ogóle nie występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 nie wiem o czym mówisz, przy przedpłacie musisz mieć możliwość urzędowego pomiaru w tankach to na pewno nie chodzi tutaj tylko o akcyze, nie możesz robić takich rzeczy przy produkcji, bo jak nie uc bo skarbówka cię ściegnie że piwo na lewo sprzedajesz jakby tak było jak mówisz mógłbym w ogóle nie zwracać uwagi na straty bo przecie akcyza zapłacona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 W takim razie w którym momencie produkcji, przy przedpłacie, masz mierzoną ilość brzeczki/piwa do opodatkowania, to co w księgi wpisujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 A jakie to ma znaczenie? Przychodzi uc i pyta panie gdzie hekto brzeczki? W lodówce...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Ja to bym się bał trzymać 40 litry brzeczki przez kilka tygodni żeby nie skisło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dlatego pomysł jest słaby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 A jakie to ma znaczenie? Przychodzi uc i pyta panie gdzie hekto brzeczki? W lodówce...? A jakie ma znaczenie, gdzie jest brzeczka... w zamrażarce, czy w niecechowanym fermentorze, leżaku? Są browary, które nie mają cechowanych w/w. Sprawa na pewno jest do rozwiązania, nawet jeśli dokładny rozrachunek w każdym "zbiorniku", kwestia tylko odpowiedniej interpretacji przez odpowiednich urzędników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Przynajmniej jeden zbiornik trzeba mieć zalegalizowany. Raz w roku przyłażą na remanent i każą przelewać po kolei wszystko do tego legalizowanego w celach zliczenia ilości. Nie wyobrażam sobie przelewać gotowe piwo do kadzi warzelnej w celu pomiaru ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Kto stosuje? Dobry tok myślenia. Skoro (prawie) nikt tego nie robi (w Polsce), zróbmy to pierwsi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 A czemu ma się nie zgadzać? Uwarzyłeś 11 hl, zapłaciłeś akcyzę od 11 hl, 0,4 hl wylałeś z chmielinami, 0,5 hl wsadziłeś do zamrażarki. W księgach wszystko się zgadza, nie oszukałeś ani na ml na akcyzie. Problem dla kontrolujących może być jeżeli wszystkie tanki będą również cechowane i w czasie kontroli ktoś znajdzie brzeczkę, w takiej sytuacji poprosiłbym izbę celną o interpretację jak to rozwiązać. Nie wszędzie jednak tanki są cechowane i problem w ogóle nie występuje. akcyzę płaci się od ekstraktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Nie wydaje mi się, ale mogę nie pamiętać. Szczun był z całą pewnością refermentowany i to w dodatku na drożdżach, które prowadziły burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Akcyzę płaci się od ekstraktu wyrobu gotowego. Należy dokonać pomiaru ekstraktu rzeczywistego metodą destylacyjną. Czyli robisz piwo 14°Blg, wybijasz 13,5°Blg i 0,5°Blg dodajesz jako cukier przy rozlewie. Wiem, że w wielu browarach płaci się akcyzę od ekstraktu wybitej brzeczki gorącej, ale nie jest to zgodne z aktualnymi przepisami. (W UC tłumaczyli, że zgodnie z przepisami UE akcyza na wyrób alkoholowy nie może być obliczana z produktu nie zawierającego alkoholu). I taki sposób rozliczania właśnie rozwiązuje problem dodatku cukru po leżakowaniu. Wrzucam też Rozporządzenie Ministra Finansów w tej sprawie: http://i.imgur.com/JYXwfPI.jpg Co zaś dotyczy się tematu rozlewu piwa w butelki to jeśli browar ma niewielkie wybicie roczne to według mnie dobrym rozwiązaniem byłaby taka rozlewaczka: http://www.lida.pl/produkty.php?id=xrb16 Fakt kapslować trzeba ręcznie, ale jedna osoba jest w stanie na tym urządzeniu rozlać i zakapslować 500 butelek na godzinę. Kiedyś chyba widziałem jakieś zdjęcie i w Pracowni Piwa z tego korzystali (nie wiem jak w nowym browarze). Koszt - niestety nie wiem, ale coś mi po głowie chodzi ok. 30 tyś. (jeszcze sprawdzę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Obowiązujący od 2 stycznia 2012 druk składania deklaracji podatku akcyzowego wymaga obliczenia od brzeczki podstawowej. I co mi pan zrobisz? Nie mamy pańskiego płaszcza :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Co zaś dotyczy się tematu rozlewu piwa w butelki to jeśli browar ma niewielkie wybicie roczne to według mnie dobrym rozwiązaniem byłaby taka rozlewaczka: http://www.lida.pl/p...ty.php?id=xrb16 Ten sam sprzęt używa Browar Reden (nie ten restauracyjny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 41tys pln takie coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Obowiązujący od 2 stycznia 2012 druk składania deklaracji podatku akcyzowego wymaga obliczenia od brzeczki podstawowej. Już widzę, że źle się wyraziłem. Tak od brzeczki podstawowej. Tylko rozporządzenie ministra, które wrzuciłem precyzuje sposób obliczenia stopnia ekstraktu brzeczki podstawowej. Kiedyś obliczało się mierząc ekstrakt brzeczki wybitej. Teraz należy zmierzyć ekstrakt rzeczywisty wyrobu gotowego, ilość alkoholu i z tego wyliczyć ekstrakt brzeczki podstawowej. Dlatego można spokojnie zwiększać ekstrakt przed rozlewem. I co mi pan zrobisz? Nie mamy pańskiego płaszcza :D Tego nie zrozumiałem. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Tylko, że mając system przedpłatowy akcyzę płacisz przed warzeniem a więc obliczenia po fermentacji są za późno. Tego nie zrozumiałem. taki żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Tylko, że mając system przedpłatowy akcyzę płacisz przed warzeniem a więc obliczenia po fermentacji są za późno. Tego nie zrozumiałem. taki żart. Hehe. Jak zgłaszasz przedpłatę na powiedzmy 50 hl piwa 14,0*Plato to możesz później zgłosić 25 hl piwa 12,5*Plato i powiedzmy 10hl 16,5. Ważne aby obliczona akcyza po odjęciu ulgi nie przekroczyła 14*7,79*50. To jest tylko deklaracja. Rozliczenie i faktycznie zgłoszone piwo następuje na koniec miesiąca. Do tej pory spotykałem się w Urzędach Celnych, że taka interpretacja jest prawidłowa. Zresztą mi chodziło o sytuację, że zgłaszamy 14. Wybijamy 13,5 i dodajemy 0,5°Blg jako surowiec do refermentacji. W wyrobie gotowym mamy 14°Blg i płacimy akcyzę od 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) A nie jest tak, że każde piwo zgłaszasz osobno i musisz dla każdej warki osobno prowadzić kartę warzenia? Zresztą, co każdy UC to inaczej. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 znasz minibrowar który oznacza ekstrakt brzeczki podstawowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się