Skocz do zawartości

Pomarańcza w piwie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

w moim IPA uzyskałem wyraźny aromat pomarańczy czy może mandarynki. Nie jest to jednak znany z amerykańskich wersji zapach aromatu cytrusowego rodem z "napoju owocowego" z Biedronki tylko bardzo przyjemny, średnio intensywny zapach świeżo wyciśniętego soku.

 

Chmielenie na aromat było Target i EKG + dodatkowe EKG na zimno.

Drożdże S-04, dość wysoka temperatura na burzliwej, pewnie 21-22°C.

 

I tutaj pytanie:

czy ten zapach to zasługa chmielu czy estry, czy może bez szklanej kuli nie da się stwierdzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja miałem posmak truskawek w warce, ale obstawiam, że problem ze zbyt wysoką temperaturą. Na początku nawet był mi posmak przyjemy, ale z każdym kolejnym piwem coraz bardzij mi przeszkadzał. Nie wiem czy się uwydatnił, czy byłem bardziej na niego uczulony - w każdym razie przeszkadzał mi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Truskawki to estry, ale może niby też być chmiel (np. Belma ponoć miała mieć zapach truskawki).

Mandarynka, pomarańcza - ciężko powiedzieć, albo drożdże albo chmiel.

 

http://www.piwo.org/topic/14819-slodkie-ciastka-i-pomarancza/ poczytaj ;)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.