vpatyk Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Mam pytania o pomiary refraktometrem po odfermentowaniu. Odkąd stłukłem "spławik" używam już tylko refraktometru, z którego dane (brix) kopiuje do kalkulatora refraktometru: http://www.piwo.org/files/file/48-kalkulator-wskazan-refraktometruxls/ Przykładowo wpisuje Brix 15.4 przed fermentacją i 7,6 brix po fermentacji- kalkulator odpowiednio wskazuje mi 15,39 blg przed i 3,39 blg po fermentacji W związku z tym nasuwa się kilka pytań: 1)Czy rzeczywiście te pomiary po przeliczeniu kalkulatorem również są "zafałszowane" (o czym przeczytałem w innym temacie) 2)I jak to się ma do mocnych piw- bo dziś planuje uwarzyć Barley Wine 26 blg? Jaki przyjąć wskaźnik korekcji brzeczki w kalkulatorze? 3)Do jakiej wartości blg przyjmować domyślny wskaźnik korekcji 1.040 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Przykładowo wpisuje Brix 15.4 przed fermentacją i 7,6 brix po fermentacji- kalkulator odpowiednio wskazuje mi 15,39 blg przed i 3,39 blg po fermentacji chyba z innego kalkulatora korzystasz Przed fermentacją Po fermentacji Odczyt °Brix 15,4 7,6 SG (OG/FG) 1,060 1,013 °Plato/°Blg 14,81 3,33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ostatnio była o tym dyskusja tutaj: http://www.piwo.org/topic/5086-ostry-dyzur-watek-dla-potrzebujacych-pilnej-pomocy/page__st__4580#entry320683 Tam są wszystkie odpowiedzi. Obecnie polecam BS, najmniej przekłamuje, ten kalkulator co dajesz w linku porzuciłem nawet na lekkich piwach potrafi mieć wahnięcia do 0,5 blg wcześniej mi to nie przeszkadzało ale teraz trochę tak. Podają są też tam inne kalkulatory które niby działają poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Przykładowo wpisuje Brix 15.4 przed fermentacją i 7,6 brix po fermentacji- kalkulator odpowiednio wskazuje mi 15,39 blg przed i 3,39 blg po fermentacji chyba z innego kalkulatora korzystasz Przed fermentacją Po fermentacji Odczyt °Brix 15,4 7,6 SG (OG/FG) 1,060 1,013 °Plato/°Blg 14,81 3,33 Oczywiści masz racje- coś źle wpisałem pisząc post. Przeglądnąłem na szybko temat który podrzucił mi Undeath, ale szczerze mówiąc, nie rozwiało moich wątpliwości. Także pozwolę sobie zapytać jeszcze raz... 1) Rozumiem, że nie ma sensu używać kalkulatora http://www.piwo.org/...fraktometruxls/ 2) Wpisałem na szybko dane do http://www.northernb...ter-calculator/ Porównując dane w kalkulatorze na piwo org wychodzi mi OG 1,060 1,013 Natomiast w kalkulatorze: http://www.northernb...ter-calculator/ Wychodzi mi coś innego (vide załącznik) w załączniku zaznaczyłem, różnicę jak wychodzi w samym kalkulatorze. 3) BeerSmitha nie posiadam, czy kojarzycie również inne kalkulatory, ew. tak jak pierwotnie pisałem jakie współczynniki korekcji brzeczki powinienem przyjąć (szczególnie dla Barleywine 26 blg)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się