Staszku Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Chodzi o wydajność jaką mogę osiągnąć !? Czy zamiast 5 kg słodu, dać np. 6 by wyrównać ewentualne straty? Podobne pytanie odnośnie chmielu. Słody i chmiele były szczelnie zapakowane, w suchym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Chodzi o wydajność jaką mogę osiągnąć !? Chodzi !? chmiel traci w zależności od odmiany i temp przechowywania - tutaj masz wykaz chmieli po kliku w któryś masz Hop Stability Index np 25% per 6 months - co oznacza, że chmiel straci przez 6 miesięcy 25% alfa-kwasów jeśli będzie przechowywany w temp pokojowej (20stC) - przechowywanie chmielu w temperaturze -2stC obniży starzenie się chmielu do 10% - wg tego artykułu słód w zależności czy jest ześrutowany czy nie - ześrutowany można przechowywać w stabilnych warunkach bez dostępu powietrza około roku (info ze słodowni Strzegom) - nieśrutowany - aż zacznie tracić wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Mój miał półtora roku i dało się zauważyć pokaźny spadek wydajności oraz zmętnienie brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 W słodzie nie musisz robić żadnej korekty ilościowej, o ile był dobrze przechowywany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ja ostatnio użyłem rocznego, który leżał nieześrutowany w temp. pokojowej i nie zauważyłem różnicy. Wydajność normalna, piwo jest klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 To ja miałem jakiś trefny... Leżał przez zimę na zimnym, suchym strychu, w oryginalnych workach, nieśrutowany. Przy podobnym zasypie na starym/nowym słodzie (piwa warzone w bliskich odstępach czasu) naprawdę wydajność była niższa, a piwo mętne. No chyba że partie słodu sprzed dwóch lat i świeża tak się różniły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Kilka lat temu była jakaś słabsza partia ze Strzegomia, może to to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Kilka dni temu warzyłem ze słodów strzegomskich, których ważność skończyła się w czerwcu ub. roku ( kupuję słody śrutowane). Słodów było 5,5 kg, a w fermentorze wylądowało 35 litrów 11,8 blg. Jedynym świeżym słodem było 0.35 kg carapilsa. Wydajność ok.78,6 jak na stare słody wg mnie bardzo dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Mam ześrutowany słód, który leży od dwóch lat w suchej piwnicy, temp. ok 18C. Jak myślicie nadaje się jeszcze, żeby zrobić z niego jakieś piwo? Edytowane 16 Października 2015 przez Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Tak. Nadaje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Mam ześrutowany słód, który leży od dwóch lat w suchej piwnicy, temp. ok 18C. Jak myślicie nadaje się jeszcze, żeby zrobić z niego jakieś piwo? Z tego co pamiętam w podobnych przypadkach ludzie otrzymywali niższą wydajność niż przy świeżym słodzie, doradzano np. wymieszanie ze świeżym. Poszukaj, było co najmniej kilka takich pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się