dirk gently Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam, w moim IPA uzyskałem wyraźny aromat pomarańczy czy może mandarynki. Nie jest to jednak znany z amerykańskich wersji zapach aromatu cytrusowego rodem z "napoju owocowego" z Biedronki tylko bardzo przyjemny, średnio intensywny zapach świeżo wyciśniętego soku. Chmielenie na aromat było Target i EKG + dodatkowe EKG na zimno. Drożdże S-04, dość wysoka temperatura na burzliwej, pewnie 21-22°C. I tutaj pytanie: czy ten zapach to zasługa chmielu czy estry, czy może bez szklanej kuli nie da się stwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Na pewno nie chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Na pewno nigdy nie mów nidy bo na pewno to kazdy musi umżeć umrzeć reszta nie jest na pewno. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Na pewno nikt nigdy nie umże , to jest pewne, reszta nie... Na pewno nigdy nie mów nidy bo na pewno to kazdy musi umżeć reszta nie jest na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 W lato miałem infekcję tzw 'cytrynkę'. Rada była jedna: szybko wypić piwo i zlikwidować ślady po nim. Umrzeć przez 'rz' ale ja się nie znam bo lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) uups, a miało byc umrzeć thx, fidoangel Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 uups, a miało byc umrzeć thx, fidoangel Dr2, gdzie masz dopisek o piwie? 'ja się nie znam' itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palagrin Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 To ja miałem posmak truskawek w warce, ale obstawiam, że problem ze zbyt wysoką temperaturą. Na początku nawet był mi posmak przyjemy, ale z każdym kolejnym piwem coraz bardzij mi przeszkadzał. Nie wiem czy się uwydatnił, czy byłem bardziej na niego uczulony - w każdym razie przeszkadzał mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Dr2, gdzie masz dopisek o piwie? Pszepraszam, ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Truskawki to estry, ale może niby też być chmiel (np. Belma ponoć miała mieć zapach truskawki). Mandarynka, pomarańcza - ciężko powiedzieć, albo drożdże albo chmiel. http://www.piwo.org/topic/14819-slodkie-ciastka-i-pomarancza/ poczytaj Edytowane 7 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się