rosomak Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam Chciałbym zabrać się za zacieranie i mam 2 pytania: 1. Mam dostępny garnek 50l - czyli udało by mi się zrobić na nim około 40-45l piwa z jednym razem. Z tym że filtrator ma standardowy 30 l czyli którego się stosuje na jakieś 20-23l. Podejrzewam że nawet namoczony słód się zmieści ale martwię się trochę o to czy przepuści brzeczkę przez siebie. Myślicie że można tak zrobić większy garnek z mniejszy filtrator, pewnie będzie trwało wolniej ?? 2. Muszę przeskalować przepis bo mam go na 10l piwa a chce zrobić 40l, podejrzewam że wszystkiego powinno być 4 razy tylko jak z procesem zacierania i czasem na niego przeznaczonym bo jeśli w przepisie mam że przerwy maja być np po 30 min dla 63C an 10 litrów piwa to czy nie trzeba będzie tego wydłużyć?? Chyba tyle pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Filtruj na dwa wiadra. Jak dasz stosunkowo wiecej wody to slod bedzie w calej objetosci namoczony tak samo jak przy 10l. Przerwa wtedy potrzebna jest taka sama... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 jeśli masz filtr z oplotu to jedynie co jak jest kiepskiej jakości może się spłaszczyć ,ale to raczej rzadko się zdarz co do czasów to nie ma znaczenia tylko dobrze mieszaj,możesz z 5 min wydłużyć sobie dla pewności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Czas się raczej nie zmienia - ważne jest utrzymanie stosunkowo stałej temperatury w całym garnku. Tak jak pisze Gawon - oplot może się trochę zagniatać, czasem nawet zatykać (wczoraj to przerobiłem ) i wtedy koledzy po fachu podesłali mi patenty z np. wsadzaniem sita do filtracji, myśle że taki patent też zmniejszy nacisk na oplot i zapobiegnie ewentualnemu zatkaniu oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Jesli filtrujesz odpowiednio dlugo raczej problem zgniatania nie istnieje... Z regoly szybkie spuszczanie filtratu sprawia ze zloz mocno siezbija i sciska... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 nie chodzi o czas,a o samą wagę młóta ,jak masz naprawdę duży zasyp to może ci zgnieść oplot za nim zaczniesz filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się