b.dawid Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Witam, czy ma ktoś jakiś patent na izolację kadzi grzanej na taborecie? Dokładnie to mam kadź zacierną z kega 50, rozumiem że izolacja musiała by zaczynać się kilka cm nad dolnym kołnierzem kega, możecie polecić jakieś konkretne materiały ogólnodostępne? Zastanawiałem się nad wełną z folią alu, ale nie wiem czy nie trzeba tego całą rolkę kupować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dawid, jak już coś znajdziesz to mniej mnie na uwadze, potrzebuję takiego materiału na 2 kegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Jedyne co znalazłem to wełna mineralna do kominków z folią alu, i trzeba całą rolkę 5m brać, grubość 5cm, szerokość 1m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Najlepiej to wełna, bez foli alu + okucie z blachy. Jak dla mnie to jedyne sensowne rozwiązanie. Sama wełna się zagniata, kruszy, jest mało estetyczna i łatwo ją zamoczyć. W prawdzie wyschnie ale.... Tylko taka izolacja i okucie to może kosztować tyle co keg. Proponuje zapytać w firmach zajmujących się izolacją lub wentylacją. Można popytać w takich firmach może mają rurę wentylacyjną o odpowiednio większej średnicy i wtedy zaizolować kega wełną a na nią nałożyć taką blachę z rury, plus dwa kołnierze z góry i dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 jeśli chodzi estetykę to sprawa drugorzędna, mam keg tak poobijany że estetyka wełny tylko pomoże , okucie... to już nie dla mnie, nie chcę zwiększać jednak kosztów tej inwestycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Kiedyś mały garnek owijałem ekranem za kaloryfer(styropian z folią alu) tylko trzeba zostawić kilka cm od dołu nie owinięte, aby płomień nie spalił izolacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Bardzo dobrze sprawi się Armaflex- elastyczny, niepalny i nie nasiąkliwy , jedyny minus to cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Tutaj armaflex w zastosowaniu. A tutaj przykładowy cennik. Jak ostatnio pochwaliłem się że izoluje gar armaflexem to mnie wyśmiali. Tak więc w temacie nie zabierałem głosu. Widzę jednak, że są zwolennicy armaflexu. Osobiście polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_80 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ja wykonałem obudowę z starych polskich bojlerów. Wykorzystałem pokrywę dolną i górną a środek dociąłem do odpowiedniej wysokości. Do ocieplenia poszła wełna mineralna a na wierzch farba Termal 500. Zdjęcia są w mojej galerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Blacha i wełna do takiego ocieplenia jest chyba najlepsza ,mój gar zacierny choć nie jest ogrzewany na ogniu też jest tak ocieplony (galeria). Warzelny z kega 100l też tak będzie ocieplony ( jeszcze nie dotarł od fachowców od ociepleń), jest to jakieś 3cm wełny i blacha inox ,jak dotrze to dam fotki. Kosztowało mnie to 5l C2H6O ale robota fajna było warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się