Skocz do zawartości

Zacieranie większy garnek mniejszy filtrator


rosomak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zabrać się za zacieranie i mam 2 pytania:

1. Mam dostępny garnek 50l - czyli udało by mi się zrobić na nim około 40-45l piwa z jednym razem. Z tym że filtrator ma standardowy 30 l czyli którego się stosuje na jakieś 20-23l. Podejrzewam że nawet namoczony słód się zmieści ale martwię się trochę o to czy przepuści brzeczkę przez siebie. Myślicie że można tak zrobić większy garnek z mniejszy filtrator, pewnie będzie trwało wolniej ??

2. Muszę przeskalować przepis bo mam go na 10l piwa a chce zrobić 40l, podejrzewam że wszystkiego powinno być 4 razy tylko jak z procesem zacierania i czasem na niego przeznaczonym bo jeśli w przepisie mam że przerwy maja być np po 30 min dla 63C an 10 litrów piwa to czy nie trzeba będzie tego wydłużyć??

Chyba tyle pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas się raczej nie zmienia - ważne jest utrzymanie stosunkowo stałej temperatury w całym garnku. Tak jak pisze Gawon - oplot może się trochę zagniatać, czasem nawet zatykać (wczoraj to przerobiłem :D ) i wtedy koledzy po fachu podesłali mi patenty z np. wsadzaniem sita do filtracji, myśle że taki patent też zmniejszy nacisk na oplot i zapobiegnie ewentualnemu zatkaniu oplotu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.