Kilus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Parę dni temu przeglądałem fanpage wrocławskich multitapów na FB. M.in. Kontynuacja wrzuca zdjęcia, co proponuje danego dnia na kranach. Akurat "premierę" miał Artezan, Too Late Ipa. Pierwsze co pomyślałem "Co oni znowu wymyślili?". Wiemy, że chłopaki z Artezana zawsze mile zaskakują ciekawymi nowościami. Nazwę wrzuciłem do wyszukiwarki. Wyskoczyły mi "amerykance". http://www.mrmalty.c...ate_hopping.php Artykuł bardzo ciekawy. Gdyby ktoś był zainteresowany tłumaczeniem. Ja jestem za cienki w uszach Polecam, miłego czytania Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Czyli chodzi o to, żeby cały chmiel (goryczkowy i aromatyczny) wrzucać np. tylko 10' przed końcem gotowania? Oczywiście IBU powinno być wyliczone dla stylu. Ciekawa koncepcja, choć karkołomna ekonomicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 w sumie, w jakims fragmencie było, ze od 20 (chmiel goryczkowy) - o niskiej zawart. kohumulonu (co sądzicie o tej koncpecji, tj. low kuhumulon - smooth bitter) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 ja to (albo bardzo podobną technikę) znam pod nazwą hop burst, stosuję od dawna razem z FWH i hop standem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 co sądzicie o tej koncpecji, tj. low kuhumulon - smooth bitter Raczej od ilości niekorzystnych substancji goryczkowych. W tym temacie było poruszone zagadnienie: http://www.piwo.org/topic/1420-chmiel-sklad-chemiczny/#entry21878 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 ja to (albo bardzo podobną technikę) znam pod nazwą hop burst, stosuję od dawna razem z FWH i hop standem Zgadzam się z Jarasem wraz z połączeniem first worth hop daje ciekawe efekty. IBU swoje robi, ale goryczka nie jest w żaden sposób męcząca czy nieprzyjemna. Polecam eksperymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Moje doświadczenie z all late hopping jest nienajlepsze. Kiepska goryczka, taniny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Moje doświadczenie z all late hopping jest nienajlepsze. Kiepska goryczka, taniny. Tez nie mam z tym najlepszych doswiadczen. Poza tym warto dodać chmiel ( choćby niedużo ) na początek gotowania ( lub fwh ) co ułatwia wytrącanie się osadów ( tak czytałem i moje znikome doświadczenie to pokazuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Robiłem dwa piwa na schemacie lekkie FWH + late hopping i też byłem niezadowolony z efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Robiłem angielską IPĘ na EKG stosując właśnie późne chmielenie (pierwsza dawka na 30 minut przed końcem, reszta w ciągu ostatnich 10 minut) i byłem bardzo zadowolony. Fajna, niezalegająca goryczka, ładne nuty smakowe od chmieli, moim zdaniem jak się liczy z większym wydatkiem, to jest to technika godna polecenia. Ma ona niestety swoje wady - nie dość, że trzeba zapłacić za większą ilość chmielu, to jeszcze troszkę mniej piwa się uzyskuje ze względu na sporą ilość chmielin w brzeczce. Oczywiście wiadomo, że filtrujemy przez pończoszkę, ale mimo wszystko stracimy więcej brzeczki z chmielinami niż przy standardowym warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 troszkę mniej piwa się uzyskuje ze względu na sporą ilość chmielin w brzeczce Pół kilo więcej pilsa i skompensujesz straty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Nie no jak najbardziej - mówię bardziej z punktu widzenia posiadania niewielkiego gara (ok. 20l), gdzie każdy litr się liczy Inna sprawa, że zawsze można robić HGB, ale wtedy troszkę chmielenie inaczej trzeba realizować, bo brzeczka jest gęstsza, niż zakładana w obliczeniach, czyli mniej IBU się uwalnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się